Propunerea care scindează România. „Dacă nu te vaccinezi, nu joci”. Primele măsuri au fost luate, angajații trebuie să aibă certificatul verde

Gabriel-Alexandru Ioniță 27.10.2021, 08:40
Propunerea care scindează România. „Dacă nu te vaccinezi, nu joci”. Primele măsuri au fost luate, angajații trebuie să aibă certificatul verde

România se traversează o perioadă critică în acest val 4 al pandemiei de Covid-19. Secțiile ATI ale spitalelor sunt pline până la refuz, iar în fiecare zi se înregistrează un număr foarte mare de decese.

În acest context, statul român a impus mai multe măsuri menite să oprească transmiterea virusului în comunitate și să încurajeze vaccinarea anti-Covid.

În acest sens, două Comisii reunite ale Senatului României, cea de Sănătate și cea Juridică, au adoptat marți o decizie majoră care ar putea afecta inclusiv activitatea cluburilor sportive din țara noastră.

În România se va impune prezentarea certificatului verde la locul de muncă

Astfel, de acum prezența la muncă a angajaților, atât din mediul privat, cât și de la stat, va fi condiționată de prezentarea certificatului verde care să ateste că persoana respectivă este vaccinată sau a trecut prin boală.

În urma adoptării acestui proiect de lege, certificatul verde devine obligatoriu pentru prezența la muncă în cazul autorităților, parlamentarilor, instituțiilor publice și de interes public și regiilor autonome sau agenților economici care își desfășoară activitatea cu mai mult de persoane în același timp.

În ultima categorie se pot încadra de exemplu și cluburile profesioniste de fotbal. Acestea au în general minim 25 de jucători în lot, la care se adaugă staff-ul tehnic și cel administrativ.

Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, sunt amendamentele adoptate de cele două comisii la proiectul de lege inițial.

Măsura ar putea genera probleme mari pentru cluburile din Liga 1

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni drastice pentru cei care nu se supun acestei măsuri. Atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Angajații care se opun pot fi suspendați inițial pentru o perioadă de 30 de zile, perioadă în care nu vor fi plătiți. Dacă și ulterior refuză să prezinte certificatul verde, pot fi concediați definitiv.

De asemenea, și angajatorii care nu se asigură că aceste dispoziții sunt aplicate pot fi sancționați de către DSP, Ministerul de Interne sau Inspecția Muncii.

Este clar că această măsură are menirea de a încuraja vaccinarea populației. Iar cu acest fapt este de acord și Ionel Dănciulescu, fostul mare atacant al lui Dinamo.

Ionel Dănciulescu susține că forurile din România ar trebui să urmeze exemplul celor din NBA

El este de părere că FRF și LPF ar trebui să fie mult mai drastice referitor la fotbaliștii nevaccinați. „Danciu-gol” susține că aceștia nu ar trebui lăsați să intre pe teren. Și dă în acest sens și un exemplu celebru din NBA.

Liga și Federația ar fi trebuit să facă o chestie de genul celei care s-a întâmplat în NBA. Kyrie Irving de la Brooklyn avea contract de 31 de milioane pe an și ar fi pierdut banii aceștia dacă nu s-ar fi vaccinat. S-a vaccinat până la urmă pentru a putea juca.

Rămăsese singurul jucător din NBA care nu era vaccinat. Nu putea să joace în New York. Ar fi pierdut foarte mulți bani. Aș fi vrut să se întâmple în fotbalul românesc ce s-a întâmplat și în NBA. Nu te vaccinezi, nu joci. Punct”, a spus Dănciulescu la Digi Sport.

În urma deciziei Senatului, FRF și LPF vor fi obligate cel mai probabil să impună certificatului verde fotbaliștilor profesioniști. Cea mai afectată echipă din România ar putea fi FCSB, știută fiind poziția clară anti-vaccin a patronului Gigi Becali.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe