Rareș Ilie și cele 5 milioane

Alin Buzărin 13.07.2022, 10:43
Rareș Ilie și cele 5 milioane

Se zice că ar exista un interes al lui Nice față de decarul Rapidului. Se pomenește și de o sumă. Ar fi bine să plece acum, la 19 ani?

Dacă Nice, adică Nisa, dă cele 5 milioane despre care se vorbește în prpozție, Rapidul ar trebui să-i dea imediat drumul tânărului său diamant, încă neșlefuit. Deocamdată informația a ”transpirat” prin intermediul unui cunoscut jurnalist, Loic Tanzi, de la Radio Monte Carlo, postul acela pe care părinții sau bunicii noștri îl ascultau pe sub plapumă, să afle dacă vin anglo-americanii.

Care ar fi scopul

Echipa de pe Coasta de Azur a terminat ultima ediție de campionat francez pe locul 5, deasupra unor nume mari, ca Lyon sau Lille, și va juca în Conference League. Probabil cu intenția de a avansa cât mai mult în competiție, penru că Nice nu e PSG, OM sau Monaco, să meargă an de an în Europa și să creadă că i se cuvine totul. Nice crește jucători, și probabil că dacă-l vrea pe Rareș, de-aia-l vrea, să-l crească și eventual după aceea să-l vândă. Nu s-o califice Rareș Ilie tur după tur în Europa, nu să-i obțină Rareș Ilie, prin golurile sale, un loc de Champions League în sezonul viitor. Antrenorul echipei de pe malul Mediteranei e Lucien Favre, un tip copt ca vârstă, eminamente serios, fost mare fotbalist elvețian, în a cărui biografie recentă figurează Borussia Dortmund. Deci mediul ar fi cât se poate de propice.

Copia ”Cobrei”

Rareș Ilie place, ia ochii, mulți spun că seamănă la joc cu un alt Ilie celebru al fotbalului nostru, Adrian, zis ”Cobra”. Același stil, aceeași poziționare în teren, în partea stângă, același picior, dreptul, cu care pătrunde mereu spre interior și caută poarta adversă. Aceeași explozie fulminantă și intensă, într-un interval de timp extrem de scurt, ca și a tizului său, după numele de familie.

Există și o problemă

La 19 ani, Rareș a ieșit deja la rampă în campionatul nostru și aveam impresia că asa e deja destul pentru ca acele milioane să vină și ascensiunea lui să continuie. Ceea ce ne-a pus pe gânduri a fost evoluția lui, neașteptat de palidă, la recentul turneu de calificare U19, din Slovacia. Era de așteptat ca acolo el să fie cel mai bun, să facă diferența, să se remarce printre alți jucători de-o vârstă cu el. Nu a făcut-o, iar explicațiile sunt două, dar țin nemijlocit una de cealaltă. Prima ar fi nivelul modest al campionatului nostru, unde el se remarcă meci de meci, iar a doua, că încă nu e suficient de copt pentru a face față în fotbalul mare.

Nivelul slab l-ar ține pe loc

Dacă acea ofertă de 5 milioane (sau de ceva mai puin, după cum afirmă alte surse) există efectiv, Rapidul ar cam trebui să-i dea drumul. La Nice, chiar și jucând o dată la două-trei meciuri, câteva minute, el ar crește mai mult și mai sănătos decât în campionatul nostru. Să facem abstracție de atmosfera focoasă din Giulești, de faptul că la 19 ani el deja e titular de drept (prin valoare, nu impus de regula U21) și să ținem cont că nivelul Ligii 1 e foarte slab și niște goluri date de Rareș aici nu fac altceva decât să-l păcălească și să ne păcălească. Un mediu sănătos, occidental, un club care dă atenție tinerilor, un antrenor serios și priceput, sunt acuarelele care i-ar putea da lui Rareș nuanța potrivită pentru a deveni fotbalist mare. Aici, noi chiar dacă-l îmbrăcăm în vișiniu, îl ducem de fapt către nuanțe tot mai cenușii, tot mai șterse.

Urmăriți Playsport.ro și pe