Șase locuri. Șase cluburi. Șase oameni

Marius Mitran / 20.09.2021, 10:16
Șase locuri. Șase cluburi. Șase oameni

Șase locuri asigură multe în fotbalul românesc. Primele șase. Șase locuri. Șase cluburi. Titlul se va juca între ele, participarea în UEFA Europa Conference League, chiar și banii cei mai mulți, așa cum e și firesc să se întâmple pentru premianți, vin, din valorificarea drepturilor media, tot pentru acel grup. De șapte sezoane, de când există acest sistem în Liga 1, ne-am obișnuit cu aceste lucruri. Știm toți că până și nou apărutul meci de baraj dintre învingătoarea partidei dintre pozițiile 7 și 8 din play-out și ultimul loc care propune participarea în cupele europene din play-off, cum a fost, de pildă, în precedentul sezon confruntarea dintre Viitorul (Farul de azi) și Sepsi Sfântu Gheorghe, se joacă pe terenul echipei de play-off și dă acesteia prima șansă, așa cum s-a și confirmat. Și așa cum e logic să fie. Ceea ce era de demonstrat, s-a demonstrat așadar, nu mai insist cu această punere în temă. Ceva însă s-a schimbat în această lungă ecuație a premiilor mari și merită o discuție separată.

Lupta pentru cele 6 locuri

E vorba despre concurența pentru aceste șase locuri. La ora la care scriu acest text nu s-a jucat încă derby-ul etapei, meciul dintre CFR Cluj și Universitatea Craiova, dar îndrăznesc să spun că, indiferent de rezultat, până și campioana, nu mai vorbesc de Știința, luptă în această perioadă, având ca prim obiectiv calificarea în primele șase.

Ideea e că, de această dată, nu va fi ușor pentru nimeni, poate cu excepția deținătoarei titlului, să ajungă acolo, din trei motive, cel puțin. Primul rezumă mizele europene și, mai ales, financiare pe care le-am amintit deja ceva mai devreme, iar acestea dezvoltă energii mari, mai ales pentru echipele care nu au ajuns acolo niciodată. Mai mari ca oricând.

În acest caz, ambițiile celor de la UTA, Rapid, FC Voluntari, toate trei în acest moment cu puncte de play-off, sunt perfect susținute de joc, de un public fabulos în cazul primelor două, și de o valoare adusă de experiența uriașă a lui Tamaș, din teren, și de cea a lui Ciobotariu de pe bancă, în cazul ilfovenilor. Toate trei și fiecare în parte vor fi foarte greu de dislocat din aceste obiective, mai ales arădenii și giuleștenii, care chiar dețin acum poziții între primele șase.

Al doilea motiv pentru care cred că acest sezon va fi unul infernal, fără precedent, vine de la cluburile care au fost în play-off, într-un trecut apropiat și pentru care nu există alternativă la nivel de management. SEPSI Sfântu Gheorghe, Farul Constanța, campioana din 2017, și FC Botoșani au ținta declarată: prezența acolo, iar presiunea e în continuă creștere și în curte la Hagi, și la Marius Croitoru și, chiar foarte acut, la Leo Grozavu, aflat cu echipa lui cel mai departe de acest pod.

Și cu această revelație, cea a numelor de pe banca tehnică, am ajuns la al treilea motiv pentru care calificarea în play-off-ul de la primăvară cred că e pe cale să aducă spectacol în Liga 1, suspans și, în cele din urmă, valoare. Nu asta vrem?

Să ne întoarcem la nume, la cei de pe bancă, în definitiv principalele motoare ale ambițiilor declarate pe care le-am invocat. Și iată cum stau lucrurile azi.

Antrenorii care sunt pe loc de play-off sunt, în ordine, Dan Petrescu, Marius Croitoru, Mihai Iosif, Gyussy Balint, Gică Hagi și Edi Iordănescu. În imediata proximitate, Liviu Ciobotariu, Andrei Prepeliță, Laurențiu Reghecampf și Emil Săndoi. Așadar, 10 pentru șase locuri. Între Chindia lui Săndoi și FCSB, antrenată de Edi Iordănescu, sunt trei puncte, atât. Un meci. Un meci direct!

Cum spuneam, șase locuri asigură multe în fotbalul nostru. Șase locuri. Șase cluburi. Șase oameni. Că tot am ajuns la oameni, am putea vorbi despre loturi și am putea constata că, la capitolul cel mai sensibil și mai determinant, podiumul din ultimii ani, CFR, FCSB și Universitatea

Craiova ar fi și podiumul din acest an. Și totuși!

Vede cineva Rapidul lui Săpunaru și Albu scos din luptă!? Eu, nu. Dar Farul lui Aioani și Jefte Betancor? Nici eu. Mmmm, dar UTA lui Iacob și Erico? Botoșanii lui Ongenda și Kage? Despre ce vorbim!?

Dacă podiumul din anii trecuți confirmă, investițiile cele mai mari și jucătorii cei mai buni sunt acolo, cine rezistă pe unul dintre celelalte trei, doar trei locuri? Are curaj cineva să conteste forța jocului copiilor lui Hagi, omul suprem al fotbalului românesc?

Uitați-vă nu doar unde e F.C. Botoșani acum, că e pe locul 2, la un punct de CFR, pe care tocmai a învins-o, dar urmăriți și analizați ce joacă această formidabilă echipă!

UTA e o fortăreață inexpugnabilă la Arad, unde suporterii ard până la incandescență, și nu poate fi învinsă în deplasare, în schimb… Deci “podiumul”, plus Farul, plus Botoșani, plus UTA. Oare? Păi Rapidul, mai ales că în curând se deschid porțile Colosseum-ului de lângă Podul Grant? Sau crede cineva că SEPSI și Leo Grozavu au abandonat?

A fost etapa a noua. Deocamdată, Universitatea Craiova e cu un picior în afară, SEPSI e la șapte lungimi, iar Dan Petrescu și Marius Croitoru par să fie de neoprit. Hagi e Hagi!

Și totuși, peste 21 de etape, doar șase echipe vor râde. Să nu ziceți că nu v-am spus!

P.S. La Liga, prin vocea președintelui ei, Javier Tebas, plănuiește trecerea din anul 2024 la un sistem gen play-off/play-out, dar ceva mai complicat, cu mai multe derby-uri între cele foarte mari ale lor, care să se joace și pe terenuri neutre, astfel încât publicul etc etc. Cert e că fotbalul nu poate crește decât prin concurență, prin jocuri cu miză mare și grație antrenorilor care au devenit în acest timp de început de secol singurii capabili să compenseze tehnica și implicarea jucătorilor, ratingul de țară și emoția.

Așadar, vorba unicului Nichita, dacă ar fi să scriu o frază despre speranța în fotbalul românesc, ea ar suna astfel: Hagi, Dan Petrescu, Iordănescu, Reghecampf, Croitoru, Balint, Iosif, Săndoi, Ciobotariu, Grozavu. Și chiar și astfel, vreo patru dintre ei…