Ladislau Boloni (69 de ani) crede că fotbalul românesc se va prăbuși de tot dacă o va ține pe aceeași linie și, în contextul ultimelor rezultate obținute de echipa națională și de echipele de club, insistă să spună lucrurilor pe nume. Tehnicianul francezilor de la Metz condamnă vehement metodele folosite de cei care conduc „sportul rege” în România și spune că acestea sunt vechi de peste 30 de ani!
După ce negocierile dintre el și Federația Română de Fotbal au picat, în ianuarie, Ladislau Boloni a avut un discurs supărător la adresa fotbalului din România, iar acum, după ultimele rezultate ale echipei naționale din Liga Națiunilor, tehnicianul insistă să spună lucrurilor pe nume.
România a pierdut rușinos cu Muntenegru, 0-2 în depalsare și 0-3 în Giulești, a fost învinsă de Bosnia Herzegovina, 0-1 în deplasare și a bătut Finlanda, scor 1-0 pe teren propriu. În urma acestor rezultate, „tricolorii” sunt pe ultimul loc în grupa din Liga Națiunilor.
Nici la nivel de echipe de club România nu stă mai bine. În ultimele sezoane, rezultatele din cupele europene au lăsat de dorit. Pentru tot acest declin al fotbalului românesc, Ladislau Boloni crede că sunt de vină metodele învechite pe care le folosesc cei din conducere:
Am rămas la aceleași metode din socialism, iar Occidentul a avansat. La noi fotbalul a devenit „facem noi, găsim noi ceva, suntem șmecheri”, iar în celelalte părți fotbalul a devenit o industrie. Ei avansează, iar la noi groapa tot mai adâncă, tot mai adâncă.
Avem un vocabular deosebit de bogat despre ce și cum trebuie să facem. Atunci când trebuie să punem în practică ne dăm seama că suntem săraci”, a transmis Ladislau Boloni, la Digi Sport.
În continuare, Ladislau Boloni a vorbit și despre tinerii jucători din România de la care toată țara are așteptări. Puști precum Octavian Popescu, Rareș Ilie, Claudiu Petrila sau Ștefan Baiaram sunt așteptați să vină din urmă și să schimbe fața echipei naționale. Însă, Boloni le taie din elan și spune că la vârsta lor ar fi trebuit să evolueze deja într-un campionat mult mai puternic decât Liga 1.
Talentul nu este ajutat ca să se dezvolte și să se maturizeze ca să devină valoare. Talent avem, dar valoare nu. Între 17 și 19 ani, jucătorii trebuie să joace într-un campionat puternic. Faptul că cineva joacă în prima divizie din România nu mai reprezintă o garanție de valoare. Nu cred că nu avem jucători valoroși în România, dar această valoare trebuie crescută, trebuie căutată. Explicăm de ce nu se poate, dar nu sacrificăm un minut pentru a transpira, pentru a ne apropria prin practică”, a mai adăugat Ladislau Boloni, potrivit sursei citate.
Următoarea acțiune a echipei naționale va avea loc în toamnă. Pe 23 septembrie, România se va duela în deplasare cu Finlanda. Ulterior, pe 26 septembrie, „tricolorii” vor primi vizita Bosniei Herzegovina în ultimul meci din Liga Națiunilor.
Clasamentul în Grupa 3 din Liga B