Cum arăta Emma Răducanu în copilărie. Născută dintr-un tată român și o mamă chinezoaică, sportiva a câștigat US Open la doar 18 ani. FOTO

Gheorghiu Dan / 14.09.2021, 08:03

Emma Răducanu este noua senzație a sportului mondial. La doar 18 ani și după ce a debutat în tenisul prefesionist de doar trei luni, sportiva cu tată român și cu mamă chinezoaică a reușit să câștige turneul de la US Open.

Emma Răducanu, copilul minune al tenisului, care a câștigat US Open venind de nicăieri

Emma Răducanu s-a născut în Canada, în noiembrie 2002, dar părinții săi au emigrat în Anglia și s-au stabilit la Londra când ea avea doar doi ani. Ion Răducanu și-a schimbat prenumele în Ian, iar mama sa, Renee, s-a ocupat îndeaproape de educația unicei fiice a cuplului. Emma nu provine dintr-o familie săracă: părinții ei au slujbe bine plătite în domeniul financiar.

Așa că actuala campioană de la US Open a avut parte de o copilărie fericită și foarte ocupată. Școala a fost întotdeauna pe primul loc, dar puștoaica plină de energie a făcut o mulțime de sporturi. La tenis a mers la cinci ani și a uimit pe toată lumea din primul moment.

„Eram o fetiță timidă, care nu vorbea prea mult. Iar prin sport, am învățat să devin îndrăzneață, netemătoare și luptătoare, iar acest lucru mi-a dat forță interioară. Iar dacă ai acest lucru, poți câștiga tot ce îți dorești”, a declarat Emma Răducanu pentru celebra revistă Vogue într-un interviu luat chiar în timpul US Open.

Campioană la US Open, dar și elevă eminentă

Pentru că școala a fost tot timpul pe primul loc, Emma a apărut târziu în tenisul de cel mai înalt nivel. La 16 ani a fost clar atât pentru ea, cât și pentru părinții ei, că tenisul este principala ocupație, dar, chiar și așa, studiile au rămas obligatorii. Într-o postare din luna ianuarie a acestui an pe Instagram, Emma Răducanu și întreba dacă și când se țin examenele, în condițiile anului școlar bulversat de pandemie.

Examenele s-au dat o lună mai tîrziu, iar Emma a luat foarte bine la matematică și excelent la economie.

„Cred că părinții mei au făcut o treabă grozavă, pentru că nu am simțit niciodată vreo diferență în atenția pe care mi-au acordat-o. Au rămas concentrați pe educația mea în toți acești ani. Întotdeauna au fost echilibrați cu pretențiile, nici prea ridicate, dar nici prea coborâte, atunci când au apărut eșecurile”, a mai spus Răducanu pentru Vogue.

Debut în iunie, campioană în septembrie

Aventura sportivei care reprezintă Anglia a început abia în iunie anul acesta. Nottigham Open a fost primul ei turneu în circuitul WTA și a ajuns să joace acolo după ce a primit un wild card. A ajuns până în sferturile de finală, unde a fost învinsă greu de Pironkova. Al doilea turneu al carierei profesioniste i-a adus recunoașterea internațională. Celebrul Wimbledon, unde a reușit să treacă trei tururi și să ajungă în a doua săptămână a competiției.

Printre cele trei adversare învinse pe gazonul londonez a fost și Sorana Cîrstea, prima și, până acum, singura româncă pe care a întâlnit-o în circuit. În turul al patrulea s-a sufocat, la propriu, și a abandonat. Însă cele trei victorii, reușite de o manieră spectaculoasă, au adus-o în atenția presei engleze, aflate în căutarea unei mari jucătoare a țării de foarte mulți ani.

Emma Răducanu a trecut pentru prima dată oceanul ca jucătoare de tenis la începutul lunii august. A pierdut în primul tur la Stanford și s-a mutat la Landisville, unde s-a oprit în sferturi. Înainte de US Open, sportiva a participat la turneul de la Chicago, unde a ajuns până în finală. Acesta a fost parcursul ei în circuitul WTA până să uimească o lume întreagă prin prestațiile de la New York.