Rapid și Dinamo se întâlnesc sâmbătă, de la ora 20.30, pe Arena Națională, în etapa a 28-a a Ligii 1. În tur, din cauza restricțiilor impuse de autorități, suporterii celor două echipe au boicotat partida, astfel că Peluza „Cătălin Hîldan” și Peluza Nord Rapid nu s-au prezentat la meciul încheiat la egalitate, 1-1.
Meciul din weekend, în condițiile actuale, cu doar 30% din capacitatea stadionului permisă, poate să reprezinte un adevărat derby în tribunele Arenei Naționale, poate chiar, păstrând proporțiile, ca în vremurile bune, când o astfel de partidă umplea stadioanele.
Un meci al orgoliilor nu doar pe teren, Dinamo – Rapid sau Rapid – Dinamo a reprezentat întotdeauna și o „luptă” a tribunei. Nu sunt puține cazurile în care cele două părți și-au trimis, de la distanță, mesaje vopsite pe bannere, în timpul partidelor. De asemenea, sunt arhicunoscute și celebrele scandări din perioada comunistă ale rapidiștilor la adresa rivalilor, contestați pentru ajutorul pe care-l primeau de la autorități.
După cum se știe, Dinamo a fost echipa Miliției în perioada comunistă, statut ce i-a adus de la sine beneficii de care alte echipe nu dispuneau. După 1980, rivalitatea dintre Dinamo și Rapid s-a intensificat și mai mult. În acest deceniu, România și Dinamo au dat două „Ghete de Aur ale Europei”, după cele obținute de Dudu Georgescu spre sfârșitul anilor 1970.
Rodion Cămătaru, unul dintre cei mai mari atacanți ai țării, a câștigat, în sezonul 1986-1987, acest trofeu individual, ulterior retras de către L’Equipe și atribuit lui Tony Polster, atacant austriac care a terminat pe locul secund în cursă.
Suporterii rapidiști n-au ezitat ca, la momentul respectiv, să ironizeze rivalii din „Ștefan cel Mare” cu scandări de genul „Cămătaru Rodion, nu iei gheată, iei șoșon”, „Cămătaru, hai pe noi, să ne dai și golul doi” sau „Toni Polster, unde ești, să vezi circul din Giulești?”.
Atunci, în ultimele 11 etape ale campionatului, Rodion Cămătaru a înscris un număr impresionant de 26 de goluri, făcându-l să aibă cele mai multe reușite în Europa.
După 1990, într-o Românie liberă, în primii ani ai democrației au pătruns și influențe ale fenomenului ultras, născut în Italia. Practic, cel puțin la început, fenomenul de acest tip în țară a copiat caracteristicile celui din „Cizmă”. Cu timpul, în țară, au început să fie formate galerii, în 1996 luând naștere, de exemplu, celebra „Nuova Guardia”, în peluza Dinamo.
Mai apoi, pe lângă crearea facțiunilor din galerii, acestea au început să compună cântece diverse pentru a-și încuraja favoriții, iar spectacolul din tribune a cunoscut alte cote. Au apărut peste tot tobele, care acompaniau vocile ce încurajau jucătorii, precum și spectacolele pirotehnice și coregrafiile. Apogeul îl reprezintă reprezentațiile de tip 3D (vezi Petrolul sau Dinamo).
De asemenea, un alt aspect important, mai ales în meciurile directe, îl reprezintă mesajele scrise cu vopsea pe bannere. De-a lungul confruntărilor directe dintre Dinamo și Rapid, au existat înțepături pentru rivali, câteodată depășind chiar și limita civilizației, ajungându-se la rasism.
Echipa Rapid a fost mereu asemănată de către rivalii lor din „Ștefan cel Mare” cu rromii, astfel că mesajele care au depășit această sferă a civilizației n-au fost puține. Astfel, „câinii” au ironizat mereu pe rivalii din Giulești printr-un cântec foarte cunoscut, dar care nu poate fi reprodus în totalitate („Am avut și vom avea mereu…”).
De asemenea, meciurile dintre cele două echipe au reprezentat un prilej favorabil pentru confruntări directe, atât înainte sau după partide, în ceea ce sunt bătăile, sau, la nivel ultra, în schimbul de replici.
*Mesaj dintr-un meci jucat pe 22 octombrie 2012, Dinamo 2-1 Rapid, goluri marcate de Marius Alexe (minutele 45 și 62, din penalty) și Daniel Pancu (minutul 30)
*La aceeași partidă, avem și mesajul „Mai mult săpun, mai puțin parfum”
De asemenea, pe aceeași notă, au fost, de-a lungul timpului, transmise și mesajele „Dacă păduchii ar fi licurici, Giuleștiul ar fi Las Vegas” sau „Dușmanul nostru Steaua, al vostru… săpunul”. Alte mesaje au mai fost: „Când se taie curentu’, nu vă vedem nici de la un metru”, „Alo?! Iar vă treziți să căutați notorietate, când voi faceți băieții cu brigazi de la sate!” sau „Idei și ironii fine de la noi, pentru încuiați ca voi”.
Cum Rapid este cunoscută pentru galeria care susține echipa din prima până în ultima secundă, există, și din partea giuștenilor, mesaje la adresa „câinilor”.
„300 de spartani = 150 de cupluri” sau „Din miștoul nostru s-a născut emblema voastră” au fost cuvintele adresate „câinilor” din „Ștefan cel Mare”.
Totodată, într-un derby jucat în 2009, ca replică a coregrafiei dinamoviștilor cu mesajul „Membrii PCH și-au luat un nou aparat/ Stați drepți, zâmbiți, să iasă totul minunat”, rivalii din Giulești au răspuns pe măsură.
Aceștia, se pare, au avut informații din interior și au replicat, instantaneu, cu „Frustrarea de azi stă într-un aparat/Dar din păcate, filmul vostru este voalat”. În cadrul fenomenului ultra, dacă o galerie adversă reușește să afle ce coregrafie a pregătit cealaltă, reprezintă o umilință.
De asemenea, este cunoscută și scindarea dintre PCH și Peluza Sud Dinamo. Rapidiștii nu au ezitat niciodată să nu se axeze pe acest lucru: „Când plouă, sunteți nouă. Și ăia împărțiți în două”.
Mai mult, la meciul menționat mai sus, rapidiștii au ironizat împăcarea, la momentul respectiv, dintre cele două peluze ale lui Dinamo: „Deviza care v-a ghidat, să lingeți unde ați scuipat”.
Au existat și momente în care, deși este o rivalitate dusă, de multe ori, la extrem, respectul a primat. Mai exact, în sezonul 2012-2013, Rapid București a terminat stagiunea pe locul 8, în prima jumătate a clasamentului. Totuși, giuleștenii nu au primit licența pentru 2013-2014 și a fost retrogradată în liga secundă.
Într-un meci disputat în august 2013, rivalii din „Ștefan cel Mare” au afișat un mesaj de susținere pentru Rapid, Craiova sau Timișoara.
*„Va veni ziua când vom scăpa de-ai fotbalului pești/Capu’ sus Poli, Craiova, Rapid București!”
Banner-ul este dintr-un meci disputat între Viitorul Constanța și Dinamo București, încheiat 0-0. În perioada respectivă, echipa lui Gică Hagi își disputa meciurile de acasă pe stadionul celor de la Concordia Chiajna.
Mai mult, ulterior, Dinamo București a trecut printr-o nouă tragedie când Patrick Ekeng a trecut în neființă, iar, pe stadionul din „Ștefan cel Mare”, la momentul respectiv, oamenii au adus flori de peste tot, pentru a-și prezenta omagiile. Rivalii din Giulești au venit și au depus flori pentru fostul fotbalist camerunez.
Totodată, în momentul în care rapidiștii au făcut greva foamei pe stadionul Giulești, în momentul în care echipa favorită se îndrepta spre faliment, rivalii din „Ștefan cel Mare” au venit și le-au adus apă, în sens de respect și susținere.