Revenirea Universității Cluj în primul eșalon se înscrie pe modelul cluburilor de tradiție care au renăscut, precum Rapidul și Petrolul, care a obținut promovarea tot în aceste zile. Acum 5 ani, la începutul renașterii, echipa studenților se lupta în Liga 4 din Cluj, în deplasări la Gilău sau Tritenii de Jos, iar azi e gata de marea performanță, acolo unde blazonul îi spune că îi este locul!
Ascensiunea Universității a început de la nivel județean în 2016 cu fostul jucător emblematic Marius Popescu în postura de antrenor. Au urmat Adrian Falub, Mircea Cojocaru, Bogdan Lobonț, Cristian Dulca, iarăși Adrian Falub, apoi Costel Enache.
De la începutul sezonului trecut a fost numit Erik Lincar (43 ani), fostul internațional orădean care se remarcase recent la Turris Turnu Măgurele. Echipa a încheiat sezonul regular din Liga 2 pe poziția secundă, la 7 puncte în spatele Petrolului și cu 1 punct peste FC Hermannstadt. Bilanț de 14 victorii și 5 înfrângeri, fără remiză!
Tinerii: Portarul Gorcea (20 ani) este jucătorul cu cele mai multe minute pentru U Cluj în acest sezon! Alături de el, internaționalul U19 calificat la EURO, Hofman (19 ani), atacant devenit unul din golgheterii echipei. La fel, Tescan (22 ani), sosit de la UTA. Cu 5 goluri și om de bază, dar sub formă de împrumut, a contribuit foarte mult Haită (21 ani), venit de la Farul.
Mercato de elită: Perioada de transferuri din iarnă, după locul 2 ocupat în sezonul regular, a consolidat cu argumente ambițiile promovării. U Cluj i-a adus pe Ely Fernandes (31 ani) și Romario Pires (33 ani) de la Farul, Dobrescu (29 ani) și Pârvulescu (33 ani) de la Clinceni, I. Filip (32 ani) și Romeo (31 ani) de la Mediaș, plus Fl. Ilie (29 ani) de la UTA. Experiență, plus de valoare, transferuri de Liga 1! Aceștia, alături de Balgiu, Ispas și Gugu au creat nucleul larg al “veteranilor”.
Mutarea inspirată: Ultima oară, în 2021, la Clinceni în fotbalul nostru, atacantul moldovean Boiciuc (24 ani) ajunsese în Italia la SS Turris din Serie C. U Cluj l-a adus și a fost inspirată: a marcat mult și a devenit fotbalist important în parcursul promovării.
Promovarea “șepcilor roșii” va aduce în fotbalul nostru și o rivalitate de un secol! Primele clinciuri dintre suporterii Universității și cei ai CFR-ului, mult mai puțin reprezentați, au început încă din anii 1920. La un meci direct câștigat de “U” cu 2-1, stadionul a fost evacuat în urma bătăilor dintre cele două grupuri de fani!
În 2005, a fost scandalul de la Hotel Sport. Supărați că au pierdut în Liga 2 meciul pe teren propriu cu UTA Arad, suporterii studenților au atacat jucătorii lui CFR! Anca și Tilincă, alături de maseurul din Gruia care și-a pierdut dinții în conflict, se pare că au fost cei mai afectați atunci!
Apoi, în 2008, celebrul meci devenit “Dosarul Valiza”, în care a fost implicat Gigi Becali, la un duel direct în urma căruia CFR Cluj a cucerit primul său titlu de campioană din istorie!
Club fondat în 1919, a devenit vicecampion al României în 1933 și a cucerit Cupa României în 1965. A disputat alte 4 finale de Cupa României și a jucat finala Cupei Ligii din 1998.
3 sezoane în cupele europene: câte unul în Cupa UEFA, Cupa Cupelor și Cupa UEFA Interototo.
Din foștii jucători ai Universității Cluj: Dan Anca, Remus Câmpeanu, Traian Georgescu, Mircea Luca, Zsolt Szilagyi, Mihai Adam, Septimiu Câmpeanu, Horațiu Cioloboc, Sever Coracu, Vasile Dobrău, Dorin Goga, Aurel Guga, Elemer Hirsch, Zoltan Ivansuc, Mircea Neșu, Ioan Ovidiu Sabău, Grațian Sepi, Andrei Sepci, Ioan Suciu.