SPECIAL. Top destinații exotice pentru români în fotbalul din 2022: de la portarul echipei lui Moș Crăciun, la antrenorul clubului poliției din Bangladesh!

Gabriel Berceanu 19.01.2022, 15:21

Nu doar fotbaliștii în campionatele mari ale Europei ni s-au rărit, ci chiar și reprezentanții fotbalului autohton în destinațiile exotice ale fotbalului mondial! Spre deosebire de alți ani, când jucători sau antrenori români porneau spre aventuri speciale în destinații curioase ale fotbalului din lume, tot mai puțini regăsim azi pe hartă în colțuri neașteptate. În mod cert, are și pandemia rolul ei. Cu toate astea, avem o selecție cuceritoare de povești adevărate și la început de 2022!

Apără… pe Moș Crăciun!

Românul George Pandelescu are 34 de ani și e portar în Finlanda. La echipa… lui Moș Crăciun! Goalkeeperul de 1,88 m a ajuns iarna trecută, fix după Sărbători, la FC Santa Claus, formație care acum e în liga a șasea din Finlanda.

Românul nostru mai activase în aceeași țară, în eșaloanele inferioare, la JIPPO, Keltik sau Ylivieksa FC, dar clubul de acum are o poveste aparte. FC Santa Claus a fost fondat în 1992, iar clubul stabilit în Rovaniemi a cerut aprobare oficială de la Moș Crăciun pentru a-i utiliza imaginea! În 2012 a falimentat, s-a refăcut drept FC Santa Claus Arctic Circle, a dispărut în 2019 și a reluat activitatea anul trecut. Semn că nici binecuvântarea Moșului nu asigură stabilitate…

Echipa care joacă pe un stadion de 1.000 de locuri se mândrește și cu faptul că în 1997 a disputat un amical cu mult mai celebra Crystal Palace unde a strâns peste 5.000 de fani în tribune, dar și prin numeroasele activități sociale în care sunt implicați toți cei din club.

Doi români în Oman, unul după un mandat în Laos!

Anul 2022 îl prinde pe român, tot de 34 de ani, în alt colț exotic al lumii. De data aceasta în postura de antrenor! E vorba de Cătălin Dinu, un tehnician prahovean care pregătește pe Al Rustaq din prima ligă a… Omanului!

Fost antrenor la CS Cornu și secund la Gloria Buzău în țară, Dinu are experiență în aventuri de tipul acesta. În 2020, spre exemplu, era principal la FC Master 7 din prima ligă a… Laosului!

La Al Rustaq din Oman a fost în 2021 secund, apoi a revenit în țară și a pregătit scurtă vreme pe CSM Sighetu Marmației, iar din august anul trecut a revenit la formația arabă, în postura de antrenor cu responsabilități depline. Rustaq e o localitate de aproximativ 150.000 de locuitori din Munții Hajar ai Omanului, sultanatul din sudul Peninsulei Arabice.

Campionatul intern din Oman e în plină desfășurare, Al Rustaq e pe locul 5 din 14 echipe după zece meciuri disputate. Iar ambițiile lui Cătălin Dinu sunt mari, de aceea și transferul unui jucător român în această lună!

Atacantul Richardo Petre Mihalache (26 ani), ultima oară la CSM Râmnicu Sărat, i s-a alăturat în Oman! Mihalache a mai jucat în țară la Dinamo II, Callatis, Ceahlăul sau Unirea Slobozia și este la prima experiență în străinătate.

Aristică e acasă pe Bangabandhu Stadium

La 50 de ani, Aristică Cioabă își continuă în 2022 misiunea de antrenor începută în octombrie anul trecut pe banca celor de la… Bangladesh Police FC! Clubul poliției din statul asiatic e în prima ligă, joacă pe Stadionul Național Bangabandhu de 36.000 de locuri și a încheiat pe locul 9 din 13 echipe sezonul trecut.

Fost mijlocaș în primele două ligi din România la Jiul, Rocar, FC Bihor, U Cluj, Foresta sau Farul, Aristică Cioabă a prins încă din timpul carierei de jucător gustul pentru fotbalul din depărtări. A activat pe final de carieră, în perioada 2000-2005, la câteva formații din China și Arabia Saudită. Apoi, chiar din 2005, îl regăsim antrenor secund în Maroc, la Raja Casablanca.

Urmează Egipt, Kuweit, Iordania, o escală africană în Ghana la Aduana Stars, apoi Oman, Tanzania, revenire în Ghana! și azi… Bangladesh Police FC!

Clubul din capitala Dhaka a promovat în premieră în Bangladesh Premier League în 2019. Iar Cioabă e al doilea antrenor străin din istorie, după cipriotul Vitorovic, fost jucător la Metalul Reșița în 2016, ca să vedeți cât de mică e lumea!

Gigiu, sub comanda indiencei Valanka

Încheiem harta inedită cu un veteran, Petre Gigiu, care la 68 de ani ne reprezintă în India! Cunoscut în țară pentru perioadele ca antrenor la Electromagnetica, Foresta, Corvinul sau U Cluj de până în 2000, Gigiu a mai pregătit ulterior cluburi românești, precum Cimentul Fieni, Poiana Câmpina sau Minerul Lupeni, dar de fiecare dată în “pauzele” activității peste hotare. Adică prin Algeria, Oman și Arabia Saudită.

În 2018-2019 a antrenat în India, pe FC Churchill Brothers. Și se pare că a făcut treabă bună. Asta pentru că, după ce a revenit în țară la Viitorul Dăești, în vara lui 2021 a fost rechemat la Churchill Brothers!

Clubul fondat în 1988 reprezintă statul indian Goa și a fost condus ani buni de omul politic Churchill Braz Alemao, de unde și denumirea clubului. Azi, fiica acestuia, Valanka Alemao este CEO al grupării!

Urmăriți Playsport.ro și pe