VIDEO EXCLUSIV. Cum a fost inventată săritura Marian Drăgulescu și cum ar fi putut aceasta să îi distrugă cariera marelui sportiv

Gabriel-Alexandru Ioniță / 14.01.2022, 21:02
VIDEO EXCLUSIV. Cum a fost inventată săritura Marian Drăgulescu și cum ar fi putut aceasta să îi distrugă cariera marelui sportiv

Marian Drăgulescu este fără îndoială unul dintre cei mai mari gimnaști din istoria României și din perioada modernă a acestui sport. Iar, asemenea oricărui sportiv care a scris istorie în această disciplină, are și o săritură „inventată” de el și care îi poartă numele.

Săritura „Marian Drăgulescu” i-a adus mari satisfacții sportivului, dar era și să îi încheie prematur cariera

Invitat la PlaySport Live, Drăgulescu a povestit cum a decis să apeleze la acest procedeu, dar și cum a fost foarte aproape să își încheie prematur cariera din cauza lui.

Ideea a venit dintr-o nevoie de a reuși să stabilizez aterizarea la una dintre cele două sărituri. În 98′, în ultimul meu an de juniorat, am cucerit 4 medalii la Campionatul European și am zis în 1999, în primul meu an de seniorat, am zis: ‘E bine când câștig medalii internaționale, acum vin la seniori, îi rup p-ăștia’. Și a fost secetă. Nimic, nimic nu am câștigat. M-a pus pe gânduri, mai ales că săritura era unul dintre aparatele mele preferate. Și dintr-o nevoie. Aveam două dintre cele mai puternice sărituri la momentul respectiv din rândul seniorilor. Numai că la una dintre sărituri greșeam mereu la aterizare.

Era un pic de adrenalină prea mare. Ba săream prea sus, ba deschideam prea repede. Și m-am gândit ce să fac pentru că mă și demoralizasem. Și de-asta. M-am gândit și mi-a venit într-o zi această idee. Am câștigat foarte multe medalii cu ajutorul săriturii care îmi poartă numele.

Pot să spun că 7 ani de zile am făcut-o singur, deși o vedeau sportivii. Era destul de periculoasă, am simțit-o pe propria piele. Chiar la doi ani după ce am inventat-o, la un concurs de Cupă Mondială în Germania, în finală am fost un pic rece, nu am apucat să ne încălzim foarte bine, nu mi-a ieșit pasul în alergare așa cum mi-aș fi dorit. Ceva s-a întâmplat în aer, m-am răzgândit, n-am avut suficientă înălțime. Și am căzut în cap chiar în timpul concursului.

Am încercat să văd partea plină a paharului. Mulți sportivi s-ar fi oprit să facă această săritură. Eu am luat-o la modul că nu săritura e problema, cât pasul. Nu ai cum să vrei să fii cel mai bun și să nu rezolvi anumite situații”, a spus Drăgulescu la PlaySport Live.

VIDEO EXCLUSIV. Momentul de cotitură din viața lui Marian Drăgulescu. Ce l-a făcut să revină în gimnastică după acel episod