Cornel Dinu, zece zile de beție cruntă urmate de un moment uluitor pe terenul de fotbal: „N-a fost treaz nicio zi”

Marian Cărăvan 22.12.2020, 13:33
Cornel Dinu, zece zile de beție cruntă urmate de un moment uluitor pe terenul de fotbal: „N-a fost treaz nicio zi”

Născut în anul în care se înființa Dinamo, Cornel Dinu este un personaj de legendă al grupării din Ștefan cel Mare. A trăit și a respirat prin și pentru Dinamo. De-a lungul carierei a fost protagonistul mai multor momente fabuloase, care au atras atenția asupra sa. Un fost coechipier și-a adus aminte un episod hazliu în care Cornel Dinu devenise, fără să știe, personajul principal.

Cornel Dinu și Mircea Lucescu, invitați în Franța de fostul coechipier Ion Pîrcălab

Ion Pîrcălab a fost o perioadă coechipier la Dinamo, atât cu Cornel Dinu, cât și cu Mircea Lucescu. Suficient ca între ei să se lege o prietenie, care avea să-i readucă împreună departe de casă, în Franța, acolo unde juca Ion Pîrcălab. Fostul dinamovist rememorează un episod hazliu, petrecut la mijlocul anilor 70. Acesta juca la Nimes și la un moment dat l-a recomandat pe Mircea Lucescu, drept înlocuitorul său la formația din Hexagon. Francezii i-au pregătit o retragere frumoasă lui Ion Pîrcălab, prilej cu care acesta a chemat mai mulți fotbaliști din țară. Dumitrache și Voinea nu au primit viză, iar în Franța au ajuns doar Mircea Lucescu și Cornel Dinu. Chiar mai repede decât s-ar fi așteptat Pîrcălab.

Cornel Dinu și Mircea Lucescu, două embleme ale clubului Dinamo
Cornel Dinu și Mircea Lucescu, două embleme ale clubului Dinamo

„Chiar i-am spus lui Mircea la aeroport: «Măi Mircea, dar de ce ați venit pe 25 (n.r. – 25 decembrie 1974), că eu v-am spus clar în telegramă, pe 3 (n.r. – 3 ianuarie 1975)». Și el mi-a răspuns: «Măi Ioane, dacă veneam pe 3, cum ai spus tu, dacă Procurorul prindea Revelionul în București, cine îl mai găsea pe el pe 3?». Așa că au venit de Crăciun și am făcut Revelionul acolo, în Franța”, rememorează Ion Pîrcălab.

Meciul de retragere a lui Ion Pîrcălab. Cornel Dinu și Mircea Lucescu s-au aflat pe teren

Ion Pîrcălab a jucat în prima jumătate a anilor 70 la Nimes, iar francezii i-au pregătit un moment frumos, la retragerea sa. Pe 5 ianuarie 1975, a fost organizat un meci între Nimes și o echipă în care Pîrcălab i-a avut printre coechipieri pe Mircea Lucescu și Cornel Dinu. Cu un scenariu bine pus la punct de organizatori.

„Mi-au spus să joc doar o repriză și la pauză să-i dau tricoul lui Mircea Lucescu. Eu l-am recomandat pe Mircea Lucescu drept înlocuitorul meu la Nimes”, spune Ion Pîrcălab.
Ce s-a întâmplat în seara meciului a fost însă fabulos.

Cornel Dinu, zece zile de beție cruntă urmate de un moment uluitor pe terenul de fotbal

Nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Cam așa ar putea fi descris episodul de acum 45 de ani, avându-i ca protagoniști pe unii dintre cei mai mari fotbaliști care au jucat pentru Dinamo.
Ion Pîrcălab îl propusese pe Mircea Lucescu pentru a juca la Nimes, iar francezii chiar se pregăteau să-i ofere un contract pe patru ani. la fel, și Mircea Lucescu s-a pregătit pentru acest moment. Numai că, ghinion. Totul s-a dat peste cap cu doar 24 de ore înaintea meciului de retragere a lui Pîrcălab.

Colegi de echipă, antrenori rivali. Lucescu și Dinu, două nume uriașe ale fotbalului românesc
Colegi de echipă, antrenori rivali. Lucescu și Dinu, două nume uriașe ale fotbalului românesc

„În noaptea dinaintea jocului, lui Lucescu i s-a umflat o măsea. Dimineața îmi spune: «Ioane, nu pot să joc!». Îi spun: «Băi, ești nebun? Am cheltuit atâta cu voi, dacă nu joci, nu-mi dau ăștia bani». L-am dus la stomatolog, i-a dat … ampicilină”, își aduce aminte Ion Pîrcălab.

La meciul jucat pe 5 ianuarie 1975, Mircea Lucescu nu a fost deloc în formă.

„A jucat rău de tot. Și un corner l-a bătut în spatele porții”, spune Pîrcălab.

Și atunci a intrat în scenă… Cornel Dinu. După zece zile de beție. A dat recital pe teren, „ca în vremurile bune”. I-a vrăjit pe francezi, care deja uitaseră de Mircea Lucescu.

„După meci, francezii nu l-au mai vrut pe Lucescu, dar l-au remarcat pe Dinu. El dăduse recital. Zece zile cât au stat acolo, Dinu nu a fost o zi treaz. O spun sincer. Îi spun în față, dar știe și el. Lucescu s-a pregătit nemaipomenit. După zece nopți de Beaujolais, Dinu a jucat ca în zilele lui bune la națională. A dat pase de gol de 40 de metri. Au spus gazdele: «Îl vrem pe numărul 6 (n.r. – numărul cu care a jucat Cornel Dinu în acel meci)». Dar ăsta nu-i de vânzare, le-am zis eu. Așa că nu s-a mai semnat niciun contract. Altfel, Lucescu rămânea acolo patru ani”, a povestit Ion Pîrcălab, în episodul 2 al serialului Il Luce, realizat de reputatul jurnalist Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din România.

Urmăriți Playsport.ro și pe