Scandalul ”Qatargate” ia amploare! Ultimii implicați: Platini Jr. și șeicii de la PSG!

Mihai Rosoiu 22.12.2020, 09:48
Scandalul ”Qatargate” ia amploare! Ultimii implicați: Platini Jr. și șeicii de la PSG!

Lumea fotbalului internațional se află în pragul unui nou episod de corupție la scară înaltă. Scandalul ”Qatargate” ia amploare! Ultimii implicați: Platini Jr. și șeicii de la PSG! Numele au apărut de curând într-un caz controversat: organizarea Cupei Mondiale 2022 în Qatar.

Qatargate ia amploare. Pe lista implicaților: Platini jr. și șeicii de la PSG

Fostul mare internațional francez a demisionat din funcția de președinte al UEFA în 2016, după ce un scandal de corupție care a avut în centru mai multe oficialități FIFA, în frunte cu fostul președinte, Sepp Blatter, a explodat în 2015. Platini a fost acuzat că ar fi încasat o „plată neloială” în calitatea de consilier al președintelui FIFA, unde a încasat, pe lângă salariu, un bonus în urma unei înțelegeri vorbite cu Blatter. Deși a luptat pentru a-și demonstra nevinovăția, francezul a fost suspendat de TAS, iar acest lucru a declanșat și demisia din fruntea UEFA. Asta deși Platini era marele favorit să îi succeadă lui Blatter.

Scandalul ”Qatargate” ia amploare. Platini jr. pe lista implicatilor
Scandalul ”Qatargate” ia amploare. Platini jr. pe lista implicatilor

Se pare însă că lucrurile s-ar putea să se complice iar pentru fostul mare jucător de la Juventus. Site-ul de investigații Mediapart vine cu o probă care s-ar putea dovedi devastatoare pentru fostul campion european. Totul face parte din dosarul „Qatargate”, ancheta privind modul cum statul asiatic a primit organizarea Campionatului Mondial din 2022. În special autoritățile americane au fost cele care au forțat investigația, convinse că lucrurile nu au fost în regulă și corupția de la nivelul conducerii FIFA a înclinat decisiv balanța către emiratul arab. Chiar dacă FIFA a acordat organizarea Cupei Mondiale SUA, alături de Mexic și Canada, în 2026, americanii n-au cedat.

Jocuri de culise coordonate de Michel Platini

Conform surselor Mediapart, Paltini ar fi influențat în culise și votarea gazdei Europeanului din 2016, chiar țara sa natală, Franța. Votul a avut loc în 2010. Dar mai gravă pare implicarea în desemnarea Qatar ca organizatoare a turneului final de peste 2 ani. Conform publicației, ar exista un mesaj scris care îl încriminează pe Platini. Astfel fiul acestuia, Laurent, ar fi fost angajat de Qatar Sports Investments, actualul proprietar al PSG, ca răsplată pentru ajutorul acordat în decembrie 2010 în lupta cu SUA pentru Mondial.

Acest mesaj ar fi fost descoperit în 2019, când poliția a percheziționat birourile Colony Capital, fondul de investiții ce a și facilitat vânzarea PSG către QSI. Documentul era semnat de fostul președinte al fondului, Sebastian Bazin, în care se menționa salariul ce trebuia să îi revină lui Laurent Platini, de 150.000 de euro. Biletul fusese scris după întâlnirea cu Nasser al- Khelaiffi, președintele QSI și PSG. Pe același bilet era scris și 70/30%. La câteva zile distanță tranzacția prin care QSI prelua 70 la sută dintrea cțiunile clubului parizian devenea oficială. Iar Platini junior primea și el un post bun, ca răsplată pentru serviciile tatălui, conform jurnaliștilor.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe