A venit salvarea pentru Simona Halep. Informațiile de ultim moment o pun pe româncă într-o postură favorabilă

Olteanu Ștefan 05.11.2022, 14:40
A venit salvarea pentru Simona Halep. Informațiile de ultim moment o pun pe româncă într-o postură favorabilă

Paul Ciucur, unul dintre cei doi avocați români aleși ca arbitri de „Sports Resolutions”, tribunalul independent din Marea Britanie care o va audia pe Simona Halep în cazul de dopaj, a explicat de unde ar putea veni salvarea pentru sportiva din Constanța.

„Nu sunt substanțe mascante!”. Paul Ciucur oferă o primă veste bună pentru Simona Halep

Ancheta în cazul de dopaj care o are în prim-plan pe Simona Halep este în plină desfășurare, iar un verdict va fi dat „Sports Resolutions”, un tribunal independent din Marea Britanie, acreditat să judece spețe de acest gen din tenis. Iar în cazul în care decizia nu-i va fi favorabilă, Simona și avocații săi vor putea apela la TAS, entitate a cărei decizie va fi devinitivă.

Deocamdată nu se cunoaște exact data la care va fi judecat cazul Simonei Halep, iar în acest moment avocații sportivei din România caută cu disperare orice fel de probe care îi pot ajuta să dovedească nevinovăția sportivei.

Între timp, o primă veste bună pentru Simona a venit chiar de la tribunalul „Sports Resolutions”. În cadrul agenţiei londoneze de soluţionare a litigiilor din sport se regăsesc și doi avocați români, Paul Ciucur și Dan Mihai.

Contactat de Prosport.ro, primul dintre cei doi menționați a venit cu o precizare bună în ceea ce o privește pe Simona Halep. Eleva lui Patrick Mouratoglou a recunoscut deja că ia două medicamente zilnic, „Euthyrox”, pentru glanda tiroidă, și un anticoncepțional. Însă, niciunul dintre acestea, separat sau luate în combinație, nu sunt substanțe mascante pentru Roxadustat, medicamentul la care românca a fost depistată pozitiv.

Paul Ciucur a lăsat de înțeles că, în cazul dopajului voluntar, sportivii ar putea fi tentați să apeleze și la substanțe mascante, care să îi ajute să treacă de eventuale teste antidoping. Din fericire, nu a fost și cazul Simonei Halep, deoarece acest lucru i-ar fi îngreunat enorm lupta pentru dovedirea nevinovăției:

„Ele nu sunt substanțe mascante. Diureticele sunt de obicei substanțe mascante dar acestea ar fi ieșit în analize”, a dezvăluit Paul Ciucur.

În corpul Simonei nu a fost depistată nicio altă substanță mascantă

De asemenea, dacă în corpul Simonei Halep ar fi fost găsite alte substanțe diuretice, mascante, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului ar fi fost obligată să precizeze acest lucru în documentele de la dosar.

„Și ITIA (n.r. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului), autoritatea de management care a făcut prima fază a procedurii, ar fi făcut publice sau ar reieși din documentele depuse că, pe lângă substanța Roxadustat, ar exista și alte substanțe diuretice”, a mai adăugat Paul Ciucur, potrivit Prosport.

Sabotajul sau contaminarea mâncării, singurele căi prin care Simona Halep se poate apăra

Tot Paul Ciucur a dezvăluit recent că Simona Halep are în acest moment două variante pe masă. Fie recunoaște că s-a dopat, lucru care i-ar aduce automat o suspendare de 3 ani, redusă de la 4 ani, atât cât este prevăzută în regulament, fie va lupta pentru a încerca să dovedească faptul că nu a luat Roxadustat cu bună știință.

În acest al doilea caz, Simona are din nou tot două căi de atac. Potrivit lui Paul Ciucur, românca poate invoca sabotajul sau contaminarea mâncării:

„Actul de acuzare de dopaj i-a fost adus la cunoştinţă lui Halep. Faza de investigaţie a luat sfârşit. De acum înainte, Simona Halep are la dispoziţie 20 de zile, fie să conteste actul de acuzare, fie să încheie, există şi această posibilitate, un acord de recunoaştere care i-ar reduce de la 4 ani, cât este sancţiunea standard, la 3 ani.

Ar fi două variante: reducerea sancțiunii sau minimizarea pagubelor, reducerea pe cât posibil în funcție de anumiți pași, după cum spuneam, o eventuală recunoaștere. Fie marșarea pe un sabotaj intenționat, dar asta presupune, desigur, o persoană care să fie dispusă, disponibilă și care să fi procedat, fără știrea ei, la această contaminare intenționată.

Posibil ca o anumită persoană din familie să folosească, în mod legitim, acel medicament și acest Roxadustat ar fi putut sa ajungă, direct sau indirect, în corpul Simonei. E mai ușor de demonstrat.

Este cazul italiencei Sara Errani depistată pozitiv cu Letrozole, exemplu mai recent, să spunem, în care asta a clamat fosta finalistă de la Roland Garros: contaminarea s-a întamplat ca urmare a interacțiunii unor medicamente folosite de mama ei (n.r. Femara), diagnosticată cu cancer la sân. A scăpat Femara peste pastele tortellini pe care i le pregătea când jucătoarea și-a vizitat familia”, a spus Paul Ciucur, la TVR.

Urmăriți Playsport.ro și pe