Scandal fără precedent în boxul mondial! Motivul incredibil de la care a pornit totul

Ștefănescu Dragoș / 22.09.2021, 22:05
Scandal fără precedent în boxul mondial! Motivul incredibil de la care a pornit totul

Unul dintre principiile fundamentale ale boxului este respectul față de adversar. Un meci din cadrul unei gale organizate în Italia a provocat un scandal fără precedent în boxul mondial.

Scandal fără precedent în boxul mondial

Duminică seară, la Trieste, a avut loc o gală de box care a avut ca eveniment principal meciul dintre Michele Broili (28 de ani) și Hassan Nourdine (34 de ani). Cei doi pugiliști au luptat pentru titlul la categoria super-pană. Nourdine l-a învins pe boxerul italian reușind să-și adjudece centura.

După meci însă a izbucnit un scandal de proporții din cauza unui motiv nemaintâlnit până acum. Michele Broili are pe corp mai multe tatuaje cu conotații fasciste. Printre tatuajele care au provocat indignare și printre telespectatorii evenimentului se află numărul 88, care este un cod numeric al supremației albilor, totenkopf, un simbol al unității paramilitare care a ajutat la conducerea lagărelor de concentrare din Germania nazistă și sigla unei organizații skinhead din Veneto.  Mai mult, boxerul italian a folosit gesturi fasciste pentru a-și saluta staff-ul.

După meci, Hassan Nourdine și-a arătat indignarea față de tatuajele oponentului său.

Când am intrat în ring și i-am văzut tatuajele, am rămas șocat. Mi se par obscene. Nu există vreo justificare. Federația Italiană de Box ar fi trebuit să realizeze de la început că acest boxer a avut aceste simpatii. Incitarea la ură poate fi pedepsită prin lege”, a spus Nourdine conform The Guardian.

Repercusiuni grave după scandalul tatuajelor fasciste

Scandalul iscat după partida de la Trieste nu va rămâne fără repercusiuni. În acest sens, Federația Italiană de Box a publicat o declarație în care se sublinia faptul că toți membrii săi trebuie să se abțină de la orice comportament discriminatoriu. Federația a declarat că va înainta cazul organelor de justiție sportivă. Cu toate acestea, federația nu a explicat de ce nu au fost luate măsuri mai demult. Până la meciul de la Trieste, Michele Broili disputase 16 meciuri profesioniste.

Conform mass-media, boxerul nu este doar în pericolul de a fi exclus din box.  Cazul este analizat și de poliția italiană, iar procurorii din Trieste evaluează dacă vor iniția o anchetă penală. Legea italiană interzice promovarea fascismului, inclusiv efectuarea unui salut fascist, care are o pedeapsă de până la doi ani de închisoare.

Fosta administrație a Italiei a elaborat o lege în 2017 pentru a interzice toate simbolurile fasciste și naziste, inclusiv distribuirea de accesorii fasciste. Legea nu a fost însă aprobată de ambele camere ale parlamentului italian.

Michele Broili a refuzat până acum să comenteze pe seama scandalului iscat după meciul de la Trieste.  Antrenorul său, Denis Conte, a dorit să își apere elevul prin câteva declarații date agenției de știri Ansa.

Michele vorbește doar despre sport și vrea doar să facă sport. Michele este prototipul atletului care se trezește la patru dimineața pentru a se antrena”, a declarat Denis Conte.