VIDEO EXCLUSIV. Îi păcălea Gigi Becali pe jucătorii de la FCSB care scriau istorie în Europa? „Au fost meciuri când ni s-a promis un leu și am primit 50 de bani”

Gabriel-Alexandru Ioniță / 22.05.2022, 06:53
VIDEO EXCLUSIV. Îi păcălea Gigi Becali pe jucătorii de la FCSB care scriau istorie în Europa? „Au fost meciuri când ni s-a promis un leu și am primit 50 de bani”

Gigi Becali a avut parte, la scurt timp după ce a preluat oficial FCSB, de niște momente fabuloase, de referință pentru istoria fotbalului românesc modern. Este vorba despre semifinala de Cupa UEFA din 2006, pierdută dramatic în fața englezilor de la Middlesbrough, dar și despre cele trei calificări consecutive în grupele Champions League, din 2006, 2007 și 2008.

Este cunoscut în fotbalul românesc faptul că acele performanțe uluitoare au fost stimulate consistent, din punct de vedere financiar, de Gigi Becali. Patronul echipei roș-albastre obișnuia să ofere prime foarte mari în acea perioadă, la meciurile importante din campionat și din cupele europene.

Sorin Ghionea a dezvăluit că Gigi Becali nu își respecta chiar întotdeauna cuvântul dat înaintea unui meci mare

Și, de cele mai multe ori, jucătorii din acea echipă a FCSB-ului au reușit să „îi ia banii” lui Becali prin rezultatele lor. Doar că s-a mai întâmplat din când în când ca banii primiți după o victorie importantă să nu fie la fel de mulți ca cei promiși înainte de meci.

Dezvăluirea a fost făcută de Sorin Ghionea, fostul fundaș central al FCSB-ului de la mijlocul anilor 2000. El a spus la PlaySport Live că au existat cazuri când s-au întâmplat astfel de lucruri. După victorii importante. Dar niciodată nu s-a întâmplat că jucătorii să nu încaseze nimic din banii promiși. Aceste declarații ale lui Ghionea au venit în contextul în care el a vorbit parcursul ulterior al altor două campioane ale României, Unirea Urziceni și Oțelul Galați, care s-au desființat după ce au luat banii din UEFA Champions League.

Sunt două echipe în România obiect de studiu la UEFA. Oțelul și Urziceni. Câștigi campionatul, faci puncte sau nu faci, te desfiitezi, nu mai exiști. Și vorbim de sume de zeci de milioane de euro. De ce credeți că reușesc ungurii să participe la Campionate Europene, Mondiale? Pentru că investesc în copii și juniori, investesc în baze, în infrastructură.

Sunt convins că foarte greu vom mai vedea grupele Champions League în România. Sper să fiu contrazis. Auzeam ce dezamăgire a fost meciul de la Middlesbrough. Da, pentru noi a fost crunt, financiar, dar și sportiv. Dar după ce s-a mai făcut?

Erau vreo 150.000 de euro, prima de calificare în finală, cred că impozabili. O sumă enormă. Aici intervine calitatea managerială, umană, de business. Au fost anumite meciuri, când ni s-a promis un leu și am luat 50 de bani. Dar i-am luat. Meciuri importante, în care am scos echipe importante”, a spus Sorin Ghionea la PlaySport Live.

EXCLUSIV. Gigi Becali, apărat de Sorin Ghionea. Mesaj pentru jucători: „El nu se poate implica în calitatea ta de sportiv”