Ilie Năstase a elucidat un mister național după 49 de ani. Ce s-a întâmplat între el și Elena Ceaușescu?

Simion Andrei 02.10.2021, 16:42

La aproape 49 de ani distanță, Ilie Năstase a elucidat un mister național și a dezvăluit ce s-a întâmplat între el și Elena Ceaușescu după celebrul meci de la Cupa Davis din 1972. Atunci, fostul lider ATP a pierdut incredibil în fața americanului Stan Smith și toată lumea l-a suspectat pe „Nasty” că a vândut meciul. Ulterior, Ilie Năstase a trebuit să o confrunte pe Elena Ceaușescu între 4 ochi.

Mister național, elucidat după aproape 49 de ani. Ilie Năstase: „Elena Ceaușescu stătea, așa, rezemată de un perete”

Ilie Năstase a rupt tăcerea la aproape 49 de ani distanță după ce s-a zvonit că a vândut un meci în fața americanilor la Cupa Davis și a elucidat un mister național cu privire la întâlnirea de după dintre el și Elena Ceaușescu.
Este vorba despre ediția din 1972 a Cupei Davis, când România era mare favorită în finală. SUA îi era adversară, în frunte cu Stan Smith și Tom Gorman, însă Ilie Năstase și Ion Țiriac traversau o formă foarte bună.

Cu toate acestea, „Nasty” s-a făcut de râs în primul meci și a pierdut fără drept de apel în fața lui Stan Smith. În jurul acestei înfrângeri s-a creat un adevărat scandal și mai multe voci l-au acuzat pe Ilie Năstase că le-ar fi vândut meciul americanilor. SUA a învins România în acea finală de Cupa Davis. Ion Țiriac s-a impus în fața lui Tom Gorman în meciul doi, însă ulterior în meciul de dublu americanii au obținut victoria cea mare.
La scurt timp după finala de la Cupa Davis, Ilie Năstase și Ion Țiriac au mers la Comitetul Central pentru a da ochii cu Nicolae și Elena Ceaușescu.

A respectat protocolul. Ne-a primit după finală, pe noi și pe americani. Eu mi-am cerut scuze că nu pot să stau prea mult, am ciocnit un pahar și am plecat, că aveam avion spre Barcelona. Unde, la o săptămână distanță, aveam să-l bat pe Smith. Ca să vezi cum e viața”, și-a amintit Ilie Năstase, într-un interviu acordat pentru gsp.ro.

Elena Ceaușescu l-a abordat la ieșirea din sediul Comitetului Central

Ulterior, tovarășa a vrut să aibă și o discuție între patru ochi cu Ilie Năstase. „Nasty” a povestit exact cum l-a întâmpinat Elena Ceaușescu și ce asigurări i-a oferit:

„Când să ies din sediul CC (n. red, Comitetul Central al PCR) era o femeie cu batic pe cap. Stătea, așa, rezemată de un perete (…)”. Potrivit declarației lui Năstase, tovarășa i s-ar fi adresat astfel: „Măi, flăcău, unde te grăbești așa? Ia vino să vorbim puțin!”, la care el a răspuns: „Sărut mâna, doamnă! Eu îi răspund că am avion spre Barcelona”. Apoi, Elena i-a spus: „Uite, s-au auzit zvonuri că ai vândut meciul americanilor. Dar noi nu credem așa ceva. Tu du-te liniștit că n-o să-ți facă nimeni nimic”, și-a mai amintit Ilie Năstase, conform sursei citate.

Marele Ilie Năstase, tătic la 75 de ani. Declarația bombă făcută de fostul număr 1 mondial.

Urmăriți Playsport.ro și pe