Sumă ”astronomică” făcută de Gigi din vânzările de jucători! Cu banii ăștia putea cumpăra aproape toată Liga 1!

Gabriel Peneș 30.01.2021, 13:09
Sumă ”astronomică” făcută de Gigi din vânzările de jucători! Cu banii ăștia putea cumpăra aproape toată Liga 1!

Banii încasați de patronul FCSB pe transferul lui Dennis Man sunt doar vârful aisbergului. Sumă ”astronomică” făcută de Gigi din vânzările de jucători! Cu banii ăștia putea cumpăra toată Liga 1! E drept, cele aproape 11 milioane de euro cu care va rămâne, reprezintă cam 10% din suma totală câștigată de Becali de când a preluat echipa, în 2003.

Sumă ”astronomică” făcută de Gigi din vânzările de jucători!

Sumă ”astronomică” făcută de Gigi din vânzările de jucători! La fix 18 ani de când a devenit patron al celor de la FCSB, ianuarie 2003, Gigi Becali (62 de ani) atinge o bornă uluitoare. Conform GSP.ro, el trece de 100 de milioane de euro încasați de pe urma transferurilor de fotbaliști. Plecarea lui Dennis Man la Parma i-au adus lui Becali aproape 11 milioane de euro. Asta, dacă luăm în considerare valorea totală a transferului, de 13 milioane, conform declarațiilor lui Becali însuși. Cu această sumă, totalul veniturilor pe care Becali le raportează, ca patron al clubului, a ajuns la 104,5 milioane! Ceea ce înseamnă o medie, pentru cei 18 ani, de puțin sub 6 milioane de euro.

Primul fotbalist pe care Becali l-a vândut a fost Claudiu Răducanu. Și s-a întâmplat la un an de la momentul în care preluase clubul. În ianuarie 2004, Răducanu era cedat la Espanyol Barcelona pentru o sumă mare, raportată la acea vreme: 1,5 milioane! Au urmat două sezoane în care încasările au fost mici, dar nici Becali nu era preocupat să renunțe ușor la jucători fiindcă își stabilise un obiectiv clar: accederea în grupele Champions League. Și chiar așa au stat lucrurile. Până când FCSB n-a ajuns în Ligă, 2006, nici transferurile externe n-au însemnat mare lucru.

Sumă ”astronomică” făcută de Gigi din vânzările de jucători
Sumă ”astronomică” făcută de Gigi din vânzările de jucători. Transferul lui Man reprezintă cam 10% din suma adunată de Becali în cei 18 ani de când patronează clubul

Cu banii ăștia putea cumpăra aproape toată Liga 1!

În schimb, din 2007, chiar dacă bonusurile din partea UEFA erau mari și foarte mari, de pe urma participării în UCL, conturile clubului au avut parte de intrări deosebite de pe urma vânzărilor. Între 2007 și 2011, Becali a adunat, exclusiv din această sursă de venit, peste 26 de milioane de euro. E perioada transferului lui Mirel Rădoi la Al-Hilal, pentru. Dică și Goian au fost adjudecați de Catania și Palermo, fiecare pentru 4 milioane euro. La fel și Bogdan Stancu, trecut la Galatasaray pentru 5 milioane de euro.

Conform transfermarkt.com, valoarea de piață a Ligii 1 la începutul sezonului era de aproximativ 175 milioane de euro. Cinci echipe „adunau” 95 milioane: FCSB, U Craiova, CFR Cluj, Viitorul și Astra. Sau 105 milioane, de o includem și pe a șasea, Sepsi. Și am avea un play-off complet. Restul de 10 echipe mai însumează 70 de milioane de euro. Cel mai scump lot era al FCSB, cu 24,6 milioane de euro. U Craiova „ține” aproape, cu un lot estimat la 23 milioane, cu 2 milioane mai mult decât CFR Cluj. Prin urmare, cu puțin efort, Becali ar putea avea propria Ligă 1. Sau, măcar un play-off personal.