Cel mai mare ziar de sport din Franța, articol elogios la adresa lui Ivan Patzaichin: „S-a transformat într-o stea”

Olteanu Ștefan / 05.09.2021, 21:15

L’Equipe, cel mai mare ziar de sport din Franța, a publicat un articol elogios la adresa lui Ivan Patzaichin. Anunțul trecerii în neființă a lui Ivan Patzaichin a îndurerat întreaga Românie și nu numai. Informația a fost preluată rapid și de presa internațională, iar jurnaliștii de la L’Equipe au realizat un material special.

Ivan Patzaichin, elogiat de cel mai mare ziar de sport din Franța

Cel mai mare ziar de sport din Franța nu a putut trece cu vederea decesul unuia dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România. Prestigiosul L’Equipe a publicat un articol elogios la adresa fostului mare canotor:

Fostul canoist român Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic, a murit duminică, la vârsta de 71 de ani.

‘Un campion s-a transformat într-o stea’. A scris Comitetul Olimpic Român, aducându-i un ultim omagiu unei legende de neegalat. Născut în 1949, a debutat în 1967, iar un an mai târziu a câștigat prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice din Mexic. A mai adăugat trei medalii de aur și trei de argint la edițiile din 1972, 1980 și 1984. Dar și nouă titluri mondiale.

‘Ivan a fost cel mai mare canoist de pe planetă, a câștigat cele mai multe medalii’, spune Ioan Bîrlădeanu, președintele Federației Române de Kaiac Canoe. Patzaichin a ajutat la transformarea unui cătun de pescari din Delta Dunării – Mila – într-o pepinieră pentru campioni. Inspirați de exemplul lui, sute de tineri au luat vâslele și pagalele și aproximativ 20 dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni”, a scris ziarul L’Equipe.

Toate detaliile despre înmormântarea lui Ivan Patzaichin. Unde va fi depus trupul campionului.

Ivan Patzaichin, ultimul mesaj către presă

Gabi Safta a postat pe contul lui de Facebook ultima conversație avută cu Ivan Patzaichin. Au vorbit pe 1 august, atunci când marele sportiv și-a cerut scuze pentru că nu a răspuns la telefon motivând că se află în spital pentru investigații. Ulterior, cunoscutul jurnalist a revenit cu un mesaj pentru a se asigura că totul este ok. Cei doi aveau o relație extrem de apropiată.

Ca om care iubește sportul până la epuizare, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a oferit șansa de a fi prieten cu trei dintre cei mai mari sportivi ai României: Leonard Doroftei, Gică Hagi și Ivan Patzaichin
Sigur, sunt mulți alți uriași sportivi ai acestei țări
Chiar zilele trecute mă gândeam că Leonard, Gică și Ivan au destule în comun: bunul simț, modestia, bunătatea, sinceritatea, forța și dorința permanentă de a rămâne lângă sport.
Pentru a-i ajuta pe cei care veneau din urmă și care încercau să ajungă la nivelul lor”, și-a început mesajul Gabi Safta.

„Îmi mulțumea pentru că-l sun. El îmi mulțumea mie…”

După fiecare interviu pe care-l realizam cu Ivan, cam o dată la două sau trei luni, îmi mulțumea pentru că-l sun.
El îmi mulțumea mie…
Luna trecuta, după ce l-am sunat de câteva ori și nu-mi răspundea, mi-am permis să-l deranjez cu un mesaj să-l întreb ce se întâmplă. Nu se mai întâmplase vreodată să nu-mi răspundă. O făcea chiar dacă era în ședințe. Vorbea în șoaptă. Își cerea scuze și mă ruga să aștept că mă suna el”, a mai spus jurnalistul.