E o zi mare în fotbalul românesc. Idolul lui Gică Hagi a împlinit 71 de ani. Liță Dumitru, singurul român care l-a făcut pe marele Cruyff să se grăbească pentru a-i smulge un salut își serbează ziua de naștere. Fostul mijlocaș al Stelei sau al Rapidului trăiește departe de țara sa. E în America, alături de fiica și soția sa.
A părăsit România și nu e prima dată când o face. A fost un rebel toată viața sa, iar asta l-a costat. De-a lungul vremii, fotbalul mioritic i-a închis ușa tocmai pentru că nu s-a ferit să vorbească, iar Liță Dumitru a fost nevoit să o ia mereu de la capăt.
Hagi, Dobrin sau Balaci? Unii ar răspunde: Liță Dumitru. Da, ați citit bine. În viziunea multor microbiști, cel mai mare fotbalist care s-a născut pe meleagurile noastre a fost sărbătoritul de azi. Cei care l-au văzut jucând spun că aduna toate atributele. Iar când un fotbalist de talia lui Hagi spune că Liță Dumitru a fost idolul lui, atunci ai datoria să cugeți.
Cariera lui Liță Dumitru a însemnat Rapid, Steaua, echipa națională. Sunt cele trei borne reprezentative din viața fotbalistului Liță Dumitru. Cu fiecare dintre cele trei echipe, mijlocașul a obținut ceva. Cu Steaua a îmbrăcat tricoul de campion, cu Rapid a cucerit o cupă, iar cu naționala a jucat la un Mondial.
Cum era Liță ca fotbalist? Părinții sau bunicii noștri spun că era indispensabil. Nu-și puteau închipui o națională fără Ion Dumitru. La fel și când vine vorba de club. Câtă vreme a fost legimat la Rapid sau Steaua, mijlocașul era de neînlocuit.
Liță Dumitru a avut o carieră importantă. Este singurul jucător din istoria Stelei, care a reușit să cucerească două titluri de fotbalist al anului. În 1973 și 1975 și-a adjudecat râvnitul trofeu. A devenit campionul țării cu roș-albaștrii în 76 și 78, a obținut tot ce putea obține un jucător al acelor vremuri pe plan intern.
La echipa națională a avut două momente de grație, care vor rămâne în cartea de istorie a fotbalului românesc. Prima s-a consumat în 1970, când Liță l-a înfruntat pe marele Pele la Mondialul mexican. A fost un duel teribil, ceea ce l-a făcut pe brazilian să-l așeze pe Dumitru al nostru într-o galerie selectă.
Întrebat despre adversarii de temut pe care i-a înfruntat în prodigioasa sa carieră, Pele i-a rostit numele lui Liță. „Pérola Negra” a spus că românul a fost unul dintre primii 5 oponenți de top pe care i-a văzut vreodată.
Cel de-al doilea moment a fost cel în care Liță Dumitru și Johann Cruyff s-au înfruntat într-un Barcelona-Steaua (1977). Cei doi au schimbat tricourile la finalul meciului. Nimic neobșinuit până aici, însă cei care au văzut pe viu jocul își amintesc cu starul olandez a grăbit pasul pentru a-l saluta pe căpitanul Stelei.
În 1988, Liță părăsește România și ajunge în Germania. Nici nu se putea altfel. Nu s-ar fi potrivit cu firea lui rebelă. Se întoarce în țară în 1994, unde acceptă propunerea noii conduceri din Cotroceni. Cei care urmăreau fenomenul au rămas impresionați de modul de lucru al lui Dumitru. „Era un inovator”, spun cei care au trăit acele momente. Numai că nu i-a ieșit și a fost înlăturat.
A urmat Rapid și alte echipe din România. Peste tot a plătit tribut firii sale lipsite de prejudecăți. La Petroșani a reușit o promovare după un sezon de vis în Liga a II a, cu Jiul. 40.000 de suflete se adunau pentru a-i vedea pe „mineri” în drumul către Divizia A. După o escală la Rapid, cariera lui Liță Dumitru s-a stins, chiar dacă au urmat alte și alte echipe.
A descoperit mulți jucători, a influențat și mai mulți, iar acum practică aceeași meserie. E un căutător de talente în țara căutătorilor de aur.
Ieșirile din peisajul pestriț al fotbalului românesc au fost dese pentru Liță Dumitru. Fosta glorie a Stelei și a Rapidului a fost mereu un tip instinctiv și a avut capacitatea de a porni pe un alt drum indiferent de context. Poveștile despre cum a ajuns șofer de tir sau de UBER sunt de notorietate.
Acum, Liță a revenit la fotbal. Caută talente pentru americani. Undeva, în Atlanta, Ion Dumitru antrenează grupe de copii şi juniori şi se simte foarte bine. A primit „Green Card” şi vrea să se stabilească peste Ocean. De ce? A spus-o chiar el într-un interviu pe care l-a acordat la Telekom Sport:
„Când am plecat din România pentru că am considerat că în America pot să-i ofer fetiței mele, care va împlini în iunie 10 ani, o șansă. O șansă de a-și alege singură viitorul!”, a spus sărbătoritul de astăzi al fotbalului românesc.