Sfidare incredibilă în fotbalul românesc: „O să vorbim în limba română când o să faceți și voi presă în limba maghiară!”

Robert Zanfir / 27.12.2021, 17:59
Sfidare incredibilă în fotbalul românesc: „O să vorbim în limba română când o să faceți și voi presă în limba maghiară!”

Zoltan Szondy, președintele clubului Csikszereda Miercurea Ciuc, dar și Laszlo Hodos, președintele clubului de hochei din aceeași localitate au avut o reacție sfidătoare la adresa jurnaliștilor, atunci când au fost întrebați despre comunicarea exclusiv în limba maghiară pe care o practică.

Este iar scandal în sportul românesc. Iar motivele nu sunt clasicele probleme cu banii sau cu arbitrajul. Doi oficiali ai clubului Csikszereda Miercurea Ciuc au ales să sfideze iubitorii sportului românesc.

Sfidare incredibilă în fotbalul românesc: „O să vorbim în limba română când o să faceți și voi presă în limba maghiară!”

Zoltan Szondy și Laszlo Hodos au vorbit zilele trecute despre modul de comunicare pe care l-au ales. Cei doi președinți au fost întrebați de ce vorbesc exclusiv în limba maghiară, deși își desfășoară activitatea în România și în sportul românesc.

Cei doi au vorbit într-o conferință de presă alături de primarul Attila Korodi, în care acesta a anunțat că cele două cluburi vor fi ajutate financiar cu 900 de mii de lei de la bugetul local, după cum informează Liga2.prosport.ro.

Am primit de mai multe ori această întrebare şi mă bucur să pot răspunde în faţa presei.
În momentul în care presa de specialitate română şi televiziunile de specialitate române vor avea emisiuni şi în limba maghiară, din acel moment o să avem şi noi un site în limba română
Zoltan Szondy, citat de Informația Harghitei.

Csikszereda Miercurea Ciuc este pe locul 7 în Liga 2 și, după un început greu de sezon, are șanse să revină în lupta pentru promovare, la fel ca în sezonul trecut.

Laszlo Hodos se eschivează

Laszlo Hodos, președintele clubului de hochei, a preferat o atitudine mai soft. Acesta a spus că ar putea comunica și în limba română, dar și în engleză, dar s-a eschivat și a dat vina pe lipsa resurselor financiare.

„Noi am încercat să facem, dar am reuşit şi n-am reuşit, pentru că majoritatea suporterilor sunt de limba maternă. Bineînţeles, eu aparţin de Ministerul Tineretului şi Sportului şi, din cauza asta, ar trebui să am.

Acum funcţionează un site, unde, câteodată, mai lucrăm şi pe româneşte, dar în primul rând n-am angajat, n-am buget şi din cauza asta am problemele pe care le am.

Încercăm să fie bilingvă chiar şi pe engleză, dar la mine e în primul rând chestie de buget”, a explicat conducătorul echipei de hochei din Miercurea Ciuc, clasată la finalul anului pe locul 2 în campionatul național.

Eduard Novak, anunțul momentului pentru fotbalul românesc

Csikszereda Miercurea Ciuc are una dintre cele mai puternice Academii din fotbalul românesc. Ciucanii ar putea accesa resurse financiare importante în viitorul apropiat.

Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat că Academiile din fotbalul românesc se pot finanța de la buget.

„În 2022 ne dorim foarte mult să finanţăm academiile de fotbal de copii şi juniori ale FRF, afiliate FRF. Cine are academii de fotbal, cine are copii şi juniori, prin FRF o să finanţăm aceste academii.

Ei trebuie să vină să-şi depună actele pentru finanţare, conform metodologiei, dacă e totul în regulă, noi finanţăm. Fotbalul e tot sport românesc, acei copii sunt copiii noştri şi e foarte normal ca statul să investească în copii.

Fotbalul, cât acoperă din sport, e ceva imperios necesar”, a declarat Eduard Novak, citat de TelekomSport.

Cum arată TOP 10 cele mai tari academii de fotbal în 2021:

1. Farul
2. FCSB
3. Csikszereda
4. Concordia Chiajna
5. FC Voluntari
6. CFR Cluj
7. ACS Sport Team Bucureşti
8. Universitatea Craiova
9. Dinamo
10. Poli Timişoara

Sursa foto: informatiahr.ro