Ungaria, mesaj războinic pentru România. Președintele federației de fotbal vrea ca UEFA să accepte simbolul Ungariei Mari

Catinca Giosanu 05.02.2023, 13:38
Ungaria, mesaj războinic pentru România. Președintele federației de fotbal vrea ca UEFA să accepte simbolul Ungariei Mari

Președintele Federației Ungare de Fotbal (MLSZ), Sándor Csányi, a declarat, în cadrul unui interviu televiziunii maghiare M4 Sport, că își dorește ca UEFA să recunoască simbolul Ungariei Mari și a drapelului. Oficialul este de părere că simbolul Ungariei Mari nu poartă un mesaj politic și nu vede niciun impediment în acest sens.

Președintele MLSZ, mesaj tranșant pentru România

Omul de afaceri a anunțat vineri, 3 februarie, că își dorește ca harta Ungariei Mari să fie recunoscută și acceptată de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) ca simbol oficial. El se așteaptă ca reprezentanții forului continental să răspundă pozitiv la cererea sa.

Dacă MLSZ organizează un campionat, echipele trebuie să accepte condițiile jocului anunțat. Situația este similară pe plan internațional. Dacă noi vrem să jucăm în preliminariile Campionatelor Europene, în Liga Națiunilor sau chiar în Liga Campionilor și în Liga Europeană, atunci trebuie să acceptăm condițiile jocului anunţate.

Potrivit UEFA, bannerele care poartă mesaje rasiste sau politice nu pot fi afișate. Întrebarea este dacă simbolul Ungariei Mari poartă un mesaj politic. În opinia noastră, nu poartă!”, a transmis Sándor Csányi, care este şi vicepreşedintele UEFA.

”Simbolul Ungariei Mari poartă un mesaj politic”

Preşedintele Federației de Fotbal maghiare a mai evidențiat, printre altele, că, deși FARE (Football Against Racism In Europe), grupul pentru combaterea discriminării al UEFA, neagă că ar sancționa simbolul Ungariei Mari, acesta a criticat în mai multe rânduri simbolul respectiv. Ultimul episod de acest fel a avut loc pe 20 noiembrie, după ce premierul ungar a asistat la un meci amical de fotbal.

La acea vreme, politicianul a fost pus la zid de către ceilalți europeni pe motiv că a făcut propagandă „Ungariei Mari”, scrie VILÁGGAZDASÁG.

”Nu suntem singuri în Europa!”

Șeful MLSZ a adus în discuție și celălalt simbol criticat de FARE, drapelul arpadian.

Drapelul arpadian se află în Parlamentul ungar printre steagurile istorice ale Ungariei şi a fost secole la rând drapelul oficial al Ungariei. A fost, într-adevăr, o perioadă scurtă în istoria ungară, când a întruchipat fascismul și rasismul, a fost considerat simbolul acestora. Dar cred că o perioadă mai scurtă nu poate trece peste una mult mai lungă.”, a mai spus președintele MLSZ.

La final, Sándor Csányi a subliniat că nu își dorește să vadă tribunele stadioanelor pline de steaguri arpadiene, deoarece Ungaria are un drapel oficial. De asemenea, omul de afaceri a menționat că își dorește ca suporterii maghiari, asociația și naționala să fie pedepsite în cazul în care un singur suporter ar pătrunde în tribunele vreunui stadion cu un drapel arpadian.

Dacă suporterii doresc atât de mult să vină cu aceste simboluri, şi nici eu nu cred că utilizarea acestor simboluri este atât de exagerată pe cât sunt judecate, vom încerca să facem în aşa fel încât să fie acceptate de UEFA. Dar nu suntem singuri în Europa. Suporterii țărilor vecine pot fi iritați, dimpotrivă, de aceste simboluri, așa că nu putem decide în mod independent dacă pot fi utilizate sau nu, putem decide doar la sfârșitul unui proces de negociere.”, a conchis oficialul.

Urmăriți Playsport.ro și pe