Sportul, pus pe pauză în Turcia. Toate competițiile din țara lovită de o serie de cutremure devastatoare nu se vor mai disputa în această perioadă

George Drafta 07.02.2023, 21:45
Sportul, pus pe pauză în Turcia. Toate competițiile din țara lovită de o serie de cutremure devastatoare nu se vor mai disputa în această perioadă

Toate competiţiile desfăşurate pe teritoriul Turciei au fost suspendate temporar până la noi dispoziţii conform unei decizii luate de Ministerul Tineretului şi Sportului din Ţara Semilunei.

„Ministrul Tineretului şi Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu, a anunţat că toate competiţiile sportive naţionale au fost suspendate până la noi ordine, din cauza cutremurului”, a fost comunicatul venit din partea autorităţilor turce preluat de AFP.

Au fost astfel amânate trei dintre meciurile rundei din Superlig. Acestea urmau să aibă loc luni. Este vorba despre jocurile Umranyiespor – Demirspor, Fenerbahce – Konyaspor şi Giresunspor – Kayseri. Celelalte şase meciuri ale etapei cu numărul 23 s-au jucat sâmbătă şi duminică. Înaintea dezastrului care a luat deja peste 6500 de vieţi.

Prima ligă de fotbal a Turciei a luat pauză pe termen nedefinit
Prima ligă de fotbal a Turciei a luat pauză pe termen nedefinit

Nu a fost precizată o dată la care aceste jocuri ar putea să aibă loc. Cu siguranţă şi următoarea etapă care trebuia să se joace la sfârşitul actualei săptămâni nu se va disputa aşa cum a fost programată iniţial.

Marcaţi de tragedie

Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Turcia a fost la rândul său vizibil afectat de drama pe care o traversează întregul popor turc.

„Eu vin de la Gaziantep. Cunosc bine regiunea. Ca preşedinte al Federaţiei turce de fotbal, suntem alături de statul şi naţiunea noastră. Astăzi trebuie să acţionăm mai mult ca niciodată în unitate, pentru a ne vindeca împreună rănile”, a fost declaraţia şefului forului fotbalistic de la Ankara, Mehmet Buyukeksi.

Imediat după ce au văzut amploarea distrugerilor provocate de cutremurul produs luni dimineaţă, cluburile importante ale Turciei s-au mobilizat imediat. Astfel, Fenerbahce şi Galatasaray au precizat că vor organiza un centru de colectare pe stadion. Acolo se vor strânge toate cele necesare oamenilor din zonele puternic afectate de mişcarea telurică de amploare. La arena lui Beşiktaş, Semiluna Roşie a recoltat sânge pentru cei aflaţi în nevoie după dezastrul provocat de cel mai mare cutremur produs în Turcia, în acest secol.

Şumudică, devastat de durere

Antrenor în Turcia la Kayserispor, Malatyaspor, Gaziantep şi Rizespor, Marius Şumudică a aflat cu tristeţe de decesul unuia dintre foştii lui jucători.

Şumudică a antrenat în Turcia şi a păstrat relaţii cu oamenii de acolo
Şumudică a antrenat în Turcia şi a păstrat relaţii cu oamenii de acolo

„Am prieteni, am rămas în relații bune cu oameni de acolo. Am fost foarte îngrijorat de dimineață, aveam foarte multe apeluri, foarte multe mesaje. Din păcate, al treilea portar pe care l-am avut la Malatya, până acum o oră nu fusese scos de sub dărâmături. Este o tragedie imensă, astea sunt mari catastrofe cu care te poți întâlni în viață.

Mi-aș dori din suflet să-i ajut și cu gândurile bune să mai alin puțin durerea prin care trece poporul turc în momentul de față. Este una dintre țările unde m-am simțit bine, unde am lucrat, sunt respectat și am rămas în relații bune cu foarte multă lume de acolo”, a declarat tehnicianul celor de la Al Raed pentru as.ro. 

Urmăriți Playsport.ro și pe