Emoționanta poveste a fostului campion de box ajuns preot cu 7 copii în satul natal. Drumul de la Casa Albă până la Bondrea-Olt

Mihai Rosoiu 07.01.2021, 10:17
Emoționanta poveste a fostului campion de box ajuns preot cu 7 copii în satul natal. Drumul de la Casa Albă până la Bondrea-Olt

Sportul românesc ascunde multe povești interesante. Unele cu finaluri fericite, altele sfârșite tragic. Emoționanta poveste a fostului campion de box ajuns preot cu 7 copii în satul natal e puțin cunoscută. Cum a ajuns un fost medaliat la Campionatul Mondial de tineret să slujească în satul în care a văzut lumina zilei.

Campion de box ajuns preot cu 7 copii în satul natal

Pentru orice sportiv ajuns să simtă aerul rarefiat al podiumurilor mondiale sau europene e aproape imposibil să renunțe la celebritate. Senzația oferită de glorie devine un drog, care va avea repercusiuni peste ani, când cariera devine doar o amintire.

Există însă și excepții, care așa cum spune și zicala, confirmă regula, normalitatea. Una dintre aceste excepții se numește Constantin Trăistaru. Probabil, pentru mulți dintre cititorii noștri, acest nume nu reprezintă mare lucru. Motivele sunt lesne de bănuit. Trăistaru a fost un boxer a cărei ascensiune s-a oprit la nivelul competițiilor de tineret. Aici însă a excelat.

Constantin Trăistaru a fost unul dintre cei mai promițători boxeri români, în anii 2000
Constantin Trăistaru a fost unul dintre cei mai promițători boxeri români, în anii 2000

Venit din zona Oltului, Constantin era considerat o mare speranță a pugilismului românesc. Ajuns să câștige o medalie la Campionatul Mondial de tineret de la Houston (SUA), tânărul avea tot dreptul să se gândească la mai bine. Adică la o carieră îndelungată și prodigioasă în cel mai nobil sport de contact.

Felicitat de Bill Clinton, președintele Statelor Unite ale Americii

Medalia de bronz din îndepărtata Americă l-a adus pe copilul din Cezieni de Olt în fața celui mai puternic om al lumii la acea vreme. Bill Clinton, președintele Statelor Unite i-a felicitat pe medaliații Mondialului, iar Constantin Trăistaru părea că are lumea la picioare.

După episodul Houston a urmat o perioadă în care tânărul pugilist a luat drumul Ungariei. Aici a boxat pentru un club vreme de un an jumătate. Propunerea maghiarilor de a-l naturaliza nu a fost acceptată de Constantin, care s-a întors acasă și a continuat să boxeze pentru Steaua București.

Desființarea secției de box și apropierea de Dumnezeu

Undeva, la începutul anilor 2000, secția de box din cadrul clubului militar se desființează temporar. Constantin Trăistaru pare pierdut, fără orizont, deposedat de visurile pe care și le făcuse. Deloc întâmplător ajunge la duhovnicul său și de-atunci totul a fost limpede în mintea sa. Nu era la prima încercare de a se apropia de Dumnezeu. Voia demult să-și pună ordine în viață, iar vizitele sale în casa Domnului erau dese.

Constantin Trăistaru lasă totul la o parte și intră la Facultatea de Teologie din Craiova. Cu sacrificii, pentru că era deja căsătorit și avea un copil. Preotul povestește greutățile prin care a trecut la acel moment.

„Dacă pe primul îl înveleam în cârpe, munceam cu ziua și o duceam foarte greu, la al doilea eram deja student la Teologie în Craiova, la al treilea copil eram profesor suplinitor în câteva sate, la al patrulea am absolvit facultatea și predam religia că profesor titular, la al cincilea copil am fost hirotonit preot, iar la al șaselea mi s-a dat a doua parohie și preoteasa mea a reușit să se angajeze”, a povestit Trăistaru pentru cuvantul-ortodox.ro.

Slujește și trăiește în satul natal

Părintele Constantin Trăistaru este preot la biserica din satul său natal. Alături de soție și de cei 7 copii ai săi, fostul boxer încearcă din răsputeri să ajute comunitatea de unde se trage.

Preotul Constantin Trăistaru alături de soție și 6 dintre cei 7 copii ai săi
Preotul Constantin Trăistaru alături de soție și 6 dintre cei 7 copii ai săi

„Trebuie să o menționez și pe preoteasa mea, care pentru mine este «soție și mamă eroină» și care mereu mi-a fost alături. Recunosc că greul cel mai mare ea l-a purtat, pentru că s-a ocupat cel mai mult de copiii noștri. Ea l-a purtat pe fiecare în pântece, ea a pierdut nopți întregi când micuții erau bolnăviori, și pentru astea și multe altele îi voi rămâne veșnic recunoscător”, a mai spus preotul Constantin Trăistaru.

Emoționanta poveste a fostului campion de box ajuns preot cu 7 copii în satul natal e doar una dintre lecțiile pe care ni le oferă viața. O poveste, care ne arată că atunci când ni se închide un drum, un altul apare la orizont. Diferit, dar la fel de frumos.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe