Planul grandios pus la cale de Neluțu Varga pentru CFR Cluj. Ar fi o lovitură de imagine pentru România

Bădulescu Silvian / 31.12.2021, 11:10
Planul grandios pus la cale de Neluțu Varga pentru CFR Cluj. Ar fi o lovitură de imagine pentru România

Neluțu Varga este patron la CFR Cluj de peste patru ani. Acesta a investit aproximativ 70 de milioane de euro în echipă, devenind unul dintre cei mai de succes finanțatori de fotbal din România.

Doar 5 milioane de euro din transferuri

Strategia pe care a abordat-o Varga a fost cea a rezultatelor rapide. CFR domină categoric campionatul intern, fiind campioana ultimelor patru ediții și în curs de a câștiga al cincilea titlu consecutiv. Acesta s-a bazat pe fotbaliști consacrați, cu experiență, plătiți pe măsură. Aceasta strategie i-a adus rezultate, dar singura sursă importantă de venit a reprezentat-o UEFA, ca urmare a rezultatelor obținute în Europa.

Totuși, aceasta a reprezentat o sursă instabilă, ținând cont că aceștia nu au avut cele mai bune rezultate în fiecare sezon. Pe de altă parte, CFR Cluj nu a obținut mai mult de 5 milioane de euro din vânzarea de jucători, transferurile lui Boli și Bordeianu fiind cele mai importante.

Acest lucru se datorează faptului că echipa ardeleană nu s-a axat pe creșterea de copii din propria academie pe care, ulterior, să-i vândă pentru profit. Patronul echipei vrea să schimbe această viziune începând cu 2022.

Începând cu 2017/2018, CFR Cluj a câștigat campionatul. În acest sezon, ardelenii au 10 puncte avans față de locul secund, ocupat de FCSB, și se îndreaptă spre titlul consecutiv cu numărul cinci. Totodată, în ultimii ani, CFR a obținut victorii răsunătoare în Europa: Celtic, Stade Rennais sau Lazio au fost învinse de campioana României.

Varga dorește să înființeze o academie modernă

Marele obiectiv pentru 2022 pentru acesta este de a crea o forță și la nivel de copii și juniori. Planul finanțatorului vizează Academia CFR Cluj. El vrea să pornească acest proiect în prima parte a anului, iar scopul său este de a aduna cei mai talentați tineri din zona Ardealului.

Va fi cea mai mare academie din Europa de Est” a spus acesta în repetate rânduri.

Acesta dorește să construiască 12 terenuri de antrenament și jocuri pentru grupele de copii și juniori. În cadrul academiei va exista un hotel și o școală pentru micii fotbaliști, asemeni marilor academii din Europa. Șeful academiei va fi Marius Bilașco.

Mai mult decât atât, acesta vizează să adune aproximativ 800 de copii, iar antrenorii acestora să lucreze după modelul Ajax Amsterdam. CFR încearcă să obțină o colaborare cu olandezii prin care să instruiască antrenorii. Nu în ultimul rând, finanțatorul echipei din Gruia și-ar dori ca directorul tehnic al academiei să fie un antrenor olandez, care a activat la academia lui Ajax și deja se poartă discuții în acest sens.