S-a terminat visul pentru Olimpiu Moruțan la Galatasaray. Românul, discuție de taină cu Fatih Terim

Gabriel-Alexandru Ioniță / 25.09.2021, 23:19
S-a terminat visul pentru Olimpiu Moruțan la Galatasaray. Românul, discuție de taină cu Fatih Terim

Olimpiu Moruțan este anunțat titular de presa turcă în meciul pe care Galatasaray îl va juca duminică pe teren propriu contra celor de la Goztepe în etapa cu numărul 7 a Superligii turce.

După un început destul de bun în Turcia, fostul fotbalist de la FCSB a fost criticat după ultimele trei meciuri. Jurnaliștii turci, dar și fanii, au semnalat faptul că Moruțan nu reușește să creeze foarte multe situații de gol.

Olimpiu Moruțan, avertizat de legendarul Fatih Terim

Volkan Demirel, fost portar de legendă al lui Fenerbahce și al naționalei Turciei, a spus chiar că mijlocașul ofensiv român nu are valoare pentru a se impune în Turcia.

Iar acum se pare că Olimpiu Moruțan a fost „băgat în ședință” chiar de Fatih Terim, marele antrenor al lui Galatasaray. Potrivit publicației SporX, cel supranumit „Împăratul” i-a transmis lui Moruțan exact faptul că nu este destul de eficient în fața porții.

Astfel, antrenorul în vârstă de 68 de ani i-a explicat fotbalistului român că se așteaptă ca el să lucreze mai mult la acest capitol. Iar cifrele îi dau dreptate lui Fatih Terim. Olimpiu Moruțan nu a reușit încă să marcheze pentru Galatasaray în cele 5 meciuri jucate până acum în toate competițiile.

Mai mult, în cele 5 partide, fotbalistul de 22 de ani a trimis doar 7 șuturi spre poartă. Și doar două dintre acestea și-au atins ținta.

Asta în condițiile în care Moruțan a fost folosit de Terim pe poziții extrem de avansate. El a jucat fie în spatele vârfului, fie în partea dreaptă a liniei ofensive. Chiar dacă a fost vorba de un sistem 4-2-3-1 sau 4-1-4-1.

Astfel, calitatea ocaziilor sale, deja celebru „expected goals” (xG) nu a depășit în niciun meci valoarea de 0.14. Ceea ce înseamnă extrem de puțin pentru un mijlocaș ofensiv.

Mijlocașul român nu a înscris, dar a oferit o pasă decisivă

„Expected goals” reprezintă în linii mari șansa ca ocaziile avute de un jucător într-un meci să se transforme în goluri. Acest barem este în acest moment în fotbalul mondial poate cel mai important criteriu de analiză a jocului ofensiv a unei echipe sau a unui jucător.

Chiar dacă nu și-a creat foarte multe ocazii periculoase, Moruțan a generat destule oportunități pentru colegii săi. El chiar i-a „furnizat” lui Alexandru Cicâldău o pasă decisivă în acest start de sezon în Turcia.

Cicâldău este de asemenea așteptat să intre din primul minut în meciul cu Goztepe. Galatasaray are mare nevoie de victorie în acest meci. Echipa Cim Bom vine după două înfrângeri consecutive fără gol marcat și se află doar pe locul 12 în Turcia.

Cei doi jucători români ai lui Fatih Terim au fost incluși de Mirel Rădoi pe lista preliminară a convocărilor pentru meciurile cu Germania și Armenia din preliminariile Campionatului Mondial din 2022.