Vând fân

Cătălin Mureșanu / 07.12.2021, 14:28
Vând fân

În luna cadourilor, imediat după isteria lui „Black Friday”, fotbalul românesc se vinde. La bucată. Dinamo este pe tarabă de ceva vreme, după ce Negoiță, sătul de parformanță și blestem, a spus că dă echipa pe un leu. Un leu. Capul lui Iorga atârnă greu. Bancnota verde cu istoricul (ce parodie nașională, o așa culoare asociată unei personalități cu un așa destin) atârnă greu lângă târgul Vitan. Sufletește. „O dau, că nu am de ales, că nu aș fi dat-o”. Vorbă de talcioc. Așa arată un vânzător cu personalitate. Negoiță a vândut clubul ca pe un chilipir, la primul zgomot de cont, fix unui oarecare. Un oarecare Pablo. La rândul lui patron de hotel, solidaritate de breaslă, fără „pesete” și resentimente. Și Dinamo e, din nou, de vânzare. La a câta mână oare? Între Circul de Stat și Spitalul de Urgență nu se mai știe nici măcar cine vinde! Firma Lotus este deținută de Cortacero, care are o înțelegere cu Șerdean (mai știe cineva ceva de Șerdean, de înțelegere, de Săpașu sau Melero?). Prea mulți intermediari pentru o tranzacție de un leu! SC Dinamo 1948 SA se află în insolvență și, mai nou, e de vânzare pentru șeici. Bursa haosului.

„Am luat-o din Germania, de la o bătrânică, profesoară, mergea cu ea la piață și atât”

Se vinde și FCSB. Gigi Becali dă echipa, însă păstrează jucătorii. Cumpără Mustață, un vânzător hotărât, condamnat de amintiri și de trecut – sau în trecut – la o asemenea tranzacție. Trocul este la stadiul de hârtii, de declarații, de neîncredere și negocieri la derută. Marfa nu e perisabilă, într-un Berceni ajuns Porto- Franco.

„Schimb mărci!”

În trecut a vrut să vândă și Valeriu Iftime. Botoșaniul. Un produs de origine controlată dintr-o zonă cu indicație geografică. S-a răzgândit. Ce ar fi făcut un om de afaceri, într-un oraș ca Botoșaniul, fără fotbal? Plictisitor! Doar dacă nu te apuci, la bătrânețe, de contrabandă cu țigări.

„Viceroy, Viceroy de-alea bune”

O altă ofertă alartă din galantarul unui fotbal ca un aprozar vine din Oltenia. Familia Mititelu vinde Craiova! Vânzătorul are procură, acte, tot. Mergem la notar? Adiță, cel căruia, prin testament și expertiză, o să-i revină echipa, stema și autocarul… și Trică (și, din nou, Trică), a făcut anunțul. Înjurat de suporteri, pe banii lui și pe muzica lui taică-su, Adiță a pus clubul pe tarabă după ce a schimbat antrenorii în ritm de dezlegare la pește, s-a certat cu liderii peluzei și și-a luat interdicție un an pe stadion, după ce s-a visat Gogoașă și s-a trezit țuțăr.

„Bombe, petarde avem! Pocnitori. Fumigene. Alb-albastre. Sticle goale cumpărăm!

Și, în final, avem și pentru bugete mai mici. Clinceniul se tot vinde. Primarul care nu își permite să țină echipa (ce fel de primar o fi și ăsta?) caută acționar. Chirilă a promis că, dacă o să fie numit antrenor, știe pe cineva, care ar putea vorbi cu cineva, să întrebe un alt cineva dacă are vreo 700.000 de euro. A ieșit o cacealma. Acum, echipa este promisă unui alt „acționar”. „Care vrea să ia”. Nu e nici înalt, nici slab, nici bogat, nici sărac, nici așa, nici invers. Ia-l de unde nu-i!
„Vând teren în extravilan cu deschidere la stradă. Ideal investiție. Ilfov. Vedere la mare!”