Un fost campion al României este acuzat de răpire de copii. Fapta gravă comisă de protejatul lui Miron Cozma

Mihai Cheles / 02.03.2021, 12:21
Un fost campion al României este acuzat de răpire de copii. Fapta gravă comisă de protejatul lui Miron Cozma

Un fost campion al României este acuzat de răpire de copii! A reprezentat tricolorul la Jocurile Olimpice, iar acum poate ajunge la închisoare.

Un fost campion al României este acuzat de răpire de copii. Fapta gravă comisă de protejatul lui Miron Cozma

Fostul mare practicant de lupte libere, Vasile Goncear, este cercetat de polițiștii bistrițeni pentru răpire internațională de copii. Acesta a fost reclamat de fosta sa soție, care a declarat anchetatorilor că, după divorț, fostul sportiv a luat cu ei doi dintre cei trei copii pe care aceștia îi au împreună și a plecat cu ei în Spania, în orașul Alzira.

Vasile Goncear a reprezentat România la campionatele europene, mondiale, dar și la Jocurile Olimpice. Sportivul de origine basarabeană a ajuns în România când era doar un copil. A fost luat sub aripa sa de liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, aflat atunci în perioada sa de glorie. Acesta s-ar fi ocupat personal ca lui Goncear să nu-i lipsească nimic în drumul către marea performanță. A primit rapid cetățenia română și a fost cooptat, la fel de repede, în lotul național de lupte, anunță Gândul.

Și-a bătut nevasta în stradă. Spaniolii au sunat la 112

După ce a renunțat la sportul de performanță, Goncear a plecat din România. În străinătate, avea să o cunoască pe viitoarea sa soție. Rozalia, din orașul bistrițean Beclean, venit și ea să muncească în Spania. Cei doi au trăit fericiți o bucată de timp, iar din mariajul lor au luat naștere trei copii: un băiat și două fete.

Aflați încă în Spania, Goncear a devenit mai posesiv ca niciodată, iar până la agresivitate fizică a fost doar un pas. Acesta a început să o lovească pe Rozalia tot mai des. Potrivit aceleiași surse, nu ar fi avut nicio jenă să o agreseze pe femei chiar și în stradă, în văzut tuturor. Trecătorii spanioli au sunat la 112, iar Goncear a fost ridicat imediat de autorități. Instanța a emis un ordin de protecție pe numele său, de trei ani, cu toate că soția lui nu a vurt să-l reclame. S-au prezentat la proces toți martorii scenelor de agresiune din stradă, iar judecătorul nu a avut de ales decât să-l sancționeze pe Goncear.

Violența domestică a continuat și în România

Cei doi s-au întors, apoi, în România, unde au divorțat într-un final. Nu înainte ca Rozalia să depună, la poliția din Beclean, 11 plângeri pentru violență domestică. A fost emis și în România un ordin de protecție, emis la Bistrița, dar și procesul de divorț. Instanța care a pronunțat ruperea căsătoriei, a stabilit ca cei trei copii minori să rămână în grija mamei. Ulterior, femeia a semnat o procură prin care tatăl putea să-i ia cu el în străinătate, pe perioada vacanțelor.

A luat copiii și dus a fost

În 2019, Goncear a venit în Beclean să-și vadă copiii, însă aceștia au refuzat să-și vadă tatăl. Fostul sportiv și-a acuza fosta soție că i-a influențat pe copii, iar femeia a fost avertizată că este pasibilă de amendă.  Femeia i-a rugat pe copii să accepte să meargă cu tatăl lor în Spania, ca într-o vacanță, și le-a oferit procura necesară. Băiatul în vârstă de 7 ani și fata cea mică, de 10 ani, au acceptat să meargă.

Din acel moment, copiii nu s-au mai întors niciodată la mama lor. La un moment dat, femeia a primit telefon de la fiica ei, care a încercat să-i spună ceva printre lacrimi, însă convorbirea s-ar fi întrerupt.

Rozalia a făcut reclamație la poliția din Beclean, însă fără succes. Conform anchetatorilor, reclamația a fost încadrată la infracțiunea de răpire internațională de copii. Au trecut mai bine de doi ani de la întâmplare, iar mama nu știe nimic de copiii săi.