Mircea Sandu, prezent la Tribunalul București pentru procesul în care e acuzat că a prejudiciat FRF. „Nu sunt acuzat că am băgat bani în buzunar”

Olteanu Ștefan 20.07.2022, 14:45

Mircea Sandu s-a prezentat în dimineața zilei de miercuri la Tribunalul București, unde a fost chemat special pentru procesul în care e acuzat că a prejudiciat FRF. În același proces este acuzat și ginerele său, Ziv-Asher Tetelman, dar și Bogdan Gabriel Petculescu.

Mircea Sandu, primul termen în procesul în care e acuzat că a prejudiciat FRF. Fostul șef al fotbalului românesc s-a prezentat la Tribunalul București

Miercuri dimineață, în jurul orei 08:00, Mircea Sandu s-a prezentat la Tribunalul București, iar aproximativ două ore mai târziu a intrat în sală, unde a fost judecat primul termen pentru procesul în care e acuzat că a prejudiciat FRF.

Acuzațiile în acest caz au fost lansate în urma unei anchete pornite de DIICOT în 2020. Mircea Sandu, ginerele său, Ziv-Asher Tetelman, dar și Bogdan Gabriel Petculescu au fost acuzați pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

Mai exact, Mircea Sandu este acuzat că și-ar fi ajutat ginerele, pe afaceristul Ziv-Asher Tetelman, să obțină un contract bănos cu FRF, prin supra-evaluarea unor lucrări la Centrul de fotbal Buftea.

Prin semnarea respectivului contract, FRF a fost prejudiciată cu o importantă sumă de bani, despre care se consideră că a ajuns în posesia fiicei și a ginerelui lui Mircea Sandu, Raluca și Ziv-Asher Tetelman.

Vizibil slăbit, Mircea Sandu s-a prezentat, miercuri, la Tribunalul București pentru primul termen și a făcut și câteva declarații cu privire la proces:

Nu sunt acuzat că am băgat în buzunar nimic. Trebuie luat dosarul și citit. Și atunci realizați despre ce e vorba. Undeva în jur de două milioane de lei este prejudiciul. Investiția a fost în jur de 5 milioane de euro, banii au venit de la UEFA și de la FIFA. Nu sunt bani europeni. Sunt banii din contractele pe care le fac ei și care au avut drept scop niște programe din care s-au susținut asociațiile naționale să își dezvolte infrastructura. Așa s-a născut și Casa Fotbalului, așa s-a născut și Centrul național de la Mogoșoaia”, a spus Mircea Sandu.

Situația Centrului național de la Mogoșoaia

Întrebat despre degradarea continuă a Centrului național de fotbal de la Mogoșoaia, Mircea Sandu a declarat:

Am 8 ani de când nu mă mai ocup de Mogoșoaia, pentru că eu știu fiecare pomișor care s-a plantat, fructifer, ornamental sau de protecție. Pentru că eram cel puțin două zile pe săptămână în cadrul complexului respectiv și discutam cu oamenii ce trebuie făcut. Deci, atunci când faci un copil, pentru că eu așa l-am interpretat, trebuie să ai și grija lui. Eu am avut grijă atâta timp cât am fost acolo”.

Cu ce a rămas Mircea Sandu din perioada petrecută în fruntea FRF

Mircea Sandu a condus Federația Română de Fotbal din august 1990 până în martie 2014.

„Fiecare om are și lucruri bune și lucruri negative. Nu suntem Dumnezeu să facem numai bine. În 2011 s-a dat în funcțiune Arena Națională. Acest stadion a început prin demolarea în 2007 a vechii arene, după meciul cu Albania. Atunci a început demolarea. La timpul respectiv am avut discuții cu fostul primar Adrian Videanu. S-a început proiectarea și s-a terminat în 2011, când era Sorin Oprescu. Deci s-a inaugurat un stadion pentru finala Europa League din 2012.

Mai apoi, faptul că eu am fost în Comitetul Executiv al UEFA a fost un avantaj și pentru fotbalul românesc și pentru România, dar și pentru mine. Acolo am susținut și am demarat un proiect de coorganizare a Campionatului European din 2020. Pentru asta am primit sprijinul Guvernului la data respectivă și am mers cu dosarul la UEFA. Așa am reușit să obținem acest Campionat European în București. Și atunci, tot în proiectul respectiv, a trebuit să facem și niște stadioane, ca echipele să aibă pentru antrenament. Am analizat Giulești, Steaua și Arcul de Triumf”.

Ce spune despre decăderea fotbalului românesc

Fotbalul românesc traversează cea mai neagră perioadă din istoria recentă, atât la nivel de echipe de club, cât și la cel al primei reprezentative. Mircea Sandu crede că jucătorii tineri, cu potențial, nu ar mai trebui lăsați să plece atât de ușor din campionatul intern:

„Din anii 90 s-a dat drumul la plecări și la veniri pentru unii jucători. Cei din Vest, care au bugete foarte mari, aduc jucători foarte valoroși. La noi, imediat în 90, au venit câțiva jucători destul de buni, dar în același timp ne-au și plecat jucători foarte buni.

Din păcate, fără bani nu poți să faci. Cu bugete de 5-6 milioane nu poți să te lupți cu cei care au peste 30-40 de milioane. Dar faptul că am dat drumul jucătorilor foarte tineri, a însemnat o mare greșeală și înseamnă în continuare o mare greșeală.

Pentru că astăzi suma de 3-5 milioane nu mai reprezintă mare lucru pentru fotbal. În schimb, jucătorii respectivi, acolo unde pleacă, nu se adaptează. Apoi revin și încep să cadă”, a mai adăugat Mircea Sandu.

Cum a ajuns Răzvan Burleanu la putere. SRI s-ar fi implicat în alegerile din 2014

În 2014, când Mircea Sandu a decis să se retragă din fruntea FRF, printre candidații la președinție s-au regăsit nume ca Gică Popescu, Răzvan Burleanu, Marcel Pușcaș sau Gheorghe Chivorchian.

Cu doar o zi înainte de alegeri, marele favorit, Gică Popescu a fost arestat în celebrul Dosar al Transferurilor. Despre tot ce a urmat apoi, Mircea Sandu a încercat să ofere o scurtă explicație:

„Știm bine că în 2014 a fost o mare lovitură privind candidatura lui Gică Popescu. El fusese în primă instanță suspendat, sau s-a cerut achitarea, în sfârșit.

Deci ceilalți care au candidat, Chivorchian și Pușcaș, s-au retras și l-au susținut. Ca să aflu apoi că Chivorchian era susținut de cineva de pe la SRI. Am citit un articol al lui Dan Andronic și a participat la o discuție. Puteți să îl întrebați cum a fost cu Chivorchian și cine îl susținea de la SRI. Deci probabil că au primit ei o anumită directivă.

Răzvan Burleanu am înțeles că a terminat SNSPA”, a încheiat Mircea Sandu.

Acuzații fără precedent lansate de Mircea Sandu la adresa echipei naționale: „FRF a vrut să se ajungă aici”.

Urmăriți Playsport.ro și pe