EXCLUSIV. Cosmin Moți, la ora adevărului: „Nu văd nicio perspectivă pentru Dinamo. Și dacă au datorii zero, în ce investești?” Ce spune legenda lui Ludogorets despre echipa națională

Bădulescu Silvian 29.09.2022, 12:35
EXCLUSIV. Cosmin Moți, la ora adevărului: „Nu văd nicio perspectivă pentru Dinamo. Și dacă au datorii zero, în ce investești?” Ce spune legenda lui Ludogorets despre echipa națională
  • România a disputat, pe stadionul „Rapid-Giulești”, ultimul meci din campania de Liga Națiunilor. În tribunele arenei de lângă podul Grant, printre alții, s-a regăsit și Cosmin Moți (37 de ani), fost fotbalist la Dinamo și actual director tehnic la Ludogorets Razgrad. Pe lângă susținerea „tricolorilor”, Moți a avut un motiv în plus să fie în București: Ivaylo Petev, selecționerul Bosniei, este cel care l-a adus la Ludogorets în 2012;
  • Internațional în perioada 2008-2019, timp în care a prins două Campionate Europene (2008, 2016), reșițeanul a oferit, în exclusivitate, un interviu pentru Playsport.ro. Legenda celor de la Ludogorets a vorbit despre echipa națională, lucrurile care au mers greșit, dar și ceea ce ar trebui să facă șefii FRF în continuare. „Avem șase jucători în jurul cărora poți crea o echipă națională. Edi trebuie să rămână!”;
  • Mai mult, cu șapte ani petrecuți în „Ștefan cel Mare”, Cosmin Moți a abordat și subiectul Dinamo. Într-o sinceră mărturisire, fostul fundaș, cu părere de rău, a descris situația din „Groapă”: „Nu văd nicio perspectivă!”. Totuși, în opinia sa, pentru a salva numele Dinamo, oamenii care conduc cele trei cluburi cu același denumire trebuie să se pună la o masă și să discute.

„Ăsta e nivelul în momentul de față”

Salut, Cosmin. Ai fost la meciul naționalei, după cum mi-ai menționat, și pentru selecționerul Bosniei. El este cel care te-a adus la Ludogorets, în 2012. V-ați întâlnit?

Da, am vorbit și înainte, dar și după. Pentru el, a fost o înfrângere dureroasă din punct de vedere al scorului. Totuși, au venit cu jucătorii care au jucat mai puțin, a încercat să le dea o șansă și lor. Erau deja promovați și, pentru ei, a fost mai mult un meci de palmares. Totuși, era supărat după meci. După cursul jocului, nu ar fi merit să piardă așa drastic. Totuși, noi meritam victoria.

Victorie 4-1 cu Bosnia, dar doar de palmares. Ce mai rămâne de zis după acest meci, implicit după această campanie?

Nu sunt multe. E bine că am terminat cu o victorie, e importantă pentru moralul băieților. Totuși, am picat în „Divizia C”. După ultimele meciuri, cred că ăsta ne e nivelul în momentul de față.

Muntenegru, Bosnia, Finlanda, naționale de nivelul nostru, așa cum am considerat la început, dar am retrogrdat.

Muntenegru ne-a bătut de două ori, Bosnia ne-a bătut în meciul care a avut miză și în Finlanda n-am reușit să câștigăm. Atât se poate în momentul de față, din ce se vede. Nu știu dacă putem mai mult sau dacă este cineva de vină.

„Trebuie să continuăm cu Edi. În ceea ce privește jucătorii, să fie aduși cei mai în formă, indiferent de vârstă”

Retrogradăm în Liga C și vom avea adversari ca Feroe sau Luxemburg. Este un punct critic pentru fotbalul românesc?

N-aș zice critic. Nu trebuie să picăm în cealaltă parte. Trebuie gândit în perspectivă, pentru viitor. Trebuie construit ceva și la echipa națională, dar și în fotbalul românesc.

Tot construim de ani buni echipa națională, fie pe banca tehnică sau în teren.

Trebuie continuitate la nivel de antrenori. Cred că ar trebui să continuăm cu Edi. În ceea ce privește jucătorii, trebuie aduși cei mai în formă, la momentul meciurilor, nu contează vârsta. Mai apoi, după încă o campanie, vedem unde ne situăm. Atunci putem trage linie. E normal să existe o clauză de performanță, dar nu înseamnă că trebuie respectată ad litteram. E un contract încheiat între două părți și e normal ca fiecare antrenor să aibă un obiectiv.

Au dreptate suporterii când critică jucătorii?

Suporterii își doresc. Au trăit alte performanțe pentru echipa națională, e clar că nu sunt mulțumiți. Totuși, nu trebuie să criticăm jucătorii la fiecare minut, la fiecare pas, pentru fiecare meci pierdut. Sunt momente când merită criticați, dar și momente când au nevoie de ajutor. Dacă n-au susținerea suporterilor, foarte greu ajung la rezultate.

„Un lucru pozitiv este faptul că noi câștigăm jucători. Avem șase în jurul cărora putem crea echipa națională”

Am vorbit de lucruri negative, hai să vorbim și despre cele pozitive. Ce ai remarcat și ți-a plăcut la echipa națională?

În primul rând, am câștigat un fundaș dreapta. Rațiu, consider eu, va fi o variantă de lungă durată pentru echipa națională, e un jucător foarte bun. Câștigăm jucători, se pare, dacă tot îi rodăm. Din păcate, nu reușim să creăm o stabilitate la nivelul echipei. Ar trebui creată o bază cu jucători precum Rus, Nedelcearu, Rațiu, la mijloc îi ai pe cei doi Marin, Stanciu, chiar dacă joacă în China. Sunt deja șase jucători în jurul cărora poți crea. Chiar dacă n-am făcut rezultatele scontate, au fost jucători cu un stil de joc constant.

Totuși, o problemă care se extinde și la nivelul Superligii este lipsa atacanților români de valoare.

Nu prea avem. Denis (n.r. – Alibec) e un atacant bun, dar la nivel înalt n-a prins. Cu Bosnia a jucat bine, a muncit, dar nu vine nimic din urmă. Pe Drăguș nu-l văd număr 9, mai degrabă în bandă. Trebuie început de undeva, cum i-am menționat pe cei de mai sus. Sunt tineri, joacă constant la echipele de club.

„Nu văd nicio perspectivă pentru Dinamo. Oamenii de la cele trei echipe Dinamo trebuie să se pună la o masă și să discute”

„Cu Moți n-ai emoții” era o scandare când jucai în „Ștefan cel Mare”. Nu pot să nu te întreb și de Dinamo. Urmărești echipa?

Sunt la curent cu ceea ce se scrie prin ziare. Din păcate, din ce vedem pe la televizor și pe la meciuri, situația nu e bună deloc. Personal, nu văd nicio perspectivă pentru echipă. Cred că asta simt majoritatea suporterilor. Sunt oameni, la toate echipele cu numele Dinamo, cred eu, cerebrali. Ar trebui să se așeze la o masă și să formeze o singură echipă Dinamo. Mai țin legătura cu oamenii, unul fiind domnul Badea. Am fost și la meciul cu Steaua, dar ar trebui lăsate orgoliile deoparte, din partea tuturor, și de la Dinamo din Liga a 2-a, și de la Clubul Sportiv, dar și de la formația domnului Badea.

„Și dacă au datorii zero, în ce investește cel care vine? Au palmares, emblemă, bază sportivă sau stadion?”

Dinamo este în insolvență în momentul de față, iar administratorul judiciar a trimis un plan de reorganizare modificat. Dacă acesta este aprobat, suporterii vor avea 99% din acțiunile clubului. Cum vezi acest lucru?

Și de unde adună ei 7-8-10 milioane de euro anual, cât ai nevoie să promovezi și să te menții, să zicem, la mijlocul clasamentului? Dinamo are nevoie de un investitor puternic. Totuși, e foarte greu să vină. Ce are Dinamo? Ce conține echipa? Atâta timp cât există trei echipe cu numele Dinamo, în trei ligi diferite, cred că toată lumea se ferește în a investi și a prelua clubul. Nimeni nu știe ce preia. Stadion nu are, bază sportivă are, n-are, care e, unde e. Bagi bani, dar în ce?

În același plan de reorganizare, s-ar ajunge la 1,5 milioane de euro datorii.

Bun, și, repet, și dacă au datorii zero, bun, vine investitorul. Dar în ce investește? Are palmares? Are emblema? Asta văd eu. Asta se vede din afară și cred că asta e principala problemă.

„Cât nu e liniște și schimbi 40 de jucători, e greu să ai rezultate”

La Ludogorets ești o legendă a clubului, ai o tribună numită după tine, ești director tehnic, iar echipa este campioana Bulgariei în ultimele 11 ediții. Care este următorul pas?

Următorul pas este primul pas. Am început, vara trecută, o reconstrucție. Avem jucători tineri. Din 26, 22 sunt sub 25 de ani. Din fericire, pentru noi, am ajuns în Europa League. Ne-am fi dorit în Champions League, măcar în play-off, dar suntem într-un moment de reconstrucție. Încercăm să refacem echipa.

Te-ai gândit să ajuți cumva pe Dinamo?

Nu prea avem cu ce să-i ajutăm. Jucătorii au și au avut, din punctul meu de vedere. Uită-te, după ce a picat Dinamo, majoritatea și-au găsit o echipă de Liga 1. Cred că sunt alte probleme. Cât nu e liniște și schimbi 30-40 de jucători într-un an, e foarte greu să ai rezultate. Nu cred că au nevoie de jucători acum, ci de liniște, de cineva care să-i conducă.

  • Cosmin Moți a jucat la Dinamo între 2005 și 2012, cu o scurtă perioadă petrecută în 2008 la Siena. În „Groapă”, fostul fundaș a cucerit un titlu, o cupă și o supercupă;
  • Ulterior, în 2012, Moți făcea pasul la Ludogorets Razgrad. În Bulgaria, acesta și-a trecut în palmares nouă titluri consecutive (2013-2021), o Cupă a Bulgariei și patru supercupe, devenind o legendă a clubului. Ba chiar are o tribună numită după el (Cosmin Moți Stand);
  • La echipa națională, în intervalul 2008-2019, actualul director tehnic de la Ludogorets a prins două turnee finale: EURO 2008 și EURO 2016, fără a juca însă. Totuși, a bifat 15 meciuri internațional sub tricolor.
Urmăriți Playsport.ro și pe