România câștigă returul barajului cu Macedonia de Nord, dar ratează un nou Campionat Mondial. Nu am mai fost la un turneu final de 11 ani

Robert Zanfir / 19.03.2022, 19:35
România câștigă returul barajului cu Macedonia de Nord, dar ratează un nou Campionat Mondial. Nu am mai fost la un turneu final de 11 ani

Naționala României a câștigat returul cu Macedonia de Nord, 24-22, dar nu a putut întoarce soarta calificării. Jucătorii lui Xavi Pascual ratează prezența la Campionatul Mondial din 2023.

Tricolorii lui Xavi Pascual aveau de recuperat 8 goluri, după eșecul drastic din turul play-off-ului cu Macedonia de Nord. România a avut o primă repriză slabă, în care a condus doar în primul minut. În repriza secundă, tricolorii au reușit să se desprindă la 3 goluri, dar au ratat șansa unei minuni. Macedonia de Nord va juca cu Cehia, în a doua rundă a barajului pentru CM 2023, care va avea loc în Polonia și Suedia.

Naționala României pierde barajul cu Macedonia de Nord și ratează Campionatul Mondial din 2023

Javier Humet a fost cel mai bun jucător al României. A șutat din toate pozițiile și a tras efectiv echipa după el. Nu a fost însă de ajuns. Tricolorii și-au luat revanșa, dar nu au putut întoarce scorul din tur, în ciuda atmosferei din sala Dinamo.

Tricolorii câștigă la doar două goluri, 24-22, după ce la pauză s-a intrat la egalitate, 12-12.

Naţionala României s-a calificat în prima fază a play-off-ului pentru CM 2023 după două victorii în grupa 3 a preliminariilor europene (33-30 cu Israel şi 33-23 cu Republica Moldova).

În faza a doua din play-off, Macedonia de Nord se va duela cu Cehia, în 13-14 şi 16-17 aprilie. Câştigătoarea din această dublă va obţine calificarea la turneul final al Campionatului Mondial de anul viitor.

La turneul final al Campionatului Mondial din 2023 sunt calificate direct gazdele competiţiei, Polonia şi Suedia, respectiv deţinătoarea titlului, Danemarca, plus finalistele Campionatului European din acest an, adică Spania şi Suedia.

România nu a mai ajuns la un turneu final mondial din anul 2011. Naționala este deținătoare a patru titluri mondiale (1961, 1964, 1970, 1974).

Scandal după meciul tur

România a pierdut la scor în meciul tur. „Tricolorii” pregătiți de Xavi Pascual au fost surclasați la Skopje, 22-30, iar după partidă au acuzat lipsa de fair-play a spectatorilor gazdelor.

„Pierdem în Macedonia de Nord în fața unei echipe foarte bătăioase și a unui public, din păcate, complet lipsit de fair-play. Cu atât mai mult, peste 2 zile, pe 19 martie de la ora 18.00, la sala Dinamo, putem arăta ce înseamnă să îți susții echipa favorită fără să huidui.

Cu o sală plină, Naționala României va avea mai multe șanse. Pentru România și pentru fair-play!”, a fost mesajul FRH, postat pe Facebook.

Lotul României pentru „dubla” cu Macedonia de Nord:

Portar: Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (Dobrogea Sud)
Pivot: Gabriel Dumitriu (Turda), Adrian Rotaru (CSM București), Călin Dedu (Dinamo)
Extrema dreapta: Vali Ghionea (Dinamo)
Extrema stânga: Nicușor Negru (Dinamo), Sabin Constantina (Steaua)
Inter dreapta: Bogdan Mănescu (CSM Focșani 2007)
Inter stânga: Dan Racoțea (Dinamo), Gabriel Cumpănici (CSM Vaslui), Gabriel Burlacu (Steaua), Gabriel Ilie (Dobrogea Sud), Robert Militaru (Dinamo)
Centru: Octavian Bizău (Dinamo), Călin Căbuț (Minaur)

Antrenori: Xavi Pascual, Mihai Popescu, Haume Fort Mauri.