Zgârcitul Ion Țiriac nu se dezminte și renunță la o piesă de colecție. Cine este omul din Bucovina care i-a luat fața

Giosanu Catinca / 13.05.2021, 09:11

Un om de afaceri din Bucovina i-a luat fața miliardarului Ion Țiriac. Bărbatul deține cea mai mare colecție de motociclete din România. Are peste o sută de modele din 1926 până în 2020. Cea mai apreciată piesă de colecție este însă o mașinuță electrică pe care fosta mare gimnastă Nadia Comăneci a primit-o cadou în 1977.

Zgârcitul Ion Țiriac nu se dezminte și renunță la o piesă de colecție

„Zeiţa de la Montreal”, câştigătoarea primei note de 10 din istoria gimnasticii, a cucerit 5 medalii olimpice de aur, fiind considerată una din cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile, un adevărat fenomen în domeniu. De asemenea, este primul sportiv român inclus în Gymnastics Hall of Fame.

În 1976, românca a devenit prima gimnastă din istorie care a obținut scorul perfect, nota zece. Și asta de nu mai puţin de șapte ori, deşi tabela electronică a afişat de fiecare dată nota 1,00, nefiind concepută pentru nota maximă. A câștigat atunci trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (cu echipa) și bronz (la sol). Evoluţia Nadiei în concursul pe echipe a făcut ca organizatorii JO de la Montreal să acorde gimnastelor noastre şi mai multă atenţie. S-a decis ca fetele noastre să călătorească cu un autocar special. Până atunci mergeau alături de concurente din alte ţări – iar escorta a fost dublată.

La întoarecerea în România, autorităţile comuniste i-au acordat distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu. Ulterior, campioana noastră a primit o mașină electrică de la fostul președinte al Mexicului, Jose Lopez Portillo. Se întâmpla la un an după ce oneșteanca devenise „Zeița de la Montreal”, care, în timpul vizitei de la Ciudad de Mexico, a fost plimbată cu vehiculul inedit de către fiica șefului statului.

Alexandru Șcheul deține cea mai mare colecție de motociclete din România
Alexandru Șcheul deține cea mai mare colecție de motociclete din România

Cine este omul din Bucovina care i-a luat fața

Nadia a fost extrem de încântată de mașină. Vorbim despre o versiune după un exemplar de epocă Rolls Royce. Văzând cât de mult îi place, Portillo i-a oferit cadou una identică. Dotat cu o manetă pentru direcție în loc de volan, pedale de frână și accelerație, automobilul i-a fost livrat în România, fiind practic primul model electric ajuns în țara noastră. Mașina este dotată cu două motoare electrice și acumulatori de 72 de volți. Ea beneficiază de o autonomie de circa 100 km, iar viteza maximă e 40 km/h.

Bijuteria de 30.000 de euro a intrat în urmă cu două luni în portofoliul lui Alexandru Șcheul. Și asta, după ce au apărut ceva defecțiuni la instalația electrică. Nadia Comăneci a folosit o bună perioadă de timp mașină, însă în momentul în care instalația electrică s-a ars, nu a mai știut ce să-i facă. Sistemul era construit pentru o rețea de 110V, ca în Mexic, spre deosebire de România, unde e vorba despre 220V.

Mașina a stat abandonată circa un an de zile, după care Nadia i-a vândut-o în 1979 lui Loghin Lazăr, soțul dirigintei sale de la școala din Deva. Bărbatul a plătit 18.000 de lei, ceea ce la vremea respectivă însemna circa șase salarii medii în România comunistă. A reparat-o și, peste ani, a refuzat multiple oferte de cumpărare, venite inclusiv din partea lui Sergiu Nicolaescu și Ion Țiriac.

Din ce știe Loghin Lazăr, mai sunt doar patru exemplare de acest tip de automobil în lume, transmite protv.