Ion Țiriac, noul Nostradamus. Predicția miliardarului român s-a adeverit: „A avut mare dreptate când a spus asta”

George Drafta 19.11.2022, 16:39
Ion Țiriac, noul Nostradamus. Predicția miliardarului român s-a adeverit: „A avut mare dreptate când a spus asta”

Ion Ţiriac a condus sportul românesc din funcţia de preşedinte al COSR în cel mai fericit moment de după Revoluţie.

Se întâmpla în 2000, atunci când delegaţia tricoloră prezentă la Jocurile Olimpice de la Sydney a obţinut un merituos loc 11 în clasamentul pe medalii. Cu 11 titluri olimpice bilanţul din Australia a fost cel mai bun din istoria participărilor româneşti la marea competiţie. Excluzând ediţia de la Los Angeles din 1984, atunci când România a fost secondanta Statelor Unite în ierarhia finală.

Însă pe pământ american, sportivii noştrii au beneficiat la vremea respectivă de absenţa in corpore a blocului estic. În urmă cu 22 de ani, Elisabeta Lipă era una dintre medaliatele cu aur ale delegaţiei noastre. Dar preşedinta Federaţiei Române de Canotaj şi-a adus aminte de vorbele lui Ion Ţiriac de după cel mai fericit moment al sportului românesc din epoca modernă. Care anunţau căderea abruptă.

„Sportul românesc a început ușor să cadă după Jocurile Olimpice de la Sydney. Am în memorie toate edițiile, dar la Sydney delegația a câștigat multe medalii, am fost pe locul 11 în clasamentul pe națiuni…Eram la Casa României și domnul Țiriac, care era președintele COSR, a spus: «Am semănat vânt, o să culegem furtună. România nu a semănat nimic și performanța va fi foarte greu de realizat, și o să vedeți și n-o să vă vină să credeți».

Eu mă uitam și mă gândeam că nu știu cum poate spune așa ceva, când noi eram pe 11. Cât de tare poți să cazi? Hai, să zici, locul 12, 13, 14, dar nu mai jos. Nu înțelegeam, dar domnul Țiriac a avut perfectă dreptate. Noi ne-am stins ca lumânarea de la o ediție la alta până am ajuns la ultima pe locul 45. Cauza e lipsa totală de interes pentru sport”, au fost cuvintele celei mai bune canoare a secolului 20, în cadrul podcastului ALTCEVA realizat de Adrian Artene.

 Elisabetă Lipă a fost declarată cea mia bună canotoare a secolului 20 Copyright: xRazvanxPasarica/SPORTxPICTURESx
Elisabetă Lipă a fost declarată cea mia bună canotoare a secolului 20 Copyright: xRazvanxPasarica/SPORTxPICTURESx

A simţit dezastrul pe propria piele

Lipă a fost şi ea la un moment dat în „fruntea bucatelor”. Ministru al Sportului în 2015, ea  îşi aduce aminte cum a găsit sportul românesc într-un an preolimpic.

„În noiembrie am venit și aveam 44 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice, iar eu am prins ediții când nu încăpeam în avion. 44 de sportivi, Doamne!, ce înseamnă asta, ce e de făcut?”, a povestit Elisabeta Lipă.

Vorbele lui Ţiriac au căpătat greutate după ultimele participări ale României la Jocurile Olimpice. Astfel, la ultima ediţie, din 2021, delegaţia noastră s-a clasat pe locul 46, după ce a obţinut doar 5 medalii, dintre care doar una de aur.