Cine a fost marea iubire a lui Ivan Patzaichin. Super-campionul român a fost fidel unei singure femei în viața sa

Autori: Ștefănescu Dragoș, Brădescu Alexandru / 05.09.2021, 21:22
Cine a fost marea iubire a lui Ivan Patzaichin. Super-campionul român a fost fidel unei singure femei în viața sa

Pentru sportul românesc astăzi a fost o zi neagră. Marele Ivan Patzaichin a încetat din viață în urma unei suferințe îndelungate. În afara carierei sportive impresionante, Patzaichin a fost un mare om. Super-campionul român a fost fidel unei singure femei, care a fost marea iubire a lui.

Ivan Patzaichin, legenda sportului românesc

Ivan Patzaichin a murit astăzi la vârsta de 71 de ani. Legendarul canoist a avut o carieră plină de succese. Patzaichin a câștigat 4 medalii de aur și 3 medalii de argint la cele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de vară la care a participat.  În cariera sa fabuloasă, Ivan Patzaichin a câștigat peste 40 de titluri de campion național și peste 30 de campion balcanic. În 1969 a devenit campion european. La campionatele mondiale a cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de şapte ori pe cea de bronz.

Campionul cu pagaia ruptă

A rămas în istorie celebra cursă în care Ivan Patzaichin a câștigat aurul olimpic având pagaia ruptă. Se întâpla la Jocurile Olimpice de la Munchen în anul 1972.

După prima lovitură sau a doua s-a rupt vâsla. Am avut noroc să s-a întâmplat în serii. Eu știam bine regulamentul, am ridicat pagaia deasupra, pentru că atunci nu erau din carbon, ci doar de lemn și fiecare concurent trebuia să depună rezerva la start dacă se rupe. Dacă ridicau pagaia deasupra capului se refăcea cursa. În momentul în care am ridicat vâsla, arbitrii probabil nu au văzut sau nu au vrut să vadă, iar eu din alunecare am depășit cei 25 de metri în care trebuia oprită cursa. Și atunci singura soluție era să continui cursa așa cum era.

Important era să ajung la linia de sosire, pentru că nu era un barem de timp. Primii trei intrau în semifinală, iar restul intrau în recalificări. Singura problemă a mea era să ajung la linia de sosire și să nu mă răstorn sau să nu ies din culoar. Și după multe minute am ajuns la finiș, tribunele mă aplaudau ca la atletism ca pe unul întârziat, care vine ultimul. Erau în picioare când trăgeam eu”, povestea Patzaichin, amintindu-și cursa de la Munchen.

Marea iubire a lui Ivan Patzaichin

Dincolo de succesele sportive, Ivan Patzaichin a fost un mare familist. Era căsătorit cu Georgiana, femeia pe care a iubit-o toată viața. Povestea de dragoste dintre Ivan Patzaichin și soția sa a început acum 46 de ani, în anul 1975. Legendarul canoist povestea cu nostalgie momentul în care a avăzut-o pentru prima oară pe cea care avea să-i devină soție.

De când am văzut-o prima dată, n-am mai avut liniște. M-am interesat pe la colegele ei și, cu chiu cu vai, prin intermediari, am invitat-o la o cafea de ziua mea, pe 26 noiembrie. A fost de ajuns. Anul următor, în februarie, eram deja căsătoriţi! A fost, cred eu, dragoste la prima vedere”, povestea Ivan Patzaichin.

În ciuda faptului că Patzaichin era mereu plecat la antrenamente și concursuri, soția sa a fost cea care i-a rămas mereu alături. Relația dintre cei doi a dus la nașterea fiicei lor, Ivona Beatrice, care are 40 de ani.