Centura neagră din spatele Stelei

Radu Oprișan 06.01.2021, 13:33
Centura neagră din spatele Stelei

A doua jumătate a anilor 80 a fost, o putem spune fără emoția că am greși, cea mai bună perioadă din istoria fotbalului românesc la nivel de echipe de club. Steaua cîștiga CCE, Supercupa Europei, bifa încă o finală și o semifinală!

Pe lîngă două generații fabuloase, fotbaliști care jucau fotbal cu o dezinvoltură demnă de, hai să metaforizăm, Barcelona lui Guardiola, campioana României a venit cu un plus, un amănunt care a făcut deseori diferența. Un ingredient venit parcă din misterul serviciilor secrete. Steaua inova, la nivel mondial, și venea cu un preparator psiho-fizic dintr-o altă ramură sportivă.

Sensei Florentin Marinescu, ofițer la Direcția 5 a Securității atunci, centură cu 10 dani acum, era adus de către Valentin Ceaușescu, al cărui profesor de arte marțiale era, să pregătească fotbaliștii. Steliștii au fost primii din lume care au apelat la un preparator din altă ramură sportivă.Ce credeți?

Victor Pițurcă, Florentin Marinescu și Laszlo Boloni
Victor Pițurcă, Florentin Marinescu și Laszlo Boloni

Angajat de americani pentru a le pregăti pușcașii marini

Apreciatul sensei român a fost angajat apoi de către americani să antreneze elita pușcașilor marini. Ce a însemnat prezența lui sensei în staff -ul Stelei? Nici un accidentat în sezonul în care steliștii au devenit campioni europeni! Un avantaj imens când ai un lot de numai 16 jucători.Ce noutăți a mai adus Florentin Marinescu? Introducerea, în premieră, a stretching-ului în antrenamentului fotbaliștilor. Rebelii Lăcătuș și Petcu protestau dar lordul Ienei a folosit o stratagemă să calmeze spiritele:

Vă înțeleg, că și eu am fost fotbalist, dar ce să facem? Dacă e ordin?!” spunea nea Imi cu un gest imaginar către Valentin.

Genialul antrenor sesizase plusul pe care îl aduce sensei prin metodele sale de lucru. Florentin Marinescu a umblat și la psihicul campionilor: nu le dădea voie să se certe sau să-și facă reproșuri pe teren:

Dacă vă certați pentru cel mai mic motiv, o pasă nereușită sau orice altceva, vă pierdeți concentrarea și aveți nevoie de încă 5 minute să reveniți în punctul de concentrare maximă. 5 minute de joc efectiv și e mult, poți să nici nu te întîlnești cu mingea”, povestea Marinescu la gsp.ro, în cadrul emisiunii Prietenii lui Ovidiu.

Nesocotise primele două avertismente

Istoria spune că sensei era foarte convingător, nimeni nu sufla în fața lui. Ar fi nedrept ca trecerea lui sensei Marinescu pe la Steaua să rămînă eticheată prin celebra întîmplare din avionul de la Lahti, atunci cînd, sâcâit neelegant de către Bumbescu, a dat o palmă cu piciorul, astfel încît fiorosul fundaș nici nu a apucat să vadă ce l-a lovit!

Tot Florentin Marinescu a sesizat la antrenamente că Puiu Iordănescu se ridică la nivelul rigorilor din Cupa Campionilor, l-a ”montat” pe Valentin care l-a prelucrat pe Puiu și a urmat intrarea uluitoare din finala de la Sevilla!

Așadar, Mircea Lucescu l-a adus la fotbal, la echpa națională și la Dinamo pe Florentin Marinescu, Valentin Ceaușescu l-a descoperit la Direcția 5 a Securității și l-a făcut antrenorul personal și l-a adus la Steaua unde a avut parte de omul deosebit Emeric Ienei care l-a înțeles și l-a impus. Așa s-au scris amănuntele din spatele unei campioane europene!

 

Urmăriți Playsport.ro și pe