Scandal monstruos în Formula 1 după finalul sezonului. Fanii nu au mai suportat și au inițiat o petiție

Bădulescu Silvian / 15.12.2021, 19:30
Scandal monstruos în Formula 1 după finalul sezonului. Fanii nu au mai suportat și au inițiat o petiție

Sezonul 2021 de Formula 1 s-a încheiat oficial. Max Verstappen s-a încununat campion mondial și devine primul olandez din istoria F1 care își adjudecă trofeul. Totuși, fanii acestui sport au lansat o petiție prin care cer demisia directorului de cursă, Michael Masi, după ce acesta a luat o serie de decizii controversate de-a lungul sezonului.

Pus sub presiune de rivalitatea Verstappen-Hamilton

Titlul mondial s-a decis în ultima etapă, la Abu Dhabi. Verstappen s-a impus la limită în fața britanicului Lewis Hamilton. Totuși, cei doi s-au „luat la harță” de-a lungul întregului sezon și au provocat diverse momente tensionate. Aceștia l-au pus pe Masi în încurcătură, fiind nevoit să ia decizii grele și importante, sub presiunea timpului. Specialiștii consideră că a făcut acest lucru doar parțial.

Una dintre aceste decizii a avut loc chiar în ultima cursă. La finalul acesteia, safety car-ul se afla pe circuit, iar echipa Mercedes chiar a înaintat o contestație celor de la Red Bull. Totuși, aceasta a fost respinsă, iar Verstappen a rămas, oficial, campion.

Practic, Masi a avut de ales dintre două variante. Prima ar fi fost să lase toate monoposturile aflate cu un tur în urmă să depășească și să-și reia pozițiile, ceea ce ar fi dus la încheierea cursei cu clasamentul din momentul intervenției safety car-ului.

Cea de-a doua variantă ar fi fost să păstreze neschimbată ordinea monoposturilor în cursă și îi lăsa pe Verstappen și Hamilton să se lupte pentru titlu, în condițiile în care cei doi erau intercalați cu mai mulți piloți.

Masi nu a ales niciuna dintre cele două variante

Deși acestea ar fi fost cele mai bune două decizii, el a ales-o pe a treia. Acesta a permis doar celor patru mașini dintre cei doi rivali la titlu să depășească, încălcând sau reinterpretând regula Safety Car din regulamentul oficial FIA.

În cazul unei curse obișnuite, această decizie nu ar fi contat prea mult. Totuși, directorul de cursă a luat această decizie în penultimul tur al cursei care a decis campionatul. Consecința a fost că acesta s-a înfruntat cu o controversă intensă, provocată atât de fani, cât și de mai mulți piloți.

Acesta se află în funcție din 2019. Atunci, el i-a luat locul lui Charlie Whiting. După aceste decizii de la Abu Dhabi, chiar și pilotul Martin Brundle a făcut aluzie la îndepărtarea acestuia. Există o șansă foarte mare ca din sezonul 2022, acesta să nu se mai afle în funcție. Fanii au creat o petiție online prin care îi cer acestuia să-și prezinte demisia.