Ronaldinho, la 42 de ani. Povești extraordinare cu omul care a schimbat pentru totdeauna fotbalul

Ștefănescu Dragoș 21.03.2022, 17:50
Ronaldinho, la 42 de ani. Povești extraordinare cu omul care a schimbat pentru totdeauna fotbalul

Ronaldinho este unul dintre cei mai mari foști fotbaliști ai planetei. Starul brazilian a uimit prin talentul și inventivitatea sa. Ajuns la 42 de ani, el se poate mândri cu o carieră de excepție. În afara talentului său imens, Ronaldinho a fost un adevărat lider al echipelor pentru care a jucat de-a lungul timpului. Fostul său coleg de la Barcelona, Andres Iniesta, a dezvăluit un episod uluitor cu Ronaldinho, petrecut chiar înaintea marelui derby cu Real Madrid.

Ronaldinho, episod uluitor la Barcelona. Starul brazilian știa să-și motiveze colegii mai bine ca oricine

Ronaldinho face parte din panoplia celor mai mari jucători pe care i-a avut fotbalul mondial. Brazilianul a făcut furori în tricoul Barcelonei, uimind o lume întreagă cu driblingurile sale spectaculoase și pasele de geniu.

În afara terenului, Ronaldinho era un adevărat lider al vestiarului, știind foarte bine cum să-și motiveze colegii înaintea meciurilor cruciale. Fostul său coleg de la Barcelona, Andres Iniesta, a dezvăluit în urmă cu mai mulți ani un episod uluitor care îl are în prim plan pe Ronaldinho. Totul s-a petrecut înaintea unui meci cu Real Madrid. Atunci, brazilianul și-a păcălit colegii că va pleca la echipa madrilenă, doar pentru a-i motiva și mai mult pentru marele derby.

Cu câteva zile înainte de ”El Clasico”, Ronaldinho m-a sunat acasă, în mijlocul nopţii. Am răspuns la telefon şi mi-a spus: ”Andres, ştiu că este 3 dimineaţa, dar trebuie să-ţi spun un lucru. În luna iulie plec. Fratele meu, am ajuns la un acord cu Real Madrid. Este vorba despre cifre incredibile, la care eu nu pot să spun „nu”. Sunteţi tineri, puteţi înţelege… dar te rog, nu spune nimănui din vestiar sau club, nu mă trăda, am încredere în tine mai mult decât în oricine. Noapte bună, Andres!” Nu mi-a lăsat timp să spun nimic.

A doua zi am fost la antrenament şi am simţit o tăcere stranie, întreaga echipă îl îmbrăţişa şi îl răsfăţa pe Ronaldinho ca niciodată… Apoi a venit în vestiar în ziua meciului, pe Santiago Bernabeu.

Ronaldinho a luat cuvântul şi a spus: ”Băieţi, azi avem un meci mare, ei sunt puternici, dar în aceste zile am descoperit că suntem ca o familie. L-am sunat pe fiecare dintre voi în mijlocul nopţii şi v-am spus că plec în luna iunie, dar niciunul dintre voi nu aţi vorbit. După aceea, am înţeles că sunteţi dispuşi să muriţi ţinând în voi decât să ne trădaţi. Voi sta aici mulţi ani… Acum, mergeţi pe teren, le vom da o lecţie de fotbal”, a dezvăluit Andres Iniesta, potrivit 90min.com.

Ronaldinho, o carieră de vis

Ronaldinho și-a început prodigioasa carieră în Brazilia, la Gremio. Încă de la juniori, brazilianul a făcut furori. Multe voci susțin că micul Ronaldinho a reușit să marcheze pentru echipa de juniori a lui Gremio nu mai puțin de 23 de goluri într-un singur meci.

Brazilianul a făcut pasul în Europa în anul 2001, când a semant cu PSG. Echipa pariziană a plătit suma de 5 milioane de euro pentru a-l aduce pe Ronaldinho pe ”Parc des Princess”. După doar doi ani, în 2003 a făcut pasul la Barcelona. Catalanii au plătit 32,2 milioane de euro pentru transferul brazilianului, sumă impresionantă la vremea respectivă.

Pe ”Camp Nou” Ronaldinho a strălucit până în anul 2008. În tricoul catalanilor, starul brazilian a cucerit La Liga și Champions League. Ca o încununare a evoluțiilor sale uluitoare, în 2005 a cucerit Balonul de Aur. În anul 2008 a plecat la AC Milan, unde a jucat timp de trei ani. Ronaldinho s-a întors în Brazilia în 2011, unde a evoluat pentru Flamengo, Atletico Mineiro și Fluminense. Timp de un an, între 2014 și 2015, Ronaldinho a jucat în Mexic, la echipa Queretaro.

Urmăriți Playsport.ro și pe