SPECIAL. Craiova făcu FCSB-ul mare! Iar azi vrea să-i fure locul 2 în campionat. 4 personaje esențiale în istoria clubului din epoca Gigi Becali

Mihai Rosoiu / 08.05.2022, 09:03
SPECIAL. Craiova făcu FCSB-ul mare! Iar azi vrea să-i fure locul 2 în campionat. 4 personaje esențiale în istoria clubului din epoca Gigi Becali

Perioada FCSB se consideră că începe în 2003 și coincide, firește, cu intrarea în scenă la roș-albaștri a lui Gigi Becali. Azi, Craiova și FCSB se întâlnesc într-un meci așteptat cu sufletul la gură de toată lumea. Doar că, unul din frumoasele paradoxuri ale fotbalului, din 2003 până azi tocmai oltenii au contribuit decisiv la marile performanțe ale bucureștenilor!

Playsport îți prezintă, în avancronica meciului captivant de astăzi, cele 4 personaje fără de care FCSB nu s-ar fi mândrit astăzi cu o parte din marile rezultate ale ultimele două decenii!

Mirel Rădoi

Oltean din Drobeta-Turnu Severin, Mirel a debutat la seniori la Craiova… dar nu la Universitatea! Ci la Extensiv, fostă Electroputere, urmându-și apoi drumul ascedent fără să apuce vreodată să joace pentru Știința.

În perioada 2003-2008 s-a consacrat drept căpitan al echipei, lider din teren și din vestiar, fotbalist esențial în toate marile performanțe europene ale echipei din acei ani, culminând cu parcursul UEFA de până în semifinalele ediției 2005/06.

Mirel Rădoi
Mirel Rădoi

În epoca Becali, FCSB a câștigat cu Mirel Rădoi în teren două titluri de campioană a României (2005 și 2006), plus Supercupa României (2006).
În sezonul 2015/16, Rădoi a revenit la clubul lui Gigi Becali, de data aceasta în postura de antrenor, deschizându-și practic aici cariera de tehnician care a continuat cu posturile de selecționer al României U21 (cea mai bună performanță din istorie, semifinale EURO 2019 și calificare la Jocurile Olimpice) și al naționalei de seniori.

Claudiu Răducanu

Erou al primei calificări europene în fața unei “victime” importante din epoca FCSB: în Cupa UEFA 2003/04, atacantul marca ambele goluri românești pentru 1-1 și 1-0 cu Southampton, apoi și golul din remiza 1-1 cu Liverpool!

Claudiu Raducanu
Claudiu Răducanu

Născut în Craiova, a fost o perioadă din juniorat în curtea Universității, dar a ajuns să debuteze la seniori la Extensiv, la fel ca Rădoi. A prin doar anul 2003 în epoca Gigi Becali, fiind vândut apoi în străinătate, dar suficient cât să iasă golgheterul campionatului.

Daniel Oprița

Dublu campion al României cu FCSB (2005 și 2006), câștigător al Supercupei României (2006), într-un meci în care el a marcat golul pentru cucerirea trofeului, în minutul 90! A fost 1-0 cu Rapid!

Daniel Oprita
Daniel Oprița

Oltean din Drăgănești-Olt, Daniel Oprița a rămas la FCSB până în 2007, participând și la momentele europene de referință ale echipei, cu o prestație memorabilă în eliminarea Valenciei, deținătoarea Cupei UEFA, în 2005, după o remontada uluitoare la București.

Victor Pițurcă

Este antrenorul care a facilitat intrarea lui Gigi Becali “în pâine” la club și primul tehnician cu care a lucrat. Fără el, instalarea lui Becali poate nu s-ar fi petrecut sau nu s-ar fi petrecut cu siguranță atât de repede, astfel că nici investițiile care au permis performanțele ulterioare ar fi fost sub semnul întrebării.

Olteanul din Orodel, județul Dolj, este cel care i-a adus la FCSB viitorii jucători olteni-reper: pe Mirel Rădoi, căpitanul și simbolul echipei din ultimele decenii, Claudiu Răducanu și Daniel Oprița!

Victor Piturca
Victor Pițurcă

Chiar dacă în sezonul 2003/04 și în 2010 nu a cucerit trofee, Pițurcă a rămas dincolo de mandatele oficiale, pentru multă vreme, un sfătuitot de taină pentru Becali, având un rol esențial în transferurile de jucători și nu numai.

Ca jucător, Victor Pițurcă a fost la Universitatea Craiova în perioada 1975-77, nefiind însă un jucător folosit prea mult în acei ani de Știința. Ulterior, i-a antrenat pe alb-albaștri în 1994/95, 2010 și 2019/20.