EXCLUSIV. Adrian Porumboiu, încrezător în Istvan Kovacs, deși „centralul” a fost doar rezervă în Qatar: „Am văzut arbitri mult sub el” Care sunt șansele românului să prindă finala

Bădulescu Silvian 27.11.2022, 14:04
EXCLUSIV. Adrian Porumboiu, încrezător în Istvan Kovacs, deși „centralul” a fost doar rezervă în Qatar: „Am văzut arbitri mult sub el” Care sunt șansele românului să prindă finala
  • Istvan Kovacs (38 de ani) este singurul arbitru român prezent la Cupa Mondială din Qatar. Totuși, până la jumătatea etapei secunde a fazei grupelor, „centralul” din Carei a fost doar rezervă în trei rânduri. Mai mult, FIFA l-a delegat la partida Germania – Spania… drept al patrulea oficial;
  • Playsport.ro a luat legătura cu Adrian Porumboiu, fost arbitru, legat de „situația” românului la turneul din Asia. Cel care a patronat FC Vaslui în trecutul apropiat a menționat că, cel mai probabil, șansa lui Istvan Kovacs va veni cât de curând, poate chiar în fazele eliminatorii: „Are valoare, am văzut arbitri sub el”;
  • În același timp, Adrian Porumboiu a precizat care sunt șansele ca România să aibă un arbitru în finala Campionatului Mondial: „Arbitrează două meciuri bune, poate îl vezi în finală”.

„E tânăr, a ajuns într-o galerie selectă”

Istvan Kovacs a fost, până în acest punct, doar al patrulea oficial la Cupa Mondială din Qatar. Același lucru îl așteaptă și la partida Germania – Spania.

Românul a fost rezervă la meciul de deschidere, Qatar 0-2 Ecuador, dar și în remiza fără goluri dintre Uruguay – Coreea de Sud sau prima victorie a lui Messi în Asia, în fața mexicanilor.

Playsport.ro a luat legătura cu Adrian Porumboiu pentru a discuta situația „cavalerului în negru” din Carei.

Va arbitra în etapele superioare. Din ce-am văzut până acum, doar Daniele Orsato a arbitrat, dintre cei mai cunoscuți. Nu este problemă de valoare în ceea ce-l privește, o are. Am văzut arbitri mult sub el cu mult. Totuși, până la o eventuală finală, mică sau mare, trebuie să-l vedem la cel puțin două meciuri. După, sigur, poate intra în discuție pentru semifinală, finală mare sau mică. E tânăr, a ajuns acolo, într-o galerie selectă. Nu cred că poate să primească finala, dar, cine știe, arbitrează două meciuri bune, poate îl vezi în finală. Are tot ce îi trebuie ca să arbitreze foarte bine.”

„Collina face lucruri bune pentru arbitraj. Mai trebuie s-o lămurească cu henț-ul”

Adrian Porumboiu a vorbit și despre nivel general de arbitraj din Qatar. Un mare plus îl au minutele de prelungire mai multe.

Practic, a devenit o obșinuință, în primele meciuri din Qatar, ca reprizele să fie prelungite cu cinci-șase minute, ba chiar și până la zece.

Nu e nimic spectaculos la nivel de arbitraj. Sunt cei cu valoare și alții mai puțin valoroși. Important este să fie echidistanță. E un lucru foarte bun faptul că avem minute de prelungire mai multe. Ideea este ca timpul de joc efectiv să nu fie la nivelul a 20 de minute. Lumea vine să vadă spectacol, nu întreruperi de joc sau fragmentări, ăla nu e fotbal. Collina face lucruri bune.”

Totuși, o mare nebuloasă rămâne henț-ul.

Cu henț-ul nu prea au lămurit-o ei. Acolo le schimbă ca la mic dejun, dejun și cină (n.r. – râde). În rest, nu avem ce să reproșăm și, evident, se corectează fazele cu VAR-ul. Ați văzut câți oameni sunt acolo.”

În același timp, în anumite partide au fost acordate penalty-uri destul de ușoare, chiar și cu consultarea VAR.

Un astfel de moment aspru contestat a fost la partida Portugalia – Ghana. Atunci, Cristiano Ronaldo a deschis scorul printr-un „11 metri” dictat, conform anumitor opinii, ușor.

Nu mai există ușor. E penalty și atât.”, a încheiat Adrian Porumboiu pentru Playsport.ro.

Marius Avram și Ionel Crăciunescu sar în apărarea lui Istvan Kovacs: „Merită mai mult. Mă aștept să primească un meci la centru”

Marius Avram și Ionel Crăciunescu au sărit, la rândul lor, în apărarea lui Istvan Kovacs.

Nu este singurul nume mare dintre arbitrii internaționali care nu a primit meciuri la centru până acum […]. Nu știu care este strategia lui Collina sau cum își fac ei delegările, dar eu sper să-l vedem pe Kovacs la centru cât de repede se poate […]. Concluzia mea este că lucrurile nu sunt finale și nu a fost chemat doar să fie rezervă. Mă aștept să primească și el un meci la centru”, a declarat Marius Avram pentru Radio Sport Total FM.

În același timp, Ionel Crăciunescu, cel care a arbitrat finala UEFA Champions League în 1995, critică deciziile FIFA cu privire la delegări.

Am văzut niște arbitri la acest Mondial… să mă ierte Dumnezeu. Chiar nu înțeleg la ce se gândesc cei de la FIFA. El merită mai mult, are și vârsta potrivită. Să fie de patru ori arbitru de rezervă mi se pare prea mult. Poate că va fi delegat la fazele superioare.”, a comentat acesta pentru Digisport.

  • Istvan Kovacs este primul arbitru român, de la Ioan Igna în 1986, prezent la un turneu final de Cupă Mondială. Până în acest moment, „centralul” din Carei a fost doar al patrulea oficial la partidele Qatar 0-2 Ecuador, Uruguay 0-0 Coreea de Sud și Argentina 2-1 Mexic.
Urmăriți Playsport.ro și pe