Organizatorii de la Wimbledon o vor păți. ATP este gata să le aplice o sancțiune drastică după ce i-au suspendat pe ruși și pe bieloruși

Moldoveanu Camelia / 12.05.2022, 00:06
Organizatorii de la Wimbledon o vor păți. ATP este gata să le aplice o sancțiune drastică după ce i-au suspendat pe ruși și pe bieloruși

Wimbledon a interzis prezenta jucătorilor din Rusia şi Belarus la turneul de Grand Slam, iar ATP pregătește sancțiuni pentru organizatorii turnului pe iarbă. Competiția care are loc în Regatul Unit se desfășoară în perioada 27 iunie – 10 iulie.

ATP poartă „discuții de criză” cu organizatorii Wimbledon

Pe fondul războiului dus de Rusia în Ucraina, organizatorii Wimbledon au decis ca jucătorii de tenis ruși și bieloruși să fie interziși. De menționat este faptul că Marea Britanie s-a poziționat categoric împotriva violențelor din Ucraina și a sancționat dur oligarhii care au averi păstrate bine în Regat. Printre cei mai afectați se află Roman Abramovich, care are datorii chiar către Regina Marii Britanii.

Însă, mai mulți jucători de tenis de top, printre care și Simona Halep, au condamnat decizia organizatorilor Wimbledon. Mai mult, potrivit The Times, ATP plănuiește să anuleze punctele acumulate în acest Grans Slam. Sursa citată susține că se duc „discuții de criză” între cele două părți și că la finalul acestei săptămâni ATP o să facă un anunț public.

Practic, trei jucători de tenis din Top 10 ATP nu pot participa la Wimbledon. Acest Grand Slam oferă 2.000 de puncte pentru câștigarea marelui trofeu, cu alte cuvinte cele mai mari șanse pentru un salt în clasament. Printre interziși se numără: ușii Daniil Medvedev (locul 2 ATP) și Andrey Rublev (7 ATP), precum și bielorusa Aryna Sabalenka (8 WTA).

Victoria Azarenka, reacție dură

Mai mult, sportivii ruși și bieloruși nu vor putea participa nici la celelalte turnee programate în Marea Britanie. Decizia a produs un val de reacții în lumea tenisului mondial. Majoritatea sportivilor consideră nepotrivită excluderea rușilor și bielorușilor de la Wimbledon.

Una dintre sportivele afectate în mod direct de această decizie este Victoria Azarenka (17 WTA). Bielorusa a avut o reacție vehementă și a explicat că nu este de acord cu argumentele prezentate de către organizatorii turneului de la Wimbledon.

Multă lume așteaptă să vadă ce consecințe vor apărea în urma acestei decizii. Ar trebui să existe și o reacţie în acest sens.

Dacă mă întrebaţi dacă sunt de acord cu decizia organizatorilor de la Wimbledon sau dacă le înțeleg raţionamentul după ce am participat la o discuție privată cu ei, nu, nu le înțeleg raţionamentul. Nu are sens şi nu are legătură cu ce spun ei.

Mi-am exprimat foarte clar poziţia vis-a-vis de această problemă. Nu voi susţine niciodată războiul. Nu voi susţine niciodată violenţa. Nu voi găsi niciodată justificări pentru asta. Asta este tot ce pot spune în acest moment.

Nu sunt sigură (n.r. dacă îi va da sau nu în judecată pe organizatori). Este o chestiune complicată”, a declarat Azarenka, conform Telegraph.