Victor Becali spune lucrurilor pe nume. “Suntem prea departe! Nu se mai nasc curând jucători ca Hagi, Popescu, Mutu sau Chivu”

Gabriel-Alexandru Ioniță / 21.07.2021, 23:39
Victor Becali spune lucrurilor pe nume. “Suntem prea departe! Nu se mai nasc curând jucători ca Hagi, Popescu, Mutu sau Chivu”

Victor Becali spune lucrurilor pe nume. Fostul agent FIFA a făcut o analiză a fotbalului românesc și a semnalat principalele probleme care conduc la lipsa de performanță din ultimii ani. Atât la nivel de club, cât și la nivel de echipe naționale. Cluburile din Liga 1 au mai probleme în ultimele sezoane în a ajunge în grupele Europa League, fără să existe niciun fel de pretenție la Champions League.

De asemenea, nici la nivel de echipe naționale lucrurile nu stau cu mult mai bine. Echipa U21 a României a reușit într-adevăr o performanță extrem de importantă la Campionatul European din 2019 din Italia și San Marino. Atunci, sub comanda lui Mirel Rădoi, România a ajuns până în semifinale, unde a pierdut în fața Germaniei, scor 2-4. Cu toate acestea, rezultatele de la prima reprezentativă sunt în continuare destul de modeste. România nu s-a calificat la EURO 2020 și a început slab campania de calificare pentru Mondialul din Qatar din 2022.

Victor Becali spune lucrurilor pe nume. “Suntem prea departe! Nu se mai nasc curând jucători ca Hagi, Popescu, Mutu sau Chivu

Victor Becali a explicat că principala problemă a fotbalului românesc este legată de faptul că echipele de club, cu excepția celui condus de Gheorghe Hagi, nu mai mizează pe fotbaliști tineri. De asemenea, fostul impresar a dezvăluit că tine să le dea dreptate celor de la UEFA, care nu permit foarte ușor cluburilor din România să ajungă în grupele competițiilor europene. Bineînțeles că această „îngrădire” vine ca urmare a faptului că echipele din Liga 1 au coeficienți foarte slabi. Și astfel întâlnesc echipe puternice în tururile preliminare.

Noi găsim scuze, că nu mai sunt echipe mici. Mereu eram revoltaţi împotriva UEFA. Dacă tot iau campionatul, lasă-mă să joc şi eu. Ajung să joace şi opt dintr-un campionat, dar încep să le dau dreptate. Suntem prea departe, din cauza fotbalului pe care-l practicăm. Chivu şi Mutu nu s-au vândut cu suma lui Man, la vremea aia.

Chivu a fost transferat în ultimul an de contract cu vreo 17 milioane de euro. Atunci aveam şi mai mulţi jucători decât acum, pe vremea lui Mutu, Chivu. Mai mulţi jucători buni aveam. Hagi a avut altă… Dacă Hagi îi păstra pe Tănase, Coman, Ianis, Marin şi alţi copii, unde ar fi fost? Dar politica lui asta e. Creşte şi vinde.

A câştigat un campionat cu tineri, performanţele la Hagi… Nu e în plan secund performanţa, dar politica e să crească jucători. Poate că acum îşi schimbă puţin obiectivul. Se nasc mai greu unul ca Mutu, nu se mai naşte curând un Hagi. Nici Mutu, Chivu, Popescu.

Mai avem jucători de nivelul lui Dan Petrescu, Răducioiu? Hagi e singurul care produce. Acum şi FCSB a început să promoveze jucători din academia lor şi sper să iasă ceva, să explodeze ceva dintre jucătorii lor. Înainte, sunau impresarii să vină la meci, acum îi sunăm noi. Trimiteau faxul”, a spus Victor Becali la Telekom Sport.