Toamnă cu lacătul pe porțile stadioanelor? Situația în România s-a agravat, se ia în calcul aplicarea scenariului de anul trecut

Gabriel-Alexandru Ioniță / 03.08.2022, 18:25
Toamnă cu lacătul pe porțile stadioanelor? Situația în România s-a agravat, se ia în calcul aplicarea scenariului de anul trecut

România se confruntă din nou în această perioadă cu o creștere semnificativă a cazurilor de Covid-19. Din acest motiv, administrația statului ia serios în calcul să impună noi restricții în această toamnă, așa cum s-a întâmplat mai ales în valurile 4 și 5 ale pandemiei.

Acest lucru ar însemna că și accesul pe stadioane ar putea să fie restricționat. Variantele care ar putea fi luate în calcul sunt limitarea accesului pe arene într-un anumit procent sau condiționarea lui de acel „certificat verde”.

România ar putea fi nevoită să restricționeze din nou accesul pe stadioane și săli de sport

În momentul de față totul este la nivel de scenariu, dar modul agresiv în care se răspândește din nou virusul nu poate decât să ne facă să luăm serios în calcul posibilitatea ca în această toamnă stadioanele din România să fie din nou foarte slab populate.  Și nu din cauza calității slabe a fotbalului, ci din cauza acestor eventuale viitoare restricții.

Este o realitate obiectivă faptul că în ultima perioadă numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 s-a dublat de la o zi la alta. În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, conform România TV, că se așteaptă ca la jumătatea lunii august România să ajungă chiar la 15.000 de noi infectări pe zi.

Mai mult, se poate observa în aceste zile că se înmulțesc îngrijorător decesele în rândul pacienților internați la ATI în valul 6 al pandemiei. Instituțiile de profil ale statului apreciază că în următoarele luni cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 se vor înmulți și astfel vom avea de a face cu un val 7 al pandemiei, care va cuprinde toamna și iarna care vor veni.

Se vorbește tot mai mult despre iminența venirii valului 7 al pandemiei

Un alt aspect de semnalat este acela că vaccinurile existente în acest moment nu sunt adaptate la tulpinile care circulă în acest moment prin societate. Iar un nou vaccin ar urma să apară abia în luna octombrie. Din acel moment, sunt șanse foarte mari ca „certificatul verde” să revină și de existența lui să fie condiționată din nou prezența în diferite spații publice din România, inclusiv pe stadioane sau săli de sport.

Momentan nu se poate lua nicio astfel de decizie. Asta pentru că nu există cadrul legal, din moment ce România nu se mai află în stare de alertă. Totuși, nu este exclus să se apeleze din nou la această variantă, mai ales după ce Statele Unite ale Americii au inclus țara noastră pe lista celor care prezintă un risc epidemiologic ridicat în această perioadă.

Fără îndoială că astfel de măsuri ar veni ca o lovitură foarte grea pentru fotbalul românesc. Toată lumea a fost entuziasmată de prezența masivă a fanilor pe stadioane la meciurile din primele etape ale SuperLigii. Iată că, din păcate, am putea fi puși din nou în postura de a urmări în scurt timp meciuri cu arene mai mult goale.

CITEȘTE ȘI Inițiativă PlaySport.ro. Adevăr sau provocare: din Divizia B 1989/90 făceai trei echipe campioane în Superliga de azi?