INTERVIU. Viorel Moldovan și-a ales preferata din derby-ul de sâmbătă. Dinamo sau Rapid? „M-au ajutat foarte mult să-mi găsesc motivația!”

Bădulescu Silvian 25.02.2022, 11:02
INTERVIU. Viorel Moldovan și-a ales preferata din derby-ul de sâmbătă. Dinamo sau Rapid? „M-au ajutat foarte mult să-mi găsesc motivația!”

Viorel Moldovan a fost unul dintre cei mai importanți atacanți pe care i-a dat fotbalul românesc după 1990. Acesta ocupă locul 3 în ierarhia celor mai buni marcatori din istoria echipei naționale, după Gică Hagi și Adrian Mutu, aflați la egalitate pe prima treaptă, și Iuliu Bodola.

În cariera pe care a început-o în 1990 și a terminat-o în 2007, Moldovan a evoluat și la Dinamo, și la Rapid, în două perioade diferite: la prima a jucat la începutul aventurii în fotbal, pe când, în Giulești, și-a agățat ghetele-n cui. Ba chiar mai mult, pe giuleșteni i-a și antrenat în perioada 2013-2014.

Contactat de Playsport.ro, fostul mare atacant a oferit un scurt interviu în care a prefațat derby-ul de sâmbătă, de pe Arena Națională, povestind, totodată, ce a reprezentat fiecare dintre cele două echipe, pentru el, în momentul în care a purtat tricourilor lor.

  • În opinia lui Viorel Moldovan, într-o astfel de partidă, clasamentul nu mai contează, deci nu există favorită
  • Atmosfera din Giulești, la egalitate cu frenezia suporterilor celor de la Fenerbahce
  • Lansat în fotbalul mare de Dinamo București, retras la rivalii de la Rapid
  • Problemele cu identitatea – un mare impediment pentru fotbalul autohton, devenit tot mai anost

Derby prin prisma numelor celor două echipe

Bună ziua, domnule Moldovan. Dumneavoastră ați evoluat pentru ambele formații, iar ziua de sâmbătă ne aduce derby în București. Pentru început, sportiv vorbind, cum vedeți această partidă?

Este un derby de tradiție, puțin disproporționat, ținând cont de situația celor de la Dinamo. Rapid se află într-o situație mai bună. Cred că în asemenea jocuri, lucrurile se pot echilibra, din acest motiv este și un derby, chiar dacă o echipă traversează o perioadă mai dificilă. Poate compensa pe termen scurt, se pot mobiliza și pot compensa, mai ales cei de la Dinamo, pentru a demonstra că nu a rămas doar numele de acest club. O să fie un meci disputat.

Este Rapid favorită, prin prisma clasamentului?

Dacă ne uităm la clasament, da. Totuși, cum am spus, meciul nu este jucat. Dinamo a mai dat ceva semne în ultimul timp și a reușit să transfere niște jucători, zic eu buni pentru ei în momentul de față. Mă refer la jucătorii veniți de la Gaz Metan, au mai echilibrat lotul din punct de vedere valoric. Conform clasamentului, da, Rapid este favorită, dar fotbalul se joacă pe teren.

Atmosfera din Giulești, comparabilă doar cu cea de la Fenerbahce

Ambele echipe sunt cunoscute și pentru suporteri. Ați prins vremuri când un astfel de derby se juca cu casa închisă. Făcând abstracție de restricțiile cauzate de situația pandemică, credeți că acest meci se va ridica la nivelul așteptărilor din punct de vedere al atmosferei?

Ambele echipe au galerii care creează atmosferă senzațională. La un asemenea derby, ar fi fost frumos dacă se juca cu tribunele pline. Oricum, sunt convins că va fi foarte frumos. Atât Dinamo, cât și Rapid au suporteri care pun pasiune, suflet, susțin echipa și sunt mereu alături de ei. Cei de la Dinamo demonstrează acest lucru, ținând cont de situație. De ceva timp s-au strâns și au încercat să ajute. La Rapid, sincer, jucând un an și jumătate acolo, pe finalul carierei, am putut să constat că atmosfera este extraordinară și ceea ce pot face suporterii rapidiști în tribune este ceva fantastic. Pot să creeze o atmosferă superbă, sunt alături de echipă. Știu cum este acolo, iar, pe final de carieră, m-au ajutat foarte mult să-mi găsesc motivația necesară pentru a mai juca. Când vedeam galeria și tot ceea ce făceau în tribună, te încărcau foarte mult. Ei vor să vadă atitudine, chiar dacă echipa nu se exprimă la parametri înalți în anumite momente. Atunci când ești nonșalant și tratezi cu superficialitate anumite lucruri în teren, e normal că suporterii nu sunt fraieri. Știi cum se spune la Rapid: mai bine o bară frumoasă decât un gol urât.

Urma să vă întreb unde v-ați simțit mai apropiat de suporteri, dar se pare că mi-ați răspuns deja.

Dinamo a reprezentat o etapă frumoasă din cariera mea, la început. M-am simțit foarte bine, am jucat doi ani de zile, a fost o rampă de lansare. Am un respect imens pentru acest club și pentru suporteri, indiferent de situație. Datorită lui Dinamo, am debutat la echipa națională și am făcut pasul spre străinătate. Ok, pe final de carieră, m-am întors în țară, atât la Timișoara, cât și la Rapid, perioada a fost foarte importantă. E greu, după zece ani în străinătate, să te întorci în România și să-ți găsești motivația. Am vrut să-mi demonstrez mai întâi mie că pot să mă readaptez la realitățile fotbalului românesc. Am avut șansa să ajung într-un moment interesant la Rapid, cu un Răzvan Lucescu foarte bun, cu un grup extraordinar, obținând acele rezultate.

Ați câștigat două cupe și ați atins sfertul UEFAntastic.

Da, am și fost aproape de un event, dar nu a fost să fie. Ăsta e marele meu of. A fost un an și jumătate intens datorită suporterilor rapidiști.

Cu ce atmosferă din străinătate se poate compara cea din Giulești?

Poți să compari atmosfera din Giulești cu cea de la Fenerbahce, dar atât, din echipele la care am jucat afară, fie în Anglia, Elveția, Franța sau Turcia.

Fotbalul din România, din ce în ce mai anost

Ați spus că este un derby de tradiție. Rapid a trecut printr-un faliment, mai apoi au fost discuții legate de palmares, pe când Dinamo se zbate la retrogradare. Credeți că și-a pierdut din farmec această partidă?

Din moment ce joacă Dinamo și Rapid, cu numele există acest derby. Ambele echipe au trecut prin situații dificile și tot felul de lucruri complicate. Nu aș vrea să intru în detalii, nici nu cunosc amănunțit. Ca și nume, este, totuși Dinamo – Rapid. Alți jucători, alte vremuri. Înainte era mult mai boem, mai multă pasiune și mai multă implictare. Te stârnea altfel un astfel de meci cu ani în urmă. Acum este mai anost. Nu doar situație celor două echipe, ci și a fotbalului românesc. S-a mai șters din aura de derby. Putem spune același lucru și la Craiova, unde sunt două echipe, la fel și conflictul FCSB – CSA. Sunt lucruri care, din păcate, afectează fotbalul. Nu mai este ceva pasional, sentimental, dar numele rămâne până la urmă, referitor la Dinamo și Rapid.

Care este meciul direct cu care vă amintiți cu cea mai mare plăcere?

Pe final de carieră, am jucat ceva meciuri. Mi-aduc aminte de un meci în care i-am bătut pe cei de la Dinamo cu 3-0 (n.r. – Rapid 3-0 Dinamo, Liga 1, sezonul 2005-2006, goluri marcate de Viorel Moldovan, dublă, și Daniel Niculae).

*Rapid 3-0 Dinamo (goluri marcate de Viorel Moldovan, două, și Daniel Niculae). La sfârșitul sezonului, giuleștenii terminau pe locul 2, iar „câinii” pe 3

Conform Romanian Soccer, Viorel Moldovan a îmbrăcat tricoul „câinilor” în perioada 1993-1995, timp în care a bifat 60 de meciuri, marcând 19 goluri, pe când, la „feroviari”, acesta a jucat între 2005 și 2007, punctând de 15 în 41 de meciuri de Liga 1. Cu giuleștenii a cucerit și singurele trofee în țară, două Cupe ale României.

Rapid – Dinamo se joacă sâmbătă, 26 februarie, de la ora 20.30 pe Arena Națională. În tur, meciul s-a încheiat la egalitate, 1-1, prin golurile marcate de Gabriel Torje, respectiv Nicolae Carnat. Giuleștenii ocupă locul 8 și speră, cel puțin teoretic, la o poziție de play-off. Pe de altă parte, gazdele din „Ștefan cel Mare” au urcat pe locul 14, ultimul care asigură prezența la barajul de menținere/promovare, după depunctarea celor de la Gaz Metan.