Zeița României, aruncată din „Olimp” de ruși sub ochii întregii lumi. Umilința la care a fost supusă Nadia Comăneci la Moscova

Olteanu Ștefan 19.11.2022, 11:42
Zeița României, aruncată din „Olimp” de ruși sub ochii întregii lumi. Umilința la care a fost supusă Nadia Comăneci la Moscova

Nadia Comăneci, „Zeița României” atunci când vorbim despre gimnastică, a avut parte de câteva momente extrem de neplăcute la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980.

„Cum poți să compromiți Olimpiada?”. Nadia Comăneci, „Zeița României”, furată pe față la Jocurile Olimpice de la Moscova

Au trecut mai bine de 40 de ani de la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, însă umilința la care a fost supusă atunci Nadia Comăneci, „Zeița” gimnasticii din România, încă provoacă durere.

Acea ediție a Jocurilor Olimpice a rămas în istorie ca fiind singura organizată de un stat comunist. Iar acest aspect și-a pus, din păcate, amprenta asupra desfășurării competiției.

Sovieticii au fost dispuși să facă orice pentru a pune mâna pe cât mai multe medalii de aur, iar una i-a fost furată chiar Nadiei Comăneci. Cea mai mare gimnastă din istoria României era vedeta Jocurilor Olimpice de la Moscova, după ce cu patru ani înainte uimise o planetă întreagă și devenise „Zeița de la Montreal”.

Așteptările din partea Nadiei erau, de asemenea, ridicate. Iar ea nu a dezamăgit. Din contră, a avut o prestație remarcabilă, însă la individual compus s-a luptat contra unui „rival” pe care nu îl anticipa, arbitrii.

Nadia Comăneci a avut-o drept adversară la individual compus pe Elena Davâdova, reprezentanta celor din URSS, gazdele Jocurilor Olimpice. Și încă din primele momente s-a putut observa că organizatorii vor face tot posibilul ca Davâdova să iasă învingătoare.

În primul rând, intrarea Nadiei în concurs a fost întârziată, pentru ca sportiva din URSS să poată executa exercițiul la bârnă înaintea ei. Astfel, eventuala notă mare a Nadiei nu ar fi pus presiune pe umerii lui Davâdova.

M-am dus la masa juriului ca să întreb ce se întâmplă. Nimeni nu a catadicsit să-mi răspundă. După cea de-a cincea concurentă, Davâdova îşi începuse şi ea exerciţiul. M-am întors să-i urmăresc evoluţia.

Îşi redusese şansele de a greşi, eliminând elementele dificile. În acelaşi timp în care picioarele ei atingeau solul, pe tabelă a apărut nota 9,95. Puteau foarte bine s-o afişeze înainte de a concura”, și-a amintit Bela Karolyi, antrenorul Nadiei.

Arbitrii au întârziat afișarea rezultatului

Chiar și în acest context, Nadia Comăneci tot mai avea șanse pentru medalia de aur la individual compus. Ea avea nevoie, însă, de un exercițiu aproape perfect și de o notă cel puțin egală cu a Elenei Davâdova, respectiv 9,95.

Exercițiul Nadiei Comăneci a fost unul de excepție, iar specialiștii de atunci erau convinși că nu va putea fi notat inferior celui executat de Davâdova.

Se pare că acest lucru i-a pus în dificultate inclusiv pe arbitri, care au ezitat timp de zeci de minute să arate rezultatul.

„Bela Karolyi se agita ca un leu în cuşcă. Protesta. Încerca să discute cu arbitrele. A intervenit şi secretarul Federaţiei de Gimnastică, Nicolae Vieru. Întrecerea a fost întreruptă timp de 28 de minute. Iar eu trebuia să comentez ceea ce vedeam pe ecran.

Deznodământul n-a fost fericit, Nadiei acordându-i-se o notă cu care s-a clasat pe locul 2 la individual compus. Am simţit nevoia de a spune câteva lucruri critice la adresa arbitrelor acelui concurs şi nu m-am abţinut să nu o fac”, a spus Cristian Țopescu, corespondent al Televiziunii Române trimis la Moscova, despre acele momente.

Juriul format din arbitre reprezentând Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria şi URSS i-a acordat Nadiei nota 9,85, fapt ce a pus medalia de aur de la individual compus la gâtul Elenei Davâdova.

„Şefa Comisiei Tehnice feminine din cadrul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, vechea noastră cunoştinţă Ellen Berger, s-a deranjat din jilţul de la masa juriului pentru a duce personal nota Nadiei.

I-a arătat-o arbitrei principale de la bârnă, compatrioata noastră Maria Simionescu (n.r. – ea a avut un rol în lansarea Nadiei, la Oneşti), care a refuzat să apese pe butoanele ce puneau în funcţiune ecranul de afişaj.

O lume întreagă a privit înmărmurită decizia juriului: 9,85! In-cre-di-bil! Im-po-si-bil!”, declara ziaristul Horia Alexandrescu.

Nota a fost la un pas de a fi modificată

Nemulțumit de verdictul arbitrilor, antrenorul Nadiei Comăneci a protestat și a fost la un pas să ducă la schimbarea notei.

„Cum poţi să treci peste aşa ceva, Iuri? Nu te gândeşti că toată lumea va vedea asta? Cum poţi să compromiţi Olimpiada în spiritul ei? Doar ai fost şi tu sportiv!”, i-a strigat Bela Karolyi lui Iuri Titov, șeful Juriului de Apel şi director executiv al forului mondial.

Acesta din urmă i-ar fi promis lui Bela Karolyi că va schimba nota Nadiei în 9,90, lucru care ar fi dus la egalitate între româncă și Davâdova, iar cele două ar fi urmat să împartă podiumul.

Din păcate, asta nu s-a întâmplat. Nota Nadiei a rămas 9,85, iar România a rămas cu argintul:

„Pe tabelă a apărut din nou nota 9,85. Am mai dărâmat-o o dată! Timp de 45 de minute, scandalul a continuat în faţa spectatorilor.

În cele din urmă, am părăsit festivitatea de premiere. Și, în timp ce ieşeam, un reporter de la ABC m-a întrebat ce părere aveam despre competiţie. I-am spus, sincer, că niciodată nu mai văzusem ceva atât de nedrept. Atâta corupţie şi atât de puţin spirit olimpic”, și-a mai amintit Bela Karolyi.

Nadia Comăneci nu a plecat, însă, fără aur de la Moscova. Ea a luat titlul olimpic la bârnă și la sol, dar și un argint la echipe.