Anunțul uluitor despre Simona Halep făcut în urmă cu puțin timp. Federația a declarat-o cea mai bună jucătoare a României

Robert Zanfir 30.12.2022, 07:45
Anunțul uluitor despre Simona Halep făcut în urmă cu puțin timp. Federația a declarat-o cea mai bună jucătoare a României

Simona Halep (31 de ani, 10 WTA) şi Nicholas David Ionel (20 de ani, 229 ATP) au fost desemnaţi de Federaţia Română de Tenis (FRT) cei mai buni jucători din 2022. Simona Halep nu a mai jucat din luna august, când a fost eliminată din primul tur al US Open. Fostul număr 1 mondial este suspendat provizoriu din tenis, în urma scandalului de dopaj în care a fost implicat.

Simona Halep se adună pentru „meciul carierei”, așa cum a numit lupta pentru a dovedi că este nevinovată. Constănțeanca a fost suspendată temporar după ce a fost descoperită pozitiv cu roxadustat. Pe final de an, Halep s-a relaxat la Londra, chiar orașul în care își are sediul Sport Resolutions, tribunalul unde va avea loc procesul. Între timp, pentru Simona încep să se adune și veștile bune. Ar putea primi un wild card la Australian Open, dacă va avea un verdict favorabil. Și FRT i-a pus un cadou sub brad.

Anunțul uluitor despre Simona Halep. Federația a declarat-o cea mai bună jucătoare a României

2022 a fost un an extrem de greu pentru Simona Halep. L-a încheiat departe de tenis, după ce a fost eliminată din primul tur de la US Open. Finalul sezonului a fost cumplit. Suspendată din tenis, Halep și-ar putea încheia cariera, dacă va fi găsită vinovată pentru dopaj.

Cu toate acestea, Simona a reușit să încheia anul pe poziția a 10-a în circuit. Zece poziții mai sus decât la începutul anului! Federația de Tenis nu a rămas insensibilă la performanța dublei câștigătoare de Grand Slam. A ales-o jucătoarea anului, peste Sorana Cîrstea sau Ana Bogdan, ultima cu o ascensiune fulminantă în acest an.

La masculin, alesul FRT este Nicholas David. Jucătorul de 20 de ani a urcat de pe locul 421 ATP, până pe 229.

Cara Meşter şi Alexandru Coman au câștigat la categoria juniori 18 ani, iar Eva Ionescu, Diana Simionescu și Gabriel Gheţu au fost nominalizați la categoria juniori de 16 ani.

Juniorii din tenis, umiliți de sistemul politic

Într-un interviu acordat în exclusivitate Playsport, George Cosac a vorbit despre dezastrul din sistem. Președintele FRT spune că tenisul este subfinanțat cronic și că sumele care le sunt acordate tinerilor jucători sunt umilitoare.

„Domnul Covaliu ne spune că bugetul este de 1,3 milioane. Pe ce perioadă? Nu sunt de acord. 1,3 milioane mi se pare o sumă enormă. Anul trecut? Cred că are o cifră eronată. Comitetul olimpic și sportiv a fost cel care a finanțat anumite competiții spotive pentru sportivii care urmau să participe la Jocurile Olimpice. Dar nici decum suma aceasta. Sigur, poate cumulate sumele de la ultima ediție a Jocurile Olimpice, aici ținând cont de faptul că noi am organizat și o competiție, în 2019 a fost ultima dată, WTA, și acolo ne-au susținut cu o suma importantă, dar in 2021 e exclus. Anul acesta, excluzând salariile, erau 900 de mii de lei (aproximagiv 200 de mii de euro), iar la ultima rectificare urmează să primim 100 de mii de euro. Deci până în 300 de mii de euro!

Am susținut de fiecare dată, nu se poate! Trebuie susținut și tenisul! Tocmai datorită faptului că părinții sunt cei care contribuie enorm față de alte discipline sportive. Noi, la FRT, nu avem Centru olimpic de juniori sau de un Centru plimpic de tineret sau un centru olimpic mare, noi la FRT nu avem aceste centre. Unde copiii ar avea masă, casă, antrenori, competiții. Toate ar trebui să aibă, dar iată că tenisul nu are.

Câțiva copii beneficiază de anumite burse, undeva la 1500 de lei. Este infim pentru un junior care trebuie să participe la 25 de competiții. Un studiu al Federației internaționale spune că un junior are între 60 de mii și 80 de mii pe an, fără plata antrenorului. Gândiți-vă că toate celelalte discipline, federații beneficiază de cantonament, de absolut totul. La tenis nu există absolut nimic.

Dacă în anumite discipline sportive poți ajunge la marea performanță imediat sau te poți înscrie la o vârstă mai ridicată, la tenis nu ai nicio șansă dacă nu te înscrii la șase-șapte ani și nu ai un minim de zece ani, ai terminat. Părinții sunt principalii finanțatori și, sigur, există un consum nervos, mental și fizic enorm”, a mai spus George Cosac la Playsport Live.

Urmăriți Playsport.ro și pe