Roman Abramovich, vioara întâi pentru Vladimir Putin la negocieri. Întâlnire cu Joe Biden și Volodimir Zelensky pentru patronul lui Chelsea

Olteanu Ștefan 28.03.2022, 12:29
Roman Abramovich, vioara întâi pentru Vladimir Putin la negocieri. Întâlnire cu Joe Biden și Volodimir Zelensky pentru patronul lui Chelsea

Roman Abramovich continuă să intermedieze negocierile de pace dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Oligarhul rus a fost recent în Ucraina, unde a avut o întâlnire cu președintele Zelenski, după care s-ar fi dus în Polonia, cu trenul, pentru a se întâlni personal cu Joe Biden. Săptămâna trecută, președintele Statelor Unite ale Americii a fost în Polonia într-un tur de forță.

Filmul traseului făcut de Roman Abramovich prin estul Europei. Patronul lui Chelsea, vioara întâi pentru Vladimir Putin la negocieri

Roman Abramovich se află în pline negocieri în estul Europei, în încercarea de a aduce pacea între Vladimir Putin și Volodimir Zelensky, respectiv între Rusia și Ucraina.
Patronul lui Chelsea s-a implicat activ încă de la începutul conflictului armat și a participat la mai multe serii de negocieri. El a fost chiar și în Belarus la finalul lunii februarie, când oficialii ucraineni și cei ruși au organizat una dintre primele întâlniri pentru discutarea păcii.
Sătămâna trecută, însă, Roman Abramovich a mers în Ucraina, în țara supusă bombardamentelor, pentru a avea o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski. Ulterior, conform publicației Daily Mail, care citează un jurnalist polonez, Abramovich s-ar fi folosit de pașaportul portughez pentru a se urca într-un tren cu destinația Polonia. Motivul? O întâlnire cu președintele Statelor Unite ale Americii. Joe Biden s-a aflat într-un tur de forță prin Polonia. Președintele SUA a discutat cu oficiali ucraineni, a vizitat soldații americani din Polonia și s-a întâlnit personal cu o parte dintre refugiații ucraineni.
Iar printre toate aceste activități, Joe Biden și-ar fi făcut timp și pentru o discuție cu Roman Abramovich:

A venit în Polonia în secret, din Ucraina, cu trenul. În mod interesant, a folosit un pașaport portughez. Poate că a avut loc o întâlnire informală cu președintele. Putin a trimis un miliardar?

Oligarhul a ajuns în Polonia de pe teritoriul Ucrainei, unde ar fi vorbit cu președintele Volodimir Zelenski. Zelenski i-a cerut anterior lui Biden să nu îi impună sancțiuni rusului, spunând că „se poate dovedi a fi un intermediar important în negocierile de pace cu Rusia””, a transmis jurnalistul Jakob Stachowiak, potrivit Daily Mail.

Volodimir Zelenski, rugăminte pentru Joe Biden. Roman Abramovich e speranța ce ar putea pune capăt războiului

Într-un material publicat pe 23 martie, publicația americană The Wall Street Journal a susținut că Volodimir Zelenski a avut recent o discuție la telefon cu Joe Biden, președintele SUA, pe care l-a rugat să nu impună sancțiuni suplimentare împotriva lui Roman Abramovich, deoarece are speranța că acesta din urmă ar putea intermedia cu succes negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.
Departamentul de Trezorerie al SUA pregătea un nou set de sancțiuni împotriva lui Roman Abramovich, dar se pare că cerința președintelui ucrainean a avut ecou. Astfel, conform sursei citate, Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a transmis Trezoreriei să nu pună, momentan, sancțiunile în aplicare.
Roman Abramovich a încercat încă de la începutul invaziei pe care Rusia a demarat-o în Ucraina să negocieze pacea, însă eforturile sale nu au avut succes până în acest moment. Pe 28 februarie, el a fost prezent și la prima sesiune de negocieri dintre cele două țări implicate în conflict, care a avut loc în Belarus.
Alexander Rodnyansky, tatăl unuia dintre consilierii lui Zelensky, spunea atunci că Abramovich are o influență limitată asupra lui Putin, însă a fost singurul rus care și-a arătat deschiderea și chiar s-a implicat pentru a ajuta Ucraina.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Roman Abramovich a confirmat că patronul lui Chelsea este implicat în negocierile de pace, însă nu a putut oferi detalii cu privire la implicarea acestuia.

Ulterior, inclusiv Vladimir Putin a recunoscut implicarea lui Roman Abramovich în negocierile de pace.