Stabilitatea financiară a stimabilului domn Negoiță

Cătălin Mureșanu / 27.04.2021, 13:09
Stabilitatea financiară a stimabilului domn Negoiță

„Liniște, vorbește Negoiță!”. Este titlul colegilor de la PlaySport.ro, cei care au preluat declarațiile pe care fostul șef de la Dinamo le-a oferit la microfonul Digisport. Același galimatias oribil, aceleași văicăreli și scuze infinite rostite fără vreun rid de emoție. Pe Negoiță l-a învins propriul decalog, cel rostit în sălile corporatiste de la RIN, tot într-o primăvară… a ghioceilor înfloriți în 2013.

„Proiect, decalog, stabilitate financiară, legenda renaște”

„Legenda renaște”. Așa suna, pompos, „proiectul” noului investitor de la Dinamo. Prima „lege” a lui Negoiță se intitula… „stabilitate financiară”. Peste un an, la data de 13 mai, cu o zi înainte de ziua clubului, SC Dinamo 1948 SA își înregistra cererea de intrare în procedura de insolvență. Pe 11 iunie- zi de referință istorică, fie că vorbim de 1848, fie de 1948, însemnătatea e diferită-, procedura era deschisă, apoi a urmat, la 17 decembrie, confirmarea reorganizării. Un drum ales, de voie… de nevoie, pentru îndeplinirea „legii princeps” a lui Negoiță, „stabilitatea financiară”. Nu e cazul să menționăm celelalte nouă legi din decalogul lui Negoiță, o zeamă lungă de PR. Ideea e că „renașterea legendei” nu prea s-a produs.

Revenim la ce ne spune aferatul Ionuț Negoiță la opt luni după ce s-a dezis oficial, la notar, de „proiect”. Și ne oprim la situația bazei de la Săftica, unul dintre puținele bunuri pe care societatea le mai deține. Autocarul a fost transferat pe o firmă aprținând de Negoiță, stadionul este la Clubul Sportiv Dinamo și echipa-l folosește contracost, la eveniment, sediu nu are, sau are, la RIN Grand Hotel, unde plătește chirie tot firmelor lui Negoiță.

Livada

Baza de la Săftica a fost ciopârțită după ce Negoiță și-a dat seama cum stă cu „stabilitatea financiară” și a vândut aproximativ 1,5 hectare către o firmă deținută de… tatăl său. „Referitor la baza Săftica mulți vorbesc aiurea și sunt tendețioși. O societate a cumpărat un teren din față, întrucât Dinamo avea nevoie urgentă atunci. Nu e vorba de baza de antrenament. Aia e a lui Dinamo, două terenuri de iarbă naturală, unul de iarbă sintetică în care am investit eu 200.000 de euro. O clădire sau două”, ne lămurăște Negoiță, în timp ce își ciufulește contestatarii, în interviul din care cităm.

Tot Negoiță ne-a spus, în frazele interviu, că pe această parcelă vândută pentru „a face rost de bani” se află o livadă, niște pomi. „O societate de-a mea are un teren în față, unde este un fel de livadă, nu a fost niciodată folosită ca bază”.

Domnul Negoiță a omis să ne dea și alte detalii din livadă. O să-l întrebăm. În livadă este și o clădire (vila Victoria, recondiționată chiar în mandatul lui Negoiță), în vilă sunt camerele jucătorilor și ale staff-ului, livada are și o spălătorie, în spălătorie sunt spălate echipamentele jucătorilor, în livadă este și o uscătorie, dar o centrală termică există în livadă? Și, cel mai important, livada este racordată la utilități? Gaze, energie electrică, apă. Orice pom are nevoie de apă, iar unii pruni trebuie băgați în priză, să te piște țuica la limbă, așa cum piersicii înfloresc pe gaz. Și o ultimă întrebare domnule Negoiță, tot despre livadă. Cine plătește utilitățile? Firma tatălui dumneavoastră sau SC Dinamo 1948 SA? Știu! Sunt tendențios.

Cum mai știu că Negoiță vobește aiurea. A demonstrat-o, în instanță, Ștefan Bărboianu!

Apoi trecem la bucata de teren rămasă în proprietatea SC Dinamo 1948 SA, cea care a fost pusă drept ipotecă pentru reeșalonarea unor datorii către bugetul statului. Și revenim la galimatiasul lui Negoiță îngrămădit între ghilimelele ridicolului: „La un moment dat s-au adunat datorii către stat și baza Săftica a lui Dinamo a fost pusă ca garanție pentru a reeșalona acele datorii. Ca urmare, dacă nu se plătea această tranșă, risca să piardă baza”. Hopa! Trăim, în continuare, pe cuțitul primejdiei. Cum? „La un moment dat?”.

Uite datoria, nu e datoria, uite datoria

Aici, decalogul lui Negoiță bate viața. Cum suna legea 1? „Stabilitate financiară”. Așa cum am menționat mai sus, SC Dinamo 1948 SA cere insolvența în mai 2014, iar în septembrie 2015, societatea iese, curată, fără de pata datoriilor, din procesul de reorganizare. Pe lângă o Cupă a Ligii pe care „câinii” au cucerit-o în 2017, ieșirea din insolvență reprezintă singura performanță notabilă obținută de „câini” în „era RINamo”. Astfel, clubul Dinamo, prin societatea care-l adiministrează – SC Dinamo 1948 SA-, a fost primul club din România care a trecut cu succes prin reorganizarea economică. Frumos titlu de glorie.

Conform Juridice.ro, 78.033.905,86 lei era pasivul societății, dintre care suma de 24.442.264 reprezinta creanțele bugetare. În urma procesului de reorganizare, SC Dinamo 1948 SA a mai achitat, către stat, 1.450.000 lei!

Spălată de datorii, SC Dinamo 1948 SA părea că își găsise, în toamna lui 2015, când a ieșit din insolvență, „liniștea financiară”. Pe spatele și poate chiar falimentul a zeci, sute de creditori care nu au mai primit nimic și pe cârca ta – a celui care citești aceste rânduri, indiferent de culorile fotbalistice împărtășite-, banii pe care SC Dinamo 1948 SA ar fi trebuit să-i vireze în buget fiind și ai tăi și ai mei și ai tuturor românilor plătitori de taxe. Însă dacă așa e legea… noi trebuie să o respectăm.

Ce a făcut SC Dinamo 1948 SA după ce a ieșit din insolvență și a scăpat de zeci de milioane de euro datorii? În plin proces de monitorizare… a făcut altele, astfel încât, în 2019, Ionuț Negoiță recunoștea într-un interviu că… „Da. Am ipotecat o parte din baza de la Săftica. E perfect legal. Trebuia pusă o garanție. E o rată de 71.000 de lei pe lună. 17.000 de euro e o sumă modică care se plătește lunar”. În concluzie, statul l-a iertat pe Negoiță (SC Dinamo 1948 SA) de datorii în valoare de aproape 23 de milioane de lei, greaua moștenire, iar el, pentru a demonstra că a învățat cum e cu „stabilitatea financiară”, a făcut altele și a fost nevoit, într-un timp atât de scurt, să apeleze la un alt artificiu. A cerut – și i-a fost acceptată-, o reeșalonare pentru noile datorii. Legal, lucrăm absolut legal, procesul de brancrută frauduloasă e trecut la categoria… „lumea e rea și sunt multe interese în jurul lui Dinamo”.

Domnul Negoiță ne vinde perspective, pixeli trunchiați, imagini din unghiuri moarte, încearcă să își explice „eșecul” unei afaceri prospere, care i-a adus câștiguri în morișca firmelor pe care le deține, vâltoare comercială în care SC Dinamo 1948 SA a fost donator universal. Și, încă, mai este. De data asta e trecută cu datorie la caiet. Să nu ajungi chirografar, domnule Negoiță!