INTERVIU EVENIMENT cu Victor Pițurcă! Totul despre șansele naționalei, relația cu Rădoi și ofertele din țară și de ”afară”: ”Nu vin la Steaua din vară. Ăsta e adevărul!”

Mariana Podeanu / 13.03.2021, 16:53
INTERVIU EVENIMENT cu Victor Pițurcă! Totul despre șansele naționalei, relația cu Rădoi și ofertele din țară și de ”afară”: ”Nu vin la Steaua din vară. Ăsta e adevărul!”

Că unora le-a plăcut sau nu, că le place sau nu, de numele lui Victor Pițurcă se leagă practic ultimele calificări la turnee finale ale echipei naționale de fotbal. E drept, au fost și alte generații de fotbaliști, dar se poate observa, fără să fii vreun mare specialist, că numitorul comun al acestor participări a fost el, selecționerul. Chiar și ultima dată, la ”europeanul” din Franța, campania de calificare fusese începută cu Pițurcă pe bancă.

Nu e vorba de elogiu, de care antrenorul Victor Pițurcă nici nu ar avea nevoie. Pentru el au contat și vor conta mereu doar rezultatele, nu părerile. De fapt, cine îl cunoaște cât de cât pe fostul selecționer știe că nu este un fan al ”periuțelor” și n-a fost niciodată personajul preferat al presei. Cum nici el nu a avut vreodată vreo mare afinitate către studiourile tv sau către aparițiile în mass-media. De aceea, este ”greu de prins” și și mai greu de convins să-și spună părerea.

Victor Pițurcă a vorbit însă acum, într-un interviu exclusiv pentru Playsport, despre naționala lui Mirel Rădoi, despre relația cu fostul său elev, actual selecționer, a făcut calcule în ceea ce privește ”tripla” care urmează – partidele cu Macedonia de Nord, Germania și Armenia, și a dezvăluit și câte ceva despre planurile sale de viitor și despre mult-vechiculata lui venire alături de Steaua armatei.

 ”Rădoi trebuie să pregătească meciul cu Macedonia fără greșeală”

Mai este puțin până la debutul în preliminariile Cupei Mondiale de la anul, sunt trei meciuri în 6 zile…

Adică este ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, nu s-a mai întâmplat așa ceva, mi se pare o problemă. O problemă care trebuie gestionată de Mirel Rădoi, care trebuie să își pregătească o strategie solidă pentru toate aceste trei jocuri, de la lot la pregătire fizică, tot…

Să înțeleg că ne dezavantajează, într-un fel?

Da, ne dezavantajează, dar ca program, mie mi se pare un program bun, în afara faptului că avem meci greu cu Germania, e bine că deschidem cu Macedonia și după ce jucăm cu Germania, mergem în Armenia. Cel mai important e primul joc, în care e obligatoriu să luăm cele trei puncte. Primul joc înseamnă totul în această luptă pentru calificare, sunt importante cele trei puncte și e foarte important factorul psihologic, pentru că altfel abordezi Germania. Primul joc trebuie pregătit fără greșeală.

INTERVIU EVENIMENT cu Victor Pițurcă! Totul despre șansele naționalei, relație cu Rădoi și ofertele din țară și de ”afară”: ”Nu vin la Steaua din vară. Ăsta e adevărul!”
Echipa națională a României se pregătește de trei meciuri ”de foc”

Asta înseamnă că e bine că nu întâlnim Germania în primul meci.

Da, e bine, pentru că știi ce se întâmplă? Dacă pierzi primul meci, e altul moralul, pe când așa, ai posibilitatea să începi cu un rezultat bun, să te prezinți psihologic cum trebuie la o asemenea partidă.

”Nici Germania nu mai e ce era odată…”

Cam ce calcule ar trebui să ne facem, apropo de punctele pe care să le luăm din tripla aceasta? Optimist, dar și realist vorbind.

Eu zic așa, dacă am pleca cu maximum de puncte, ne-am putea gândi chiar să ne calificăm de pe primul loc, de ce nu? Dar și dacă luăm 7 puncte e bine, în schimb dacă obținem mai puțin de 6 puncte, nu va fi în regulă deloc, e important să obținem un minimum de 6 puncte, minimum ăla realist, gândindu-ne că jucăm cu Germania, dar eu zic că bine ar fi să luăm 7, deși nici Germania nu mai e ce era odată…

…nu mai este chiar Germania aceea care vine cu ”tancul”, ”panzerul” care calcă peste oricine, ca să folosim o exprimare plastică…

Nu, și nu stau prea bine nici așa, în general, ca atmosferă, din ceea ce am mai văzut, am aflat că selecționerul va preda ștafeta în vară. Și hai să fim sinceri? E o echipă care a luat 6 goluri de la Spania, totuși, o echipă care primește atâtea goluri… Spune multe acest lucru și eu am speranța că putem învinge chiar și Germania. Eu știu, de exemplu, că într-o campanie am avut Olanda ca adversar, am luat 4 puncte din 6, am bătut-o acasă și nici în deplasare nu ne-a bătut, și Olanda era atunci, vai de capul meu ce echipă era! Dar totuși să nu ne ducem prea departe, e devreme să vorbim despre Germania, trebuie să trecem de Macedonia, ăsta e meciul-cheie, pe urmă vom vedea…

Spuneați dumneavoastră, la un moment dat, că nu mai sunt echipe mici, ci sunt echipe imprevizibile.  Lucru demonstrat în timp, dacă ne gândim că la baraj ne-a eliminat Islanda, Islanda care altădată era doar o haltă pentru noi, dar care, de ce să nu recunoaștem, a crescut, s-a ridicat cumva cu jucători de zeci de milioane de euro în campionatele puternice ale Europei… Cum trebuie să luăm Macedonia de Nord?

Categoric, nu mai trebuie să considerăm Islanda echipă mică, dar n-are rost să mai vorbim despre ce a fost cu Islanda… Macedonia? Să nu credem că suntem mult superiori Macedoniei, trebuie să existe concentrare extraordinară pentru acest joc și puțină frică.

”După ce a preluat naționala, Mirel nu mi-a mai dat niciun telefon”

Sunteți omul care practic l-a inventat pe fotbalistul Rădoi, care l-a crescut, iar între timp, a ajuns selecționer. V-a sunat Mirel Rădoi vreodată de când este selecționer, v-a căutat pentru vreun sfat?

INTERVIU EVENIMENT cu Victor Pițurcă! Totul despre șansele naționalei, relație cu Rădoi și ofertele din țară și de ”afară”: ”Nu vin la Steaua din vară. Ăsta e adevărul!”
Victor Pițurcă este antrenorul care l-a ”inventat” pe fotbalistul Mirel Rădoi, aducând-l la Steaua la doar 19 ani

Nu, am vorbit cu el înainte de a prelua echipa națională, după nu mi-a mai dat niciun telefon. Eu zic că e normal, pentru că el venind deja ca antrenor de la tineret, a acumulat experiență, iar el trebuie să-și impună strategia lui, regula lui, am văzut ce a încercat el, au fost și lucruri bune, și mai puțin bune, sunt sigur că a analizat împreună cu staff-ul lui toate reușitele, toate nereușitele, sunt convins că va lua deciziile cele mai bune. Nici nu avea ce să mai vorbească el cu mine, eu nu sunt în temă cu adversarii lui, nu cunosc jucătorii selecționați, el trebuie să știe cel mai bine.

Având în vedere că ați condus în mai multe rânduri echipa națională, dacă ar fi să îi dați, totuși, un singur sfat înaintea acestor trei partide, ce i-ați transmite lui Rădoi?

Eu mi-am impus stilul, regulile mele, nu am cerut și nu am avut nevoie de sfaturi, pentru că, practic, și eu aveam cu cine să vorbesc, nu? Erau nea Imi, erau…, dar eu cred că un selecționer foarte bun își face singur socotelile, cu echipa din jurul lui, nu trebuie să ceară sau să primească sfaturi.

Practic, sfatul dumneavoastră ar fi să nu primească sfaturi.

Păi nu așa face un antrenor cu personalitate? Eu zic că așa face, nu cere și nu primește, decât dacă e nesigur.

Și acum o întrebare care nu are legătura cu naționala, ci cu Steaua. Atât Oprița, cât și Bumbescu au spus că îi ajutați foarte mult și că vă implicați. Ba mai mult, că din vară veți veni alături de ei. Îmi puteți spune dacă și cum ați vrea să îi ajutați, concret?

Nu e adevărat. Eu nu ajut cu sfaturi, da, într-adevăr mai vorbesc cu Oprița, care m-a mai sunat, mă mai sună. Dar eu nu cunosc echipa, jucătorii care ar putea veni, iar Oprita are o experiență mult mai mare ca mine la nivelul ăsta, el a lucrat mult în diviziile inferioare, a și promovat echipă în Liga I, văd că reușește, se descurcă și îi merge. Și nu, nu vin la Steaua din vară, ăsta este adevărul…

”Am avut oferte și din țară și de afară. Vreau să antrenez o echipă care se bate la campionat!”

Când vă veți întoarce pe banca unei echipe? V-a propus cineva ceva în ultima vreme?

În țară, am avut discuții, nu vă voi spune cu cine pentru că ar trebui să vă spună cei care m-au contactat. Și da, am avut oferte și din afară, dar nu au fost ofertele pe care mi le doresc eu. Eu îmi doresc să antrenez o echipă care trage la campionat și să joace în cupele europene. Eu nu am antrenat cantitativ niciodată, nu am mers la multe echipe, nu am în CV prea echipe multe, doar naționale, Steaua, o perioadă FCSB, a fost Craiova, Al-Ittihad. Dacă vine o echipă de afară de renume, care vrea să câștige campionat, să joace în cupe, da, dacă nu, voi mai aștepta.

Și o ultimă întrebare: cum e fotbalul în vremea pandemiei, așa, fără spectatori?

Oribil. Fotbalul fără spectatori nu e fotbal. Nu zic de Liga I, dar uitați-vă peste tot, la marile echipe, la Real Madrid, la Atletico, la Barcelona, par meciuri cu caracter amical, deși unele sunt jocuri bune, dar fără spectatori… Spectacolul este 50 la sută ce e pe teren, iar restul e asigurat de public.