Mondial cu de toate: ”minuni” și scoruri de maidan | Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 24.11.2022, 19:18
Mondial cu de toate: ”minuni” și scoruri de maidan | Opinie de Sorin Chiriac

De ce se joacă atunci când ne pregătim de Crăciun? De ce în Qatar? De ce durează câte 55-60 de minute o repriză? Multe se pot comenta despre acest Mondial atipic, poate chiar ciudat, dar nu că nu este spectaculos! Exceptând meciurile nula la nula, care sunt cam prea multe după gustul suporterilor neutri, Cupa Mondială din Qatar este suculentă, trebuie să admitem! În primul rând datorită surprizelor imense venite chiar din primele zile și în al doilea rând prin prisma scorurilor de maidan de la unele partide. Ne place golul, ce să mai…

Să ajung să țin cu arăbeții într-un meci contra sud-americanilor nu credeam să-nvăț a ține vreodată

Farmecul Mondialelor a fost dat întotdeuana de surprizele uriașe pe care cei care i-au prins jucând pe Dobrin, Balaci sau măcar pe Hagi și le aduc aminte ca ieri. Când Coreea de Nord a bătut Italia sau când Squadra Azzura a remizat cu Noua Zeelandă, când Irlanda de Nord a bătut Spania, ori când Kuweit a remizat cu Cehoslovacia. În Qatar, după doar patru zile, mai adugăm la această listă două surprize. Una cât Arabia Saudită de mare, alta ceva mai mică, dar îndeajuns de șocantă.

 

Cele două meciuri au ceva în comun – atât Argentina lui Messi, cât și Germania lui Gundogan au condus pe tabelă și au avut meciul la discreție. Asta până când Al-ceva și Al-altceva au întors scorul cu două goluri minunate, ori când băieții sârguincioși cu nume de aplicații mobile au dat două ”boabe” pe final nemților. Pe lângă dramatismul și suspansul dat de desfășurarea evenimentelor, ce te transpuneau într-un film hollywoodian de mâna a 3-a, a mai fost ceva. Credința în forțele proprii, până când au întors meciurile și lupta de după. Care a fost epică, cel puțin în cazul saudiților. Să ajung să țin cu arăbeții într-un meci contra sud-americanilor nu credeam să-nvăț a ține vreodată, vorba poemului… Dar felul în care au luptat ”șoimii verzi” m-a făcut să am chiar emoții pe final! Ei, despre asta este, de fapt, Mondialul…

Scoruri de maidan pe teren de Mondial

Și mai este despre ceva – despre a pune laolaltă, să joace fotbal, echipele europene și cele sud=americane cu cele din Asia, Africa, America de Nord sau Australia. Bineînțeles că, atunci când nu sunt surpize ca cele de mai sus, avem uneori și scoruri de maidan. Pentru că se poate întâmpla ca diferența dintre echipe să fie abisală. La Mondialul din 54, am avut Ungaria – Coreea de Sud, 9-0, la cel din 74, a fost un scor similar, între Iugoslavia și Zair, iar în 82, tot vecinii maghiar au ”călcat în picioare” Salvador, cu 10-1. Totuși, vorbim de meciuri de acum 40-50 și chiar 60 de ani în urmă.

Între timp, fotbalul s-a schimbat, s-a tacticizat și a apărut și sintagma ”nu mai există echipe mici”. Realitatea de la Cupa Mondială contrazice însă această teorie. Iran și Costa Rica sau dovedit două reprezentative mult prea neputincioase pentru coloșii Anglia și Spania, care le-au ”dat cu terenul în cap”: 6-2 și 7-0. Dacă persanii au reușit, totuși, să și dea, nu doar să ia, costaricanii au fost efectiv umiliți de o ”Furia Roja” dezlănțuită.

Până la urmă, fotbalul este spectacol, așa că mai bine un scor de maidan, decât un ”0-0 frumos”. Și simt că vom mai avea parte și de alte scoruri fluviu, dar și de cel puțin 2-3 surprize la fel de răsunătoare. Așa să ne ajute Allahul fotbalului!

Urmăriți Playsport.ro și pe