SPECIAL. Alo, UEFA? Ați greșit urnele! România, neputință la coada Europei: recuperări sub Andorra și Feroe, atacuri mai puține ca San Marino și locul 2 la faulturi pe continent!

Gabriel Berceanu / 05.06.2022, 13:37
SPECIAL. Alo, UEFA? Ați greșit urnele! România, neputință la coada Europei: recuperări sub Andorra și Feroe, atacuri mai puține ca San Marino și locul 2 la faulturi pe continent!

După meciurile de aseară la nivel internațional, aproape toate naționalele Europei au bifat debutul lor în ediția de Liga Națiunilor. Mai puțin Albania, Malta, Scoția, Ucraina și Rusia. Practic, 50 de naționale de pe continent au început partidele oficiale din 2022.

Dincolo de scorul de pe tabelă, 0-2 la Podgorica, trecând peste impresia generală lăsată de joc, naționala României oferă la acest moment o radiografie cumplită. Playsport îți prezintă în premieră cifrele uluitoare care compun un tablou fără prea mari așteptări, comparativ cu toate celelalte 50 de naționale europene.

Suntem în Liga B a Ligii Națiunilor, adică practic în categoria 2 din 4 la nivel valoric pe continent. Însă ce am arătat aseară cu Muntenegru ne plasează tocmai la coada Europei, de parcă UEFA ar fi greșit urnele pentru această competiție în ceea ce ne privește! Nici nu poate fi vorba de comparație cu celelalte echipe din grupa noastră! Și asta tocmai pe baza cifrelor oficiale, ale UEFA!

Ploaie de faulturi

Faulturile sunt un reper cert al neputinței în fotbal. Ele oglindesc imposibilitatea de a construi și de a controla ofensiv jocul. Sunt de înțeles poate doar atunci când conservi un rezultat pozitiv, mai ales în fața unui adversar de top. Dar aseară, fiind vorba de Muntenegru și fiind conduși pe toata durata partidei, nu s-a pus problema.

Ei bine, după primul meci disputat de fiecare din cele 50 de naționale europene în Liga Națiunilor, România e pe locul 2 în Europa la faulturi comise! Am cumulat cu Muntenegru nu mai puțin de 17 faulturi, fiind depășiți doar de Lituania (20)!

  • Ungaria are doar 7 faulturi cu Anglia, un adversar net superior valoric, pe care l-a condus din minutul 66, așadar teoretic ar fi trebuit să fragmenteze jocul. Și l-a învins!
  • Gibraltar a comis tot doar 7 faulturi în deplasarea din Georgia, mai puțin de jumătate decât noi
  • Toate echipele din ultima Ligă valorică UEFA au comis mai puține faulturi decât noi: Letonia, Moldova, Liechtenstein, Andorra, Estonia, San Marino!

Fără curaj și fără resurse în ofensivă. Unde e determinarea?

Cu Muntenegru, tricolorii au contabilizat doar 16 atacuri. Un număr care, pus în comparație cu tot ce au făcut restul naționalelor din Europa, te lasă fără prea multe cuvinte: suntem pe locul 46 din 50 de țări care au jucat!

Pentru a înțelege și mai bine impotența ofensivă a României, iată câteva detalii despre celelalte reprezentative:

  • Andorra e reușit de două ori mai multe atacuri ca noi (35), tot în deplasare, în Letonia! La fel Moldova (48), în deplasare cu Liechtenstein! Iar San Marino a pierdut tot 0-2, în Estonia, dar a avut 38 de atacuri față de 16 ale noastre!

La nivel de recuperări, un indicator relevant pentru nivelul de determinare al echipei și al fiecărui jucător, suntem în aceeași postură. Dacă nu avem curajul și resursele pentru atac, nici la nivel de aport defensiv, în recuperarea baloanelor, nu facem față nivelului.
Pe cifrele furnizate de UEFA, România are doar 32 de recuperări cu Muntenegru. Ce înseamnă asta? Insulele Feroe a reușit mai multe în Turcia deși a pierdut, la fel Andorra în Letonia sau Moldova la succesul de la Vaduz!