VIDEO. Magia Cupei Africii pe Națiuni. Arbitrul a fluierat de două ori finalul meciului înainte de timp și a declanșat un scandal monstru

Gabriel-Alexandru Ioniță / 12.01.2022, 17:53
VIDEO. Magia Cupei Africii pe Națiuni. Arbitrul a fluierat de două ori finalul meciului înainte de timp și a declanșat un scandal monstru

Cupa Africii pe Națiuni este poate cea mai extravagantă competiție de fotbal din lume. La fiecare ediție atenția întregii lumi este atrasă de calitățile fizice extraordinare ale jucătorilor africani, de spectatorii cu celebrele vuvuzele sau de terenurile uneori impracticabile pe care se dispută partidele. Dar și de arbitri.

Cupa Africii pe Națiuni continuă să ofere momente memorabile

Un astfel de moment s-a petrecut la meciul dintre Tunisia și Mali, disputat miercuri la Limbe în grupa F a acestei ediții de Cupa Africii pe Națiuni. Arbitrul zambian al partidei a atras atenția întregii lumi după ce a fluierat finalul meciului în minutul 85, la scorul de 1-0 pentru Mali.

Cel mai probabil „trădat” de cronometru, Janny Sikazwe a revenit asupra deciziei după ce i s-a comunicat despre eroarea uriașă pe care a comis-o. Doar că acesta parcă a vrut neapărat să nască anumite suspiciuni și a fluierat din nou finalul meciului, de această dată definitiv, în minutul 89:47 de secunde.

Asta în contextul în care, de la prima întrerupere și până la al doilea fluier final arbitrul a avut nevoie de consultarea sistemului VAR pentru a elimina un jucător malian. Fapt ce a dus la pierderea câtorva minute. Mai mult, în repriza a doua a existat chiar și o pauză de hidratare pentru jucători. Astfel că se impunea în mod clar acordarea unor minute de prelungire.

Nu numai că nu s-a întâmplat acest lucru, ci chiar zambianul a fluierat finalul meciului cu 13 secunde mai devreme. Fapt ce a produs, în mod evident, furia tunisienilor și a generat și multe suspiciuni, mai mult decât întemeiate, asupra corectitudinii cu care Sikazwe a arbitrat această partidă.

De asemenea, și arbitrul de rezervă a contribuit la scenele de la finalul meciului, care numai la Cupa Africii pe Națiuni pot fi văzute. Acesta a îmbrâncit la marginea terenului mai mulți oficiali tunisieni care protestau vehement după decizia uluitoare a „centralului”.

Mali s-a impus în fața Tunisiei și conduce momentan grupa F

Aceste proteste nu au mai putut schimba însă rezultatul final al meciului. Mali s-a impus cu scorul de 1-0 grație golului marcat de Ibrahima Kone în minutul 48 din penalty și a devenit primul lider al grupei din care mai fac parte Gambia și Mauritania.

Tunisienii au ratat o șansă uriașă de a egala în minutul 77. Atunci, vedeta echipei, Wahbi Khazri a ratat o lovitură de la 11 metri.  Cupa Africii pe Națiuni se dispută în această perioadă în Camerun. Deținătoarea en-titre a trofeului suprem african este Algeria.

Povestea fabuloasă de la Cupa Africii. Doi antrenori bucureșteni și-au disputat trofeul. Guineea vs Maroc, meciul în care s-a înjurat în limba română