Primii pași pe stadionul „Rapid”. Când vor putea debuta oficial pe noua arenă de sub podul Grant

Bădulescu Silvian / 24.11.2021, 22:24
Primii pași pe stadionul „Rapid”. Când vor putea debuta oficial pe noua arenă de sub podul Grant

Jucătorii Rapidului au făcut primii pași pe noul stadion de sub podul Grant. Miercuri, în premieră, aceștia doar s-au plimbat pe iarba noii arene, urmând să joace oficial de-abia anul viitor.

Prima vizită pe noul stadion

Elevii antrenați de Mihai Iosif au avut prilejul să respire aerul de pe noua arenă și să se plimbe pe gazonul proaspăt instalat. Din cauza birocrației, vișinii vor trebui să mai aștepte până anul viitor ca să se antreneze sau să joace meciuri aici. Aceștia nu pot decât să se plimbe și să se fotografieze.

Ultimul meci jucat aici a avut loc acum trei ani de zile. Rapid București, aflată în acel moment în Liga a 3-a, a învins Înainte Modelu cu scorul de 1-0. Acestă partidă s-a jucat pe vechea arenă, una construită într-o altă epocă și care a rezistat eroic multor schimbări politice și sociale.

Stadionul este unul cu totul nou, aflat însă pe locul care înseamnă istoria echipei Rapid București. Procesul de predare a stadionului către aceștia va începe pe 6 decembrie. Cum lucrările sunt aproape finalizate, rapidiștii au nevoie doar de avize și hârtiile necesare pentru buna funcționare. Ei vor juca în noua casă de-abia în 2022.

Stadionul a fost construit prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI), cu ocazia organizării unor partide de la EURO 2020 în București. Echipa a jucat pe diverse stadioane (Arena Națională, Mioveni, Regie sau Buftea) în ultimii trei ani de zile.

80 de ani de istorie

Vechiul stadion „Giulești – Valentin Stănescu” a fost construit în 1939. Acesta a fost casa echipei giuleștene, dar a găzduit în anumite perioade și alte echipe. De exemplu, până la construirea propriei arene, Steaua București a disputat partide aici (cu precădere în anii 1950).

Acesta a supraviețuit unui bombardament din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, a trecut prin perioada comunismului, a prins capitalismul și anii 2000. El a fost martorul unora dintre cele mai importante episoade din istoria echipei făurite în atelierele Grivița. A fost acolo când echipa a ridicat trofee deasupra capului, dar a fost și martor al decăderii acesteia.

În acest loc, echipe precum Hamburg sau Feyenoord au fost răpuse de către rapidiști și tot aici este locul în care aceștia a luat-o de la zero, din Liga a 4-a. Un loc cu o însemnătate mare pentru orice suporter rapidist, aici echipa „a murit” si tot aici, echipa a renăscut.

Noua arenă a costat 33,5 milioane de euro și are aproximativ 14.000 de locuri. Nivelul de clasificare UEFA este 4, iar facilitățile acestuia cuprind săli de sport pentru diverse discipline, spații de cazare pentru sportivi, spații de alimentație publică, precum și spații administrative. Dacă totul decurge conform planului, Rapid ar trebui să debuteze aici în actuala stagiunea, în play-off sau play-out, în funcție de clasarea echipei.